comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Doi asistenți veterinari, amendați în urma anchetei epidemiologice privind focarul de gripă porcină – Andrășești

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/05/2019 | Lege si Ordine

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la focarul de pestă porcină africană declarat in localitatea Andrășești.

Astfel, pe raza județului, la data de 09.05.2019 a fost confirmat un  focar de pestă porcină africană într-o  exploatație nonprofesională din localitatea Andrășești.

A fost întocmit Programul de Măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Andrășești nr.9293/09.05.2019 care a fost aprobat de C.L.C.B..

Conform programului de măsuri mai sus menționat, in zona de protecție se incadrează localitățile Andrășești și Orboești, iar in zona de supraveghere se încadrează localitățile: Crunți, Gheorghe Doja, Perieți, Misleanu, Fundata, Ghimpați, Poiana, Albești, Bataluri, Marsilieni, Ciochina și Bordușelu. Programul de Măsuri, aprobat in C.L.C.B., întocmit in conformitate cu prevederile Directivei C.E. 60/2008 și cu prevederile ordinului A.N.S.V.S.A. 99/2006 a fost transmis unităților administrativ teritoriale (primării) din cele două zone de restricție în vederea implementării măsurilor aprobate.

În urma anchetei epidemiologice consilierii D.S.V.S.A. Ialomița au identificat 6 exploatații de contact din care 5 dețineau suine ( care au avut legaturi epidemiologice cu exploatația infectată). Suinele existente au fost examinate clinic neconstatându-se semne specifice pestei porcine africane, iar exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială.

Pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale conform HG.984/2005 act. după cum urmeaza:

-proprietara exploatației unde a fost confirmată pesta porcină africană a fost sancționată cu 2800 lei pentru achiziția de suine fară documente sanitare veterinare și pentru neanunțarea medicului veterinar  despre îmbolnăvirea animalului;

-persoana de la care a fost achiziționată suina a fost sancționată cu 1200 lei pentru vânzarea animalelor fără documente sanitare veterinare;

-doi asistenți veterinari, cu 2400 lei, pentru  efectuarea de tratamente și intervenții chirurgicale in localitățile Andrășești, Orboești și Buești fară a avea drept de liberă practică, in conformitate cu legea 160/1998, pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Deasemenea intr-o exploatație de contact aparținând fiicei proprietarei, la care in anul 2018 a evoluat un focar de pestă porcină africană, au fost identificate circa 82 kg carne porc, posibil sursa de infecție pentru focarul declarat, care a fost confiscată și denaturată in incineratorul D.S.V.S.A. Ialomița.

Totodată pentru identificarea tuturor exploatațiilor de contact in care cei doi asistenți veterinari neautorizați au efectuat tratamente și intervenții chirurgicale a fost solicitat sprijinul I.P.J. Ialomița.

DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa