Ialomița: Cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în zona fabricării articolelor de îmbrăcăminte
Vineri, 21 februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomița a susținut o conferință de presă, tema generală vizând raportul de activitate al instituției pe anul 2019.
Pe parcursul conferinței s-a discutat despre munca la negru, controale și sancțiuni, despre protecția muncii, despre campaniile de informare și conștientizare, și nu în ultimul rând despre securitatea și sănătatea în muncă și accidentele de muncă înregistrate pe parcursul anului trecut.
Potrivit reprezentanților ITM Ialomița, în județul nostru erau înregistrați, până la începutul lunii ianuarie 2020, 5.538 de angajatori, având 45.374 de contracte individuale active. Ca o comparație, adăugăm faptul că numărul de beneficiari de venit minim garantat furnizați de AJPIS Ialomița și verificați în registrul general de evidență a salariaților a fost de 35.508.
Așadar, în cadrul serviciului control relații de muncă, activitatea s-a desfășurat cu șase inspectori, care au efectuat pe parcursul anului trecut 812 controale, în urma cărora au sancționat 239 de angajatori, cu amenzi în valoare de 1.087.500 lei. De asemenea, au fost dispuse 952 de măsuri ca urmare a neconformităților depistate.
Pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, Serviciul Control Relații de Muncă a realizat un număr de 720 de controale, în cadrul cărora au fost depistate 56 de persoane ce desfășurau muncă nedeclarată, cele mai multe, 37, neavând contracte individuale de muncă încheiate anterior începerii activității.
Numărul angajatorilor sancționați pentru muncă nedeclarată a fost de 37, fiind aplicate un avertisment și amenzi în valoare de 800.000 lei. Cele mai multe probleme se întâlnesc în zona de construcții.
Modul în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii a fost verificat la 767 de angajatori, fiind aplicate 245 de sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de 964.500 lei și 148 de avertismente.
Compartimentul Control Muncă Nedeclarată din cadrul ITM își desfășoară activitatea cu doi inspectori, iar pe parcursul anului trecut au realizat 306 acțiuni de control, în urma cărora au fost depistate 67 de persoane ce desfășurau muncă nedeclarată, numărul angajatorilor sancționați fiind de 39. Au fost aplicate 42 de sancțiuni, din care 11 avertismente și 31 de amenzi în valoare de 980.000 lei, fiind dispuse 42 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.
Marius Petcu, inspectorul șef al ITM Ialomița, a declarat că pe parcursul anului trecut au fost primite la ITM și repartizate acestui compartiment 16 petiții în care se semnalau cazuri de muncă nedeclarată. Inspectorii de muncă au inițiat controale la angajatorii reclamați, au verificat cele semnalate și unde au fost depistate neconformități au fost aplicate sancțiuni și dispuse măsuri pentru remediere.
Compartimentul securitate și sănătate în muncă și-a desfășurat activitatea cu 7 inspectori, iar compartimentul îndrumare angajatori cu un inspector.
Rezultatele activităților de control desfășurate de inspectorii de muncă arată că în anul 2019 au fost controlate 916 unități, fiind aplicate 1035 de sancțiuni contravenționale, din care 51 de amenzi în valoare de 245.500 lei și 984 de avertismente.
„Toți indicatorii de performanță specifici ai compartimentului au fost îndepliniți 100%, ca dovadă și notele obținute”
„Ca număr de contravenții aplicate, pe domeniul relații de muncă, am fost pe locul 21 la nivel național. Locul 21 pentru Ialomița… eu zic că stăm foarte bine. Nu ne comparăm cu Ilfov, București, Constanța. Vorbesc de valoarea amenzilor. În Constanța, de exemplu, sunt mulți angajatori, se construiește foarte mult acolo. Eu zic că am avut o activitate foarte bună anul trecut. Ne-au dat și note maxime. Sperăm și anul acesta să îndeplinim indicatorii”, a declarat Marius Petcu.
Accidentul de la Sf. Gheorghe – accident de traseu
În ceea ce privește accidentele de muncă mortale, deși anul trecut, la începutul lunii octombrie, s-a înregistrat un astfel de eveniment tragic la Sf. Gheorghe, în cazul accidentului rutier în care au murit 10 oameni, majoritatea din localitatea Munteni Buzău, evenimentul nu este trecut în registrele ITM pe 2019.
„Noi, prin specific și prin sarcinile de serviciu, cercetăm evenimentele care sunt soldate cu decese și efectuăm dosare de cercetare și pentru evenimentele care sunt implicați zilieri. Restul evenimentelor care au loc cu ITM (incapacitate temporară de muncă) sunt efectuate de către angajatori și vin cu ele la avizat. Un lucru foarte bun înregistrat anul trecut faptul că nu ne-am înregistrat cu niciun accident mortal de muncă, decesele fiind înregistrate în afara muncii sau de natură patologică. În ceea ce privește accidentul de muncă de la Sf. Gheorghe, vă putem spune că acolo a fost implicată o societate care are sediul social pe Ialomița, dar dosarul a fost finalizat de-abia în luna ianuarie 2020. Și vom apărea cu persoana decedată în raportul pe 2020. Pentru că durează la un eveniment de asemenea amploare. Noi am finalizat raportul, l-am transmis la procuratură, a fost avizat de Inspecția Muncii, nu au fost niciun fel de probleme vizavi de respectarea procedurii și a modalității de completare și am înaintat părților vătămate. Șapte care sunt în viață, familiilor celor decedați, dar și celor trei societăți implicate – două pe București și una pe Ialomița. CDI și Mega Image pe București și Bob Trans pe Ialomița. Evenimentul este catalogat accident de traseu. (…) Am auzit și noi zvonurile cu șoferul de tir care ar fi avut probleme de sănătate. Noi am luat în calcul strict fișa de aptitudini. Dacă medicul a spus „apt pentru desfășurarea activității” și îndeplinește condițiile, nu pot să fac eu… Nu este competența mea. Eu am luat toate actele care au stat la baza dosarului, în regulă, asta a fost… Am avut de asemenea un incident periculos la Manasia, unde au luat foc două tiruri în cadrul unei vulcanizări și un eveniment colectiv cu patru persoane, un eveniment de traseu, în zona Coșereni, în urma căruia nu a decedat nimeni”, a afirmat Marian Nedelcu, inspector șef adjunct.
În anul 2019 au fost cercetate 57 de evenimente în care au fost implicați 57 de lucrători, pentru care au fost întocmite dosare de cercetare.
Din cele 57, inspectorii de muncă au cercetat 10 evenimente cu 10 victime – 2 evenimente cu zilieri – 2 decedați în afara muncii și unul cu incapacitate temporară de muncă, la 2 evenimente au fost revizuite dosarele de cercetare, un incident periculos și 5 evenimente în care lucrătorii au decedat – 2 accidente de muncă și 3 în afara muncii. Celelalte 47 de dosare de cercetare în care au fost implicate 47 de victime au fost evenimente în care cercetarea a fost efectuată de angajatori. În cazul a șase evenimente cu șase victime, comisia de cercetare le-a încadrat ca accidente în afara muncii, iar restul de 41 evenimente (cu 41 de lucrători) ca accidente de muncă. Așadar, ITM Ialomița a înregistrat anul trecut 32 de accidente de muncă, din care 9 au fost înregistrate în aplicație pentru 2018, iar 23 au fost înregistrate în aplicație pentru 2019. Pe diviziuni, cele mai multe s-au înregistrat în zona fabricării articolelor de îmbrăcăminte (5), agricultură, vânătoare (2), industria alimentară (2), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (2), construcții (2), administrație publică și apărare (2) etc.
Acțiuni de informare și conștientizare
În afară de controale și aplicarea de sancțiuni, ITM a mers și pe acțiuni de conștientizare și informare a angajatorilor cu privire la cunoașterea celor mai noi prevederi ale legislației.
Despre campaniile de informare ne-a vorbit Aurelia State, șef serviciu control relații de muncă, care a precizat că în luna aprilie 2019 a fost desfășurată o acțiune, împreună cu Biroul pentru Străini, de informare a angajatorilor care doresc să angajeze cetățeni străini. Totodată, au fost desfășurate pe parcursul anului acțiuni destinate atât tinerilor cât și adulților cu privire la posibilele riscuri la care se expun când doresc să lucreze în străinătate. S-a vorbit și despre facilitățile acordate ucenicilor, angajatorilor care angajează ucenici, și despre campaniile organizate în acest sens, dar și despre alte forme de derulare a raporturilor de muncă, cum ar fi ucenicia, stagiatura, internshipul, telemunca (în județul Ialomița există o singură societate, la Fierbinți). Tot pe parcursul anului trecut au fost transmise peste 500 de scrisori angajatorilor, prin care sunt informați cu privire la noutățile legislative.
Reprezentanții ITM Ialomița îi încurajează pe „angajați” să reclame angajatorul în cazul în care acesta nu respectă prevederile legale, însă au ținut să precizeze faptul că aceste petiții ar trebui făcute în perioada în care persoana lucrează, nu după ce pleacă din respectiva societate, pentru că de multe ori cele reclamate nu se mai pot proba. Știm cu toți că în acte totul este în regulă, dar în practică se întâlnesc des cazuri în care se depășește timpul de muncă, se lucrează în weekend, nu se respectă protecția muncii etc.
Adăugăm faptul că anul trecut peste 4.100 de zilieri au avut aproximativ 72.270 de zile de muncă, domeniile predominante fiind Agricultura, Silvicultura, Creșterea și reproducția animalelor, Restaurante și alte activități de alimentație publică.