comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Autoritățile discută despre pregătirea pentru sezonul rece… Video

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/10/2017 | Locale Ialomita

Vineri, 20 octombrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc, în sistem videoconferință, o ședință referitoare la stadiul pregătirilor pentru sezonul rece.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a transmis în acest context atât miniștrilor și șefilor unor instituții, cât și prefecților că se impune luarea măsurilor necesare, la nivelul fiecărui județ, dar și la nivel central, pentru a diminua efectele sezonului rece și pentru a gestiona adecvat situațiile de urgență care pot să apară.

„Prefecții au obligația să se asigure că autoritățile locale (consiliile județene și primăriile) au stocuri de materiale antiderapante, au contracte pentru deszăpezire sau utilaje pe care să le folosească la nevoie. Pentru această întâlnire eu am solicitat tuturor prefecților să întocmească situații despre stocurile de materiale antiderapante, precum și despre stadiul contractelor de deszăpezire existente pentru sezonul de iarnă 2017-2018. (…) Până la intrarea în funcțiune a sistemului de avertizare a populației RO ALERT, rog autoritățile locale să acorde maximă atenție avertizărilor meteo și să folosească toate mijloacele pentru a transmite către populație avertizările care vin de la Administrația Națională de Meteorologie. Fac un apel și către autoritățile locale, care nu au reușit să-și constituie până acum stocurile pentru materialul antiderapant și să încheie contracte pentru deszăpezire, să rezolve această problemă cu care insist să nu glumim. Vorbim până la urmă de siguranța oamenilor și trebuie să ținem cont că suntem responsabili și datori să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i pune la adăpost de orice situație de risc în care s-ar putea afla. Este motivul pentru care consider că nimeni nu va putea spune că a fost luat prin surprindere de fenomenele meteo care sunt prognozate pentru această iarnă și nici că nu a avut la dispoziție timp suficient pentru a se pregăti. Mai solicit autorităților locale să aibă în vedere ca acele spații pentru persoane fără adăpost să fie corespunzătoare și dotate cu tot ce trebuie pentru a putea fi folosite dacă se impune. (…) Sperăm să avem cât mai puține situații medicale de urgență dar, oricum ar fi, este bine să fim pregătiți.  Orice măsură de restricționare a vreunui drum trebuie comunicată public și adusă la cunoștința conducătorilor auto. (…) Domnilor prefecți, vă recomand ca în timpul întâlnirilor pe care le aveți cu administratorii de drum, să cereți evaluări cu privire la segmentele unde, an de an, avem probleme”, a declarat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

Pe de o parte, astfel de videoconferințe sunt necesare pentru a transmite unele informații în teritoriu, însă, pe de altă parte, inutile. Intervențiile prefecților sunt laconice și fără substanță.

Prefectul Gigi Petre spunea că nu sunt probleme deosebite în județ, în ceea ce privește stocurile de materiale antiderapante, iar săptămânal verifică situația. Despre situația contractelor de deszăpezire nu a spus nimic, iar pe site-ul prefecturii ultima actualizare a contractelor este din ianuarie 2017. Unele contracte au expirat, altele expiră în noiembrie 2017. Nimic, însă, despre iarna 2017 – 2018. Având experiența anilor trecuți, autoritățile sunt pregătite… să închidă drumurile…

„Începând de săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții ISU și Poliției, ne vom deplasa în județ pentru a vedea exact la fața locului toate măsurile luate de autoritățile publice locale și care sunt obligațiile lor acolo”, a spus prefectul.

 

O intervenție „la solicitare” a avut și președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.

Acesta a ridicat două probleme, prima referitoare la necesitatea anunțării populației, prin SMS, privind starea vremii și a drumurilor pe timpul codurilor portocaliu și roșu (asta cu toate că ministrul a avut o intervenție la începutul videoconferinței legată de sistemul RO ALERT care se află în procedură de achiziție), iar cea de-a doua problemă adusă în discuție a fost aceea ca pe timpul codurilor, în caz de nevoie, autoritățile să poată apela și la alte firme pentru a face rost de utilajele necesare intervențiilor, în afara contractelor existente.

Intervențiile prefectului și președintelui Consiliului Județean, dar și răspunsul ministrului, în VIDEO:

Câteva articole vechi și înghețate:

Deszăpezire Colelia, Ialomița. VIDEO & FOTO

Autoritățile din Ialomița au văzut codul roșu în fața ochilor. GALERIE FOTO

Peisaj de vis în Ialomița. FOTO & VIDEO

Viscol la Slobozia – GALERIE foto