comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Americanii au intrat cu tancurile peste culturile agricole. MApN confirmă incidentul

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/06/2019 | Locale Ialomita

Ministerul Apărării Naționale a confirmat în această seară incidentul care a avut loc în cursul zilei de joi, 20 iunie, în timpul unui exercițiu militar din cadrul Saber Guardian 2019, când mai multe vehicule blindate americane au intrat, din greșeală, pe terenuri agricole cu grâu și porumb din zona Stelnica, județul Ialomița.

„Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi.

Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă.

O comisie formată din reprezentanți ai M.Ap.N și armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul. În jurul orei 18.30, s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare.”

Armata americană își cere scuze pentru incidentul ce a dus la distrugerea unor culturi agricole din Ialomița