Ialomița: 66% din bugetul județului a fost repartizat pe zona de dezvoltare
Bugetul județului va fi aprobat la finalul acestei săptămâni, însă, înainte de vot, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 17 februarie, de președintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Potrivit acestuia, bugetul județului are la partea de funcționare suma de 305.471.000 lei, iar la partea de dezvoltare un total 399.715.000 lei, bugetul de venituri și cheltuieli ridicându-se la aproape 400.000.000 lei.
„Este cel mai mare buget la secțiunea de dezvoltare, care a existat vreodată la nivelul județului Ialomița. Din evidențele noastre, din 2000 până astăzi, nu a mai existat un buget atât de mare la secțiunea de dezvoltare. Aproximativ 66% din total buget merge pe dezvoltare, diferența de 34% merge pentru funcționare și asta nu pentru că s-au diminuat cheltuielile de funcționare, ci pentru că depunerea de proiecte, atât din fonduri naționale cât și europene, face ca secțiunea de dezvoltare să aibă un buget mult mai mare. Programul de investiții pentru anul 2020 se ridică la aproximativ 253.803.000 lei, care vor merge doar pentru această secțiune de dezvoltare”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Precizăm că anul acesta bugetul județului Ialomița înregistrează un deficit de 87.244.000 lei, deficit care va fi acoperit din excedentul C.J. De asemenea, menționăm că județul Ialomița a primit cu 600 de miliarde lei mai puțini bani de la bugetul de stat față de anul trecut.
Peste 15 milioane de lei vor fi alocați din excedent pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița care nu a primit sumele necesare pentru funcționare până la sfârșitul anului, diferența urmând să fie acoperită din excedent pentru cofinanțare și finanțare a proiectelor de dezvoltare pe care CJ le-a inițiat.
„Pentru anul acesta facem un efort financiar foarte mare, atât pentru secțiunea de funcționare cât și pentru secțiunea de dezvoltare. Sperăm ca până la sfârșitul anului, la jumătatea anului, să aibă loc rectificări bugetare care să ne acopere aceste cheltuieli, cel puțin de funcționare, pe care noi trebuie să le susținem din excedentul nostru și asta ar putea duce la limitarea secțiunii de dezvoltare, ceea ce nu-mi doresc să se întâmple. Avem marea șansă că avem finanțări din proiecte europene și putem să rezolvăm mare parte din problemele de infrastructură locală pe care le avem și vedeți că la sănătate avem finanțări europene, la cultură, la infrastructură de drumuri. Asta este marea șansă a Consiliului Județean Ialomița, pentru că în caz contrar cu bugetul de anul acesta am fi ajuns cu siguranță în aceeași situație în care se găsesc foarte multe din județele din România, să aloce bani doar până în luna iulie pentru DGASPC. Nu avem această problemă, tocmai pentru că am gestionat foarte bine bugetul județului în ultimii ani. Dacă am ajuns ca de la un procent de 3% la secțiunea de dezvoltare, ceea ce înseamnă că nu a existat o preocupare serioasă în acest sens, la 66%, asta spune foarte mult. (…) Nu mai suntem în categoria județelor care așteptau să își facă cineva milă de noi. (…) Am această mulțumire personală”, a spus Victor Moraru.
Acesta a adăugat faptul că instituția va fi nevoită, probabil, să identifice un finanțator pentru că anul acesta va trebui să realizeze studiile pentru cinci poduri expertizate anul trecut, iar expertul a decis că trebuie făcute intervenții la respectivele poduri.
De asemenea, în cadrul ședinței de vineri, 21 februarie, va fi aprobat proiectul privind bugetul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, care la venituri are suma de 32.121.000 lei, repartizată pe surse de finanțare.
Totodată, va fi aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al societății Drumuri și Poduri SA, în valoare de 38.644.000 lei, și cel al SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA, de 4.000.000 lei
„De remarcat că la acest moment societatea Drumuri și Poduri SA nu înregistrează plăți restante, debite către bugetul de stat, obligații față de furnizori și salariați, dar și către bugetele altor entități. (…) Ambele societăți sunt pe drumul cel bun. Dacă societatea Drumuri și Poduri avea în trecut probleme din punct de vedere al contractării lucrărilor, începând de anul trecut are de lucru și pentru anul acesta și pentru anul care vine. Este meritul conducerii acestei societăți. Felicitări și le mulțumim pentru asta. Sperăm să continue în acest trend pozitiv al activității”, a adăugat Victor Moraru.
Tot în ședință se va hotărî aprobarea asocierii județului Ialomița cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița în vederea finanțării proiectelor în cadrul PJDL, fiind al treilea an în care Consiliul Județean Ialomița finanțează cu 5 milioane de lei, anual, diverse proiecte ale UAT-urilor. Această sumă este alocată din bugetul județului, secțiunea de funcționare.
Menționăm, de asemenea, faptul că se va aproba și acordarea burselor de ajutor social elevilor care frecventează cursurile Școlii Profesionale Speciale „Ion Teodorescu” Slobozia, cuantumul acestor burse fiind majorat.
Anul trecut, în semestrul I al anului școlar 2019-2020, au fost acordate 36 burse, în cuantum de 150 lei/lună/elev, iar anul acesta vor fi acordate 39, cuantumul acestora fiind majorat la 200 lei lunar, pentru fiecare elev.
Consiliul Județean va continua și în acest an programul privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți. În 2019, au fost acordate stimulente pentru 599 de copii, suma totală alocată fiind de 1.340.500 lei. De la inițierea programului și până în prezent sunt 910 înscrieri, zilnic fiind depuse în jur de 6-8 dosare.
„Este un program la care noi ținem foarte mult. (…) Este un program unic la nivel național, când ne raportăm la consiliile județene. Se încearcă anul acesta și la C.J. Maramureș. (…) Scăderea natalității chiar este o problemă (…)”, a mai spus Victor Moraru.
Tot în ședința Consiliului Județean se va aproba asocierea județului Ialomița cu Inspectoratul Școlar Ialomița în vederea realizării în comun a proiectului „Olimpiada de Agricultură – cultura plantelor și agricultură, faza națională, Consiliul Județean sprijinind cu suma de 16.000 lei organizarea olimpiadei, premierea elevilor cu rezultate deosebite, grupul țintă fiind 120 elevi din clasele a XI-a și a XII-a, 42 de profesori însoțitori și 24 de membri ai comisiei naționale, IȘJ contribuind, la rândul său, cu 16.641 lei.
Totodată, va fi aprobat Planul anual de acțiune pentru serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Consiliului Județean pentru 2020, dar și o serie de modificări la hotărârile CJ privind anumite proiecte din zona culturii.
Consiliul Județean va aproba și devizul general actualizat pentru modernizarea unor drumuri județene, cum sunt DJ 203 F Smirna-Iazu-Scânteia-Valea Ciorii și aprobarea cofinanțării acestui obiectiv de investiții.
Adăugăm faptul că valoarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă și finanțare PNDL se ridică la suma de 628.429.000 lei, din care 315.336.000 lei proiecte cu finanțare externă nerambursabilă și 313.093.000 lei proiecte cu finanțare PNDL.
Principalele programe care vor fi continuate în anul 2020: dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii de sănătate; modernizarea și reabilitarea infrastructurii de transport rutier, inclusiv trotuare și piste de biciclete pe drumurile județene; susținerea programului de stimulare creștere natalitate; finanțarea programului județean de dezvoltare locală; finanțarea proiectelor din domeniile: Sănătate și educație antidrog, Educație, Protecția mediului, Culte/religie, desfășurate de ONG-uri și culte; reabilitarea patrimoniului public; susținerea programelor pentru tineret; finanțarea sportului de performanță și a sportului de masă; premierea olimpicilor ialomițeni; premierea veteranilor ialomițeni.