Ialomița: Atenție în trafic! Sunt din ce în ce mai mulți bețivi la volan.
În ultima perioadă s-au înregistrat foarte multe evenimente rutiere cauzate, pe de o parte, de creșterea valorilor de trafic pe segmentele de drum cu risc ridicat de producere a accidentelor, respectiv DN2 și DN2A, dar și din cauza adormirii la volan sau a conducerii în stare de ebrietate.
Potrivit polițiștilor rutieri, de la începutul anului, cauza principală a producerii accidentelor rutiere este adormirea la volan, însă din fericire, față de alți ani, accidentele nu au fost soldate cu mulți morți.
În schimb, s-a dublat numărul sancțiunilor contravenționale cât și penale, pentru conducere în stare de ebrietate și pentru încălcarea regimului legal de viteză, cea mai mare problemă înregistrându-se în mediul rural.
Potrivit șefului Serviciului Poliției Rutiere Ialomița, Sorin Goagă, există foarte multe evenimente rutiere pe fondul consumului de alcool, dar și constatări privind conducerea pe drumurile publice sub influența alcoolului.
De exemplu, toate evenimentele rutiere înregistrate în ultima săptămână au avut drept cauză consumul de alcool, în special în mediul rural, iar polițiștii se așteaptă ca în următoarea perioadă numărul lor să crească, având în vedere lucrările agricole care se desfășoară în această perioadă.
Anul trecut, de exemplu, în lunile septembrie și octombrie, au avut loc 20 de accidente grave (17 în mediul rural) soldate cu 14 morți și 32 de răniți grav (căruțași, bicicliști, tractoriști).
Cea mai mare alcoolemie înregistrată în ultima perioadă la un conducător auto a fost de 1,20 în aerul expirat, înregistrat cu aparatul Drager (2,50 în sânge).
Nu numai conducătorii auto sunt prezenți pe drumurile publice în stare de ebrietate, ci și bicicliștii și pietonii, exemple fiind la Fetești, unde un bărbat a fost depistat cu o alcoolemie de 3,45 la mie alcool în sânge, sau la Fierbinți unde un pieton care mergea pe șosea avea o alcoolemie de 4 la mie în sânge.
Legislația prevede că depistarea unui conducător auto cu alcoolemie între 0,10 și 0,40 în aerul expirat reprezintă contravenție, și i se reține permisul pentru 90 de zile, iar la alcoolemie peste 0,40 se întocmește dosar penal.
În medie, lunar, în județul Ialomița sunt sancționați contravențional în jur de 50 de participanți la trafic aflați sub influența alcoolului.
Din păcate, legislația în această privință este destul de permisivă, mulți dintre cei care se aleg cu dosare penale obținând condamnări de maxim un an cu suspendare.