Ialomița: A fost semnat contractul de execuție al Drumului Județean 203F, Grivița – Smirna – Iazu
Luni, 3 februarie, în comuna Scânteia, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, împreună cu directorul general al SC Oyl Company Holding AG SRL, au semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru lotul 1 al Drumului Județean 203F – DN2C (Grivița) – Smirna – Iazu (DN21), km 0+000- km 11+200, urmând ca modernizarea să demareze după emiterea ordinului de începere a lucrărilor și a predării amplasamentului către antreprenor.
Lungimea tronsonului de drum care va fi modernizat este, așadar, de 11,2 km, valoarea contractului de execuție fiind de 19.687.306,62 lei cu TVA.
Primarul comunei Scânteia, Ilie Georgeta, susținea că această investiție este așteaptă de mult timp și speră ca locuitorii să poată circula cât mai curând pe un drum modernizat.
„Este un tronson de drum care ne afectează în mod deosebit pe noi, locuitorii comunei Scânteia, suntem dependenți de acest drum județean, pentru că avem relații de colaborare cu Grivița și cu Valea Ciorii, iar cei care au circulat pe acest drum îmi dau dreptate că era mai mult decât necesar a se interveni pe el și mă bucur că s-a reușit într-un final să se semneze contractul. Mă bucur că licitația a fost cu succes, pentru că aici întâmpinăm și noi cele mai mari probleme la investițiile pe care le avem în derulare”, preciza primarul, Ilie Georgeta.
Lucrările prevăzute au ca scop compensarea totală a uzurii fizice și morale și ridicarea caracteristicilor tehnice ale drumului și părților anexe (scurgerea apelor, circulația pietonală, siguranța circulației) la nivelul impus de categoria de drum din care face parte, ținând cont atât de condițiile prezente cât și de cele de perspectivă.
„Suntem chiar într-un moment de succes, să spunem, al unui proiect mult așteptat de cetățenii din zona aceasta de est a județului, de la Valea Ciorii, Scânteia, Iazu. Este un proiect care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fie finalizat cu mult timp în urmă. (…) Noi ne-am fi dorit ca acest drum să intre în reabilitare mai devreme, însă procedurile de achiziție publică, și pe care le-a menționat și doamna primar, sunt de lungă durată. Noi am semnat contractul de finanțare în 2017, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. A durat trei ani ca să finalizăm toate procedurile, studii, proiectare tehnică, iar astăzi suntem în momentul semnării contractului de execuție. Este unul dintre cele mai importante contracte ale Consiliului Județean Ialomița, pentru că se referă la aproximativ 25 de km de drum, cumulat tronsoanele I și II, cel din urmă fiind predat amplasamentul constructorului pe 23 ianuarie.(…). Pentru a evita unele blocaje, în cazul în care firmele ar intra în insolvență, am avut inspirația și am luat o decizie bună de a împărți acest drum de 25 de km în două loturi. Lotul I pe care îl semnăm astăzi, de la Grivița, Smirna, Iazu (11 km) și lotul II – Iazu Scânteia, Valea Ciorii”, declara Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Valoarea totală a lucrărilor care se vor executa pe cei 25 de km este de peste 48 de milioane de lei. Dacă pentru lotul II constructorul este Drumuri și Poduri Ialomița, pentru lotul I a fost desemnat Oyl Company Holding AG. Termenul de finalizare este estimat la 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor și are o valoare de 19,6 milioane de lei.
Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis imediat după ce se va constitui garanția de bună execuție, estimându-se ca în două-trei săptămâni constructorul să înceapă lucrările. Asta în funcție și de vreme, pentru că trebuie respectați anumiți parametri. Până atunci, se vor face organizarea de șantier, depozitul de materiale etc.
„Nu întâmplător firma cu care semnăm astăzi câștigă licitații, iar lumea se întreabă de ce. Pentru că noi punem condiții firmelor care vin, să aibă forță financiară și tehnică mare pentru a ne putea rezolva problemele (…)”, a adăugat Victor Moraru.
Reprezentantul constructorului, Micșa Sorin, director general, susținea că deși Consiliul Județean este un beneficiar foarte bun în ceea ce privesc plățile, este foarte „nebun” în ceea ce privesc penalitățile, în cazul în care o firmă întârzie lucrările sau nu le execută în condițiile contractuale.