Ialomița codașă la vot, dar cu rezultate electorale surprinzătoare
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a fost una în general fadă, fără miză și, implicit, fără dezbateri adevărate.
Candidații, împreună cu politicienii, s-au perindat prin țară, au făcut figurație, au transmis mesaje fără substanță și deseori fără legătură cu instituția europeană. Totul se rezuma la atacuri la adresa contracandidaților, a partidelor sau, mai aplicat, pe teme locale, la adresa unor persoane cunoscute, fie ei primari, președinți de consilii județene, lideri de partide.
Așa că, în final, în ziua alegerilor, mulți dintre cetățeni nu au considerat important să își exprime opțiunea prin vot. Mulți nu știau pentru ce au fost organizate alegeri, cine sunt europarlamentarii, ce vor face ei acolo și ce importanță are instituția europeană.
În județul Ialomița, a fost o letargie fără precedent. La un moment dat, pe parcursul zilei de duminică, ne-am situat chiar pe ultimul loc în ceea ce privește prezența la vot. Până seara ne-am salvat oarecum onoarea, cu o prezență de 27,66% față de media de 32,16% la nivel național, trecând în fața altor trei județe.
Așa se face că, deși la vot erau așteptați 237.271 de cetățeni cu drept de vot, la urne s-au prezentat 63.409, dintre care 55.869 pe listele permanente, iar 7.540 au votat pe listele suplimentare. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 59.525, existând un număr foarte mare de voturi nule – 3.883, adică vreo 6,5% dintre cetățenii prezenți au votat greșit, intenționat sau nu.
Rezultatul alegerilor a arătat că Alianța electorală PSD-UNPR-PC nu poate fi întrecută, fiind votată de 28.127 dintre cetățeni, reprezentând 47,25%, conducând detașat atât la nivel județean, cu peste 30 de procente față de alte partide, cât și peste scorul partidului la nivel național, cu aproape 10 procente.
Pe locul 2, la mare distanță de fostul partener de Alianță, s-a situat PNL, cu un scor neașteptat de mic, și anume 13,74%. Din cauza unei politici amețitoare la nivel național, cu decizii pripite de înlăturare a unor oameni din partid, liberalii s-au pierdut în malaxorul electoral. Astfel că au ajuns codași chiar și în zone unde erau bine reprezentați la nivelul primăriilor și cu majorități în consilii locale de ani buni. Deși au luptat pe ultima sută de metri să obțină 20%, nu au avut deloc succes, fiind votați de doar 8.182 de cetățeni.
Pe locul 3 s-a situat PDL, un partid care se credea că e în moarte clinică, după divizarea lui și apariția PMP. În Ialomița a obținut 6.650 de voturi (11,17%), semn că democrat-liberalii au rezistat eroic.
Un rezultat surprinzător de bun, 6,4%, a obținut în județul Ialomița candidatul independent Mircea Diaconu (fost liberal), chiar dacă nu a trecut, în turul său prin țară cu ARO, și pe la noi. Diaconu a reușit să se situeze pe locul 4, cu 3.820 de voturi din partea ialomițenilor, întrecând de unul singur partide organizate cum sunt PP-DD, PRM sau mai noul PMP. Este posibil ca până și unii liberali să fi votat cu Mircea Diaconu și să rupă, astfel, din procentul partidului, supărați pe modul cum Crin Antonescu a decis să înlăture oameni cu notorietate în partid.
Mai noul PMP a obținut voturile a 3.207 ialomițeni (5,38%), fiind urmat de PP-DD cu 4,5% (2.679 voturi) și PRM cu 3,64% (2.172 voturi).
În rest, Forța Civică a atras 834 voturi, Alianța Națională a Agricultorilor – 841, PNȚCD – 737, Partidul Ecologist Român – 430, Partidul Dreptății Sociale – 212, Noua Republică – 151, Partidul Verde – 139 și Partidul Alternativa Socialistă – 126 de voturi.
Despre ceilalți candidați independenți, mai spunem că Iulian Pericle Capsali a reușit să obțină 458 de voturi, iar Ungureanu Georgiana Corina – 236.
Aceste rezultate pot reprezenta o lecție pe care trebuie să și-o însușească multe partide, indiferent că acum au obținut mai mult sau mai puțin din partea alegătorilor. Pentru că oamenii taxează, chiar dacă aparent uită anumite lucruri.