Ialomița: Ambulatoriul din structura Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești a fost inaugurat
Joi, 20 ianuarie 2022, Ambulatoriul din structura Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești a fost inaugurat, în prezența autorităților locale și județene, a reprezentanților spitalului municipal, ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia și a unor parlamentari.
Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Extinderea și dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului din structura Spitalului Municipal «Anghel Saligny» – Fetești”, care a obținut finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1 – „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Obiectivul specific 8.1 – „Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate”, Operațiunea A – Ambulatorii.
Investiția, realizată cu sprijin financiar Regio, contribuie la asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate pentru locuitorii municipiului Fetești și ai localităților limitrofe.
Cu ajutorul fondurilor europene s-a extins spațiul destinat ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal „Anghel Saligny” cu 1.578,30 mp. suprafață construită, realizându-se dotarea cu mobilier și echipamente, în completarea celor existente, a șase cabinete ce funcționau în condiții improprii și cărora le-au fost alocate spații optime în noul Ambulatoriu.
Totodată, s-au diversificat serviciile furnizate de ambulatoriu prin adăugarea următoarelor specialități medicale: endocrinologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, dermatologie, chirurgie generală și ortopedie.
Sumele nerambursabile din Regio au permis de asemenea dotarea laboratorului de radiologie și imagistică medicală ce deservește atât asistența medicală spitalicească, cât și ambulatoriul, cu echipamente, inclusiv cu un computer tomograf (CT).
„Am primit cu mare bucurie invitația domnului primar la inaugurarea acestui ambulatoriu, un proiect realizat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, iar așteptările pe care le aveam încă de la semnarea contractului, că acesta va deveni un proiect de succes, s-au materializat. Pe lângă echipa Consiliului Local, pe lângă participarea atât de consistentă a Consiliului Județean, dumneavoastră, cei care vă desfășurați zi de zi activitatea aici, ați avut un rol foarte important. Proiectul cu siguranță va fi unul de succes. Din discuțiile pe care le-am avut la nivel local cât și la nivel județean, cu președintele Consiliului Județean, Marian Pavel, am înțeles că preocupările pentru creșterea calității actului medical în județul Ialomița vor continua și pe următoarea perioadă de programare, fie că vorbim de modernizarea sau extinderea actualelor unități spitalicești, fie că vorbim de dotarea acestora, cu siguranță că vor fi în continuare proiecte în acest domeniu atât de important pentru întreaga societate, cel al păstrării sănătății locuitorilor din județul Ialomița (…)”, a declarat directorul ADR-Sud Muntenia, Liviu Mușat.
Proiectul a avut o durată de realizare de 52 de luni, în perioada 15 decembrie 2017 – 31 martie 2022, cu un buget în valoare totală de 10.692.543,64 lei, din care aproape 7,5 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, peste 2,99 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar 213.850,87 lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Fetești.
„Mi-am început ziua la Fetești, unde am luat parte la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul “ Înființare centru educațional pentru servicii culturale Anghel Saligny și îmbunătățirea spațiilor publice urbane în municipiul Fetești”. Proiectul are două componente, una socială și una de infrastructură rutieră și are ca obiective realizarea unui Centru multifuncțional și asfaltarea a 5 străzi în municipiul Fetești. Investiția are o valoare totală de 23 de milioane de lei. Totodată, am participat la inaugurarea noului Ambulatoriu de la Spitalul Municipal Fetești, proiect finalizat în luna decembrie a anului trecut. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 11 milioane de lei, necesari pentru construirea clădirii noi, cât și pentru achiziția echipamentelor medicale, printre care un Computer Tomograf și un Aparat RX pentru radioscopii și radiografii. Felicit întreaga echipă de la primăria Fetești, condusă de domnul primar Laurențiu Șonchereche, care a atras cele mai multe fonduri europene din întreaga regiune de dezvoltare Sud-Muntenia, echipă care merită pe deplin și un sediu nou!”, a precizat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Până la această dată, în cadrul priorității de investiții 8.1.A, unde au putut fi depuse proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii ambulatoriilor medicale de specialitate, s-au transmis 29 de aplicații în valoare totală de 287,75 milioane de lei, ce au solicitat 263,66 milioane de lei – fonduri nerambursabile. Pentru 26 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare cu o valoare totală de 261,38 de milioane de lei și au solicitat fonduri publice în valoare de 237,27 milioane de lei.
„Marcăm astăzi un eveniment important, inaugurarea unui edificiu care vine în sprijinul cadrelor medicale, pacienților noștri, în vederea ridicării calității actului medical. Este vorba despre un proiect ambițios. (…) Țin să mulțumesc și domnului președinte al Consiliului Județean, Marian Pavel, care a venit într-un moment important în sprijinul nostru, în valul 4, când am achiziționat un număr important de concentratoare de oxigen, mulțumesc de asemenea Consiliului Local care, împreună cu domnul primar, Laurențiu Șonchereche, ne-au sprijinit să aducem la un standard ridicat stația de oxigen, pentru că puritatea scăzuse din cauza fluxului ridicat, am îndeplinit obiective importante și, ca să îl parafrazez pe un clasic diplomat, nimic nu este posibil fără oameni și nimic durabil fără instituții”, a declarat Tudor Vali Silica, managerul spitalului municipal Fetești.
Potrivit ADR-Sud Muntenia, la nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia au fost transmise până acum 2.123 de cereri de finanțare care au o valoare totală de 20,48 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,38 miliarde de lei. Pentru 925 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 9,38 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de 7,8 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară”, și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.
Potențialii beneficiari din județul Ialomița au transmis 136 de cereri de finanțare ce au însumat o valoare totală de peste 1,62 miliarde de lei și au solicitat fonduri nerambursabile de aproape 1,24 miliarde de lei. Pentru 61 dintre acestea s-au semnat contracte de finanțare în valoare totală de 690,58 milioane de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare 620,35 milioane de lei.