Ialomița: Accidente și evenimente rutiere din perioada 3 – 5 aprilie
Siguranţa participanţilor la trafic, prioritate a poliţiştilor ialomiţeni
În acest sfârşit de săptămână, 03 – 05 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier au continuat acţiunile desfăşurate pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Încălcările normelor rutiere au fost sancţionate de către poliţiştii rutieri astfel: 318 sancţiuni contravenţionale aplicate, 14 certificate de înmatriculare retrase şi 12 permise de conducere reţinute în vederea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Pentru nerespectarea limitei maxim admise în ceea ce priveşte viteza de deplasare pe drumurile publice au fost sancţionaţi 120 conducători auto, 20 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, diferenţa fiind aplicată pentru alte încălcări ale legislaţiei rutiere în vigoare. Valoarea sancţiunilor aplicate depăşeşte suma de 109.000 lei.
Accidente rutiere
Sâmbătă, 04 aprilie a.c., poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia s-a prezentat o femeie în vârstă de 53 de ani, din municipiul Slobozia care prezenta vătămări corporale şi a declarat că a fost implicată într-un accident rutier.
Poliţiştii au demarat de îndată verificările şi au reuşit identificarea conducătorului auto în persoana unui bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Slobozia, care se afla la domiciliul său.
Astfel, din primele verificări, poliţiştii au stabilit faptul că în timp ce bărbatul de 53 de ani conducea un autoturism pe raza comunei Bueşti, la efectuarea manevrei de mers înapoi nu s-a asigurat corespunzător şi a acroşat-o pe femeia de 53 de ani.
Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind ulterior transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
ATENŢIE! Şoferul implicat într-un accident din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane trebuie să anunţe imediat producerea accidentului la numărul unic de urgenţă 112 şi să aştepte sosirea echipajului de poliţie şi a ambulanţei.
Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea Poliţiei, precum şi modificarea sau ştergerea urmelor accidentului de către conducătorul oricărui autovehicul angajat într-un astfel de accident de circulaţie, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale cu închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul producerii unui accident de circulaţie soldat cu vătămări de persoane (indiferent dacă victima se prezintă sau nu la o unitate spitalicească) conducătorii auto trebuie să anunţe de îndată producerea evenimentului prin apelarea S.N.U.A.U. 112.
* * *
Duminică, 05 aprilie a.c., pe raza municipiului Feteşti, s-a petrecut un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
Din primele verificări, poliţiştii deplasaţi la faţa locului au stabilit că în timp ce un tânăr de 26 de ani, din municipiul Feteşti, conducea un autoturism pe raza localităţii de domiciliu, nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de întoarcere şi a acroşat un alt autovehicul condus de o femeie de 40 de ani.
Până la sosirea echipajului de poliţie, tânărul de 26 de ani a părăsit locul producerii evenimentului rutier, revenind ulterior.
Din accident a rezultat vătămarea corporală a conducătoarei auto care a fost transportată la Spitalul Municipal Feteşti pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Ambii conducători auto au fost testaţi alcoolscop rezultând valoarea de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru tânărul de 26 de ani şi zero pentru femeia de 40 ani.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau altor substanţe şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.
Infracţiuni la regimul rutier
Poliţiştii rutieri au depistat pe şoselele judeţului cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 39 de ani, care conduceau trei autovehicule şi două mopede, fără a poseda permise de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.
Unul dintre aceştia, un tânăr de 29 de ani, din comuna Valea Ciorii, conducător al unei utilitare, a refuzat atât testarea cu aparatul etilotest Drager cât şi deplasarea la o unitate spitalicească în vederea recoltării de probe biologice de sânge.
Poliţiştii reamintesc persoanelor care deţin mopede sau motociclete că trebuie să respecte legislaţia rutieră la fel ca şi ceilalţi participanţi la trafic. Cei care conduc un moped trebuie să aibă minim 16 ani şi sunt obligaţi să îl înregistreze la consiliul local pe raza căruia îşi au domiciliul.
Mopedul poate fi condus de o persoana care deţine permis de conducere de categoria A, subcategoria A1, sau a absolvit un curs de legislaţie rutieră la o şcoală de şoferi.
* * *
Pe raza comunei Sineşti, poliţiştii au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani, din judeţul Bacău. Din verificările efectuate în bazele de date organele de control au stabilit faptul că cel în cauză are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
* * *
Un bărbat de 30 de ani, din municipiul Slobozia a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Urziceni, deşi consumase anterior băuturi alcoolice.
Cel în cauză a fost testat alcoolscop, rezultatul indicat de aparatul Drager fiind de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Totodată, acesta a fost condus la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru prelevarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii au întocmit în toate cazurile dosare penale.
Reamintim că deşi există tendinţa de a se subestima rolul consumului de alcool, acesta reprezintă una din cauzele frecvente de conturbare a capacitaţii de conducere. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie! Stimaţi conducători auto, alcoolul şi volanul sunt incompatibile!