comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Doi candidați USR PLUS au învins primarii PSD și PNL din Gârbovi și Miloșești. Unul dintre ei are doar 26 de ani!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
30/09/2020 | Politica

Reprezentanții Alianței USR-PLUS Ialomița i-au prezentat miercuri, 30 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, pe cei doi primari USR-PLUS de la Miloșești și Gârbovi, care au reușit să schimbe din funcție un primar PSD și unul PNL cu multe mandate la activ.

Usr Ialomita

Reprezentanții USR – PLUS Ialomița promit, astfel, că cele două primării vor deveni „cărțile de vizită” pentru partid, iar tot ceea ce reprezintă această nou înființată formațiune politică se va reflecta în activitățile administrative ale acestora.

Dumitru Trifu a reușit să obțină la Miloșești 685 de voturi, față de 289 obținute de primarul în funcție Nelu Chițoiu (PNL).  Noul primar are 56 de ani și se consideră o punte de legătură între tineri și persoanele mai în vârstă, un om care poate munci pentru a demonstra că și comuna Miloșești merită dezvoltare.

Acesta a mulțumit tinerilor care l-au sprijinit în campanie, susținând că a rămas impresionat de modul în care aceștia gândesc viitorul comunității lor. Acesta a admis că va trebui să învețe multe lucruri de la ei, pentru a putea dezvolta politici adaptate nevoilor acestora și comunității în care trăiesc.

Dumitru Trifu
Dumitru Trifu

Dumitru Trifu s-a născut în satul Nicolești (comuna Miloșești), iar în prezent este paznic de vânătoare, tehnician veterinar, desfășurând totodată activități și în domeniul agricol.

„Am o familie frumoasă, doi copii, ginerele meu este preot, iar fiul meu a terminat Teologia. Buna colaborare a mea timp de 30 de ani cu oamenii din comună cred că a fost cheia succesului meu. Nu există om din comuna Miloșești care să nu fi avut contact cu mine în acești ani, pe linie profesională, socială (…)”, a transmis Dumitru Trifu.

În schimb, Vasile Popa, noul primar al comunei Gârbovi, și-a adjudecat victoria în fața primarului în funcție, Grigore Popa, cu puțin peste 100 de voturi (Popa Vasile – USR PLUS – 641 , Popa Grigore –PSD – 528 voturi).

Vasile Popa are 26 de ani, este inginer, iar în prezent își continuă studiile la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la Masterat, specializarea Management și Dezvoltare Rurală.

Consideră că a fost o campanie grea, pe care a început-o cumva cu doi ani înainte, prin implicarea în comunitate, iar asta i-a adus și rezultate.

Vasile Popa
Vasile Popa

„Pentru mine nu a fost o surpriză. Mă așteptam la acest rezultat. Am încercat să o luăm din timp, să închegăm o echipă de tineri, o echipă competentă. Sunt convins că vom avea rezultate. Cheia succesului meu a fost implicarea. Știm la ce ne înhămăm și știu că echipa își va spune cuvântul. Printre prioritățile mele se află educația, infrastructura și agricultura. Pe asta ne vom baza în următorii patru ani. (…) Nu îi reproșez nimic fostului primar. Consider că vârsta a fost cea care nu l-a avantajat. Dumnealui a făcut ce a putut. Eu, personal, îi mulțumesc pentru ceea ce a făcut și sperăm ca noi să ne autodepășim”, a spus Vasile Popa.

Alexei Darabanu, președintele USR Ialomița: Sper ca sacrificiul de la Slobozia să merite

În cadrul conferinței de presă, liderii USR PLUS Ialomița au făcut și o scurtă analiză a rezultatelor obținute de Alianță la alegerile locale, oferind și câteva explicații privind decizia de a-și retrage candidatul la Primăria Slobozia.

Alexei Darabanu a mulțumit alegătorilor, dar și candidaților care și-au asumat să participe în această competiție electorală, celor care au câștigat mandate de consilieri locali, dar în mod special noilor primari de la Miloșești și Gârbovi.

Alexei Darabanu
Alexei Darabanu

„Poate nu este ceea ce ne-am dorit, dar consider că este totuși un câștig destul de mare să avem doi primari într-un județ ca al nostru. A fost o muncă extrem de grea. Am avut parte de fericire, dar și de dezamăgiri. Dezamăgirile ne vor determina să muncim mult mai mult de acum încolo. A fost o experiență unică pentru noi. A fost pentru prima dată când USR PLUS participă la alegerile locale în Ialomița. Îi mulțumesc și lui Alex care și-a depus candidatura pentru președinția Consiliului Județean și care s-a ocupat extrem de mult de această campanie și ne-a arătat că se poate. (…) Sper ca sacrificiul de la Slobozia să merite. Sper ca primarul să livreze cetățenilor ceea ce a promis” a afirmat președintele USR Ialomița.

Octavian Săvoiu, președintele PLUS Ialomița: „Ce am reușit noi nu trebuie minimizat, ci maximizat”

Și Octavian Săvoiu, președintele PLUS Ialomița, i-a felicitat pe câștigătorii alegerilor locale de la Miloșești și Gârbovi, susținând că aceștia „reprezintă simbioza perfectă în ceea ce vrea USR-PLUS să transmită”.

„Vasile Popa este unul dintre cei mai tineri primari din România și reprezintă energia, reprezintă viitorul, reprezintă toate visele pe care generația tânără și le pune în noi, iar domnul Trifu reprezintă maturitatea, genul acela de om gospodar pe care oamenii îl vor primar. (…) Avem tinerețe, avem energie, avem maturitate, puterea și dorința de a schimba lucrurile în bine în Ialomița. Asta este lucrul esențial”, a declarat Octavian Săvoiu.

Potrivit acestuia, campania a fost una în care au suferit mult în anumite momente, iar faptul că au obținut doi primari, în unele localități fiind foarte aproape de a obține alte mandate, îi impulsionează pentru ca în viitor să muncească mai mult.

„Este un rezultat foarte bun. Poate vi se pare că este un scor mic, dar gândiți-vă că au fost partide cu capacitate mult peste capacitatea noastră, mă refer la resursele politice, la experiența pe care o au oamenii de acolo, unii având 30 de activitate politică, cum este Pro România și care au scos trei primari. Noi, dacă adunăm această experiență, poate reușim să intrăm în clasa I. Ce am reușit noi nu trebuie minimizat, ci maximizat. (…) Noi, atât de la Slobozia, cât și de la Centru, va trebui să le oferim tot sprijinul celor doi primari în următorii patru ani și peste patru ani să demonstrăm ce putem face, iar oamenii să ne acorde noi șanse”, a mai spus Octavian Săvoiu.

Faptul că USR PLUS nu a reușit să aibă un consilier județean nu reprezintă o dezamăgire pentru Octavian Săvoiu, acesta susținând că era „o realitate” la care se așteptau cumva, în urma analizelor făcute anterior alegerilor. De asemenea, acesta a subliniat faptul că în urma acestei campanii au învățat multe lucruri, dar în mod special acela că mesajul lor va trebui adaptat comunităților.

„În mediul rural, noi trebuie să ne șlefuim mesajul. Acolo avem nevoie de timp ca acea comunitate să ne înțeleagă. (…) Așadar, Consiliul Județean nu este o dezamăgire. Ar fi fost o reușită fantastică să trecem…”.

În ceea ce privește situația de la Slobozia, unde nu au reușit să adune suficiente voturi să treacă pragul electoral și să obțină un consilier local, Octavian Săvoiu consideră că deși este dezamăgit de rezultatul USR PLUS, „simte totuși că a fost o victorie pentru oraș”.

Reamintim faptul că USR PLUS a decis să-și retragă candidatul la Primăria Slobozia, pe Ciprian Bocioagă, pentru a-l susține pe liberalul Dragoș Soare, și să aibă candidați doar pentru Consiliul local. Această decizie i-a dezavantajat în final la Consiliul Local, aceștia nereușind să mai atragă electoratul de partea lor într-o asemenea măsură încât să obțină vreun mandat. În aceste condiții, „negocierile” pentru numirea unui viceprimar din cadrul USR PLUS au căzut.

Octavian Savoiu
Octavian Savoiu

„Dezamăgirea o simt și eu. Nu mă așteptam să nu trecem pragul, va trebui să facem o analiză foarte atentă a lucrurilor greșite pe care le-am făcut. Simt o presiune personală asupra mea, pentru că eu am fost un fan al retragerii candidaturii USR PLUS și susținerea lui Dragoș Soare, pentru că trăiesc în Slobozia de 41 de ani și m-am săturat de PSD, care vine și ne face regenerare urbană, centru istoric, gropi, haznale … Trăim într-o hazna și construim citadele. M-am săturat. Și, da, personal, am zis să lupt pentru acest lucru. Atunci colegii mi-au atras atenția că dacă ne retragem candidatul vom pierde voturi la Consiliul Local. Era o realitate pe care noi nu trebuia să o minimizăm. Plecam de la un scor de 14% în Slobozia și calculele spuneau că nu vom pierde atât de mult. Din păcate, noi am pierdut mai mult de jumătate față de ultima campanie. Și va trebui să facem o analiză atentă în interior să vedem ce am greșit în această campanie. (…) Simt totuși că a fost o victorie pentru oraș, am dat PSD-ul jos după 30 de ani. Din păcate, sacrificul pe care noi l-am făcut a fost mai mare decât cel pe care inițial l-am preconizat. (…) Nu cred că electoratul nostru ne-a pedepsit pentru retragerea candidaturii, cred că sunt alte motive pentru care am fost pedepsiți. Ne-au lipsit aproximativ 100 de voturi. Asta înseamnă 100 de mâini strânse pe stradă, pe care nu le-am strâns. Trebuie să facem o analiză foarte atentă a lucrurilor pe care le-am greșit. Nu trebuie să dăm vina pe electorat. Niciodată nu dăm vina pe electorat. Electoratul ne-a dat cât am meritat la acest moment (…)”, a concluzionat  Octavian Săvoiu.

Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia: „Sunt convins că în 2024 vom avea mai multe primării și consilieri locali suficienți cât să creăm schimbare”

Alexandru Horhocea a candidat la președinția Consiliului Județean și a reușit să atragă voturile a 5.282 de oameni (locul IV), în condițiile în care au existat 11 candidați.  La Consiliul Județean, USR PLUS a obținut 6.096 de voturi, păstrându-și poziția IV, după PSD, PNL și Pro România, însă nu a reușit să obțină vreun mandat de consilier județean. Acesta susținea că deși este dezamăgit de rezultat, „bulgărele USR PLUS a pornit în Ialomița”, sperând ca în 2024 situația să fie mult mai bună.

Alexandru Horhocea
Alexandru Horhocea

„A fost un drum lung, dar am dat drumul bulgărului USR-PLUS în Ialomița, în cele două primării și programului nostru „O țară ca afară” (…). Vom atrage fonduri și vom implementa proiecte punctual, în fiecare primărie. Vom avea în vedere proiectele de mediu, educația și atragerea de investitori. Sunt convins că cei doi primari nu se vor abate de la crezul USR PLUS de a se pune în slujba cetățeanului. Suntem printre puținele județe în care am reușit să dăm primari USR PLUS. Dat fiind contextul politic național, vom da drumul bulgărelui de zăpadă și sunt convins că în 2024 vom avea mai multe primării și consilieri locali suficienți cât să creăm schimbare. (…) Suntem dezamăgiți, însă, că nu avem consilieri județeni și nici locali la Slobozia. Asta este o altă situație, pe care o vom analiza în cadrul Alianței. Suntem tineri, suntem la început, mai facem și greșeli politice. Dar schimbarea pentru Slobozia s-a produs, prin prisma primarului. Vom fi atenți, așa cum am fost până acum, printr-o poziție cetățenească”, este de părere Alexandru Horhocea.

Gabriel Cateliu: La Urziceni am obținut două mandate de consilier local

La conferința de presă a participat și candidatul USR PLUS la Primăria Urziceni, Gabriel Cateliu, care deși nu a strâns voturile necesare pentru primar, a reușit să obțină împreună cu echipa două mandate de consilier local.

Gabriel Cateliu consideră că a obținut un rezultat bun, având în vedere faptul că au fost opt candidați, iar USR PLUS s-a situat pe locul 3.

Gabriel Cateliu
Gabriel Cateliu

„A fost o bătălie foarte strânsă, am ieșit pe locul 3. Suntem mulțumiți. Nu putem spune că nu este un rezultat bun, având în vedere faptul că eu activez în Urziceni de doi ani și jumătate. Am intrat și în Consiliul Local, unde vom face o opoziție constructivă, vom aduce proiecte noi și vom încerca să le facem pe cele care sunt în prezent pe ordinea de zi cât mai transparente, cât mai bine construite și cât mai eficiente, dar și cu un buget cât mai transparent și cât mai corect”, a afirmat acesta.

Legat de posibilitatea colaborării cu PNL pentru crearea unei majorități în Consiliul Local Urziceni, Cateliu susține că nu crede că liberalii vor dori o astfel de „alianță”, însă dacă ea va exista vor fi cât mai deschiși și corecți, pentru ca în final cetățenii să câștige și, bineînțeles, Urziceniul să se dezvolte.