Ialomița: 29 permise auto reținute, peste 800 sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână, în urma activităților desfășurate în teren, polițiștii au aplicat peste 800 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au încălcat normele legale în vigoare și au intervenit la 95 de sesizări. În urma neregulilor constatate în trafic, polițiștii au reținut 29 de permise de conducere și au retras 12 certificate de înmatriculare.
În acest sfârșit de săptămână, 15 – 17 martie, poliţiştii ialomițeni au acționat pe raza județului, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice. Astfel, s-a intervenit la 107 evenimente, dintre care 95 sesizate prin 112.
În urma activităților, au fost constatate 50 de infracțiuni, 13 persoane fiind surprinse în flagrant delict.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 822 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 250.000 de lei.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru creșterea siguranței în trafic, pentru abaterile de la prevederile legale fiind reținute 29 de permise de conducere și retrase, 12 certificate de înmatriculare.
Poliția Română acționează permanent pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunității şi, totodată, este pregătită să intervină atunci când situaţia o impune.
Exemplificăm:
Șase conducători auto, cu vârste cuprinse între 19 și 57 de ani, au fost depistați de polițiști în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși au consumat anterior băuturi alcoolice.
Cei în cauză au fost testați alcoolscop, rezultatele indicate fiind cuprinse între 0,47 și 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, aceștia au fost transportați la unități medicale, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
* * *
Alți șase conducători auto, cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani, au fost depistați de polițiștii rutieri în timp ce conduceau autoturisme pe raza județului, fără a poseda permis de conducere.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că unul dintre aceștia, un bărbat de 47 de ani, din comuna Vlădeni, conducea pe raza localității de domiciliu un tractor agricol neînmatriculat.
* * *
Un tânăr de 21 de ani, din municipiul Urziceni, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autotuturism pe drumurile publice, deși avea acest drept suspendat.
* * *
De asemenea, un bărbat de 37 de ani, din comuna Mărculești, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea, pe raza comunei de domiciliu, un tractor agricol ce tracta o remorcă neînmatriculată și neînregistrată.
* * *
Vineri, 15 martie, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că pe raza municipiului Fetești s-a produs un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
Astfel, polițiștii ajunși la locul evenimentului au stabilit că în timp ce un bărbat de 48 de ani, conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de mers înapoi și a fost acroșat de un alt autoturism. În urma impactului, cel de-al doilea autoturism a fost acroșat de un alt autovehicul, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani, din localitate.
În urma verificărilor efectute în bazele de date, polițiștii au stabilit că primul conducător auto, bărbatul de 48 de ani, nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Conducătorii auto au fost testați alcoolscop, rezultatele fiind negative.
În toate cazurile, polițiștii au întocmit dosar penal.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacitaţii de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Totodată, pentru toţi cei care sunt tentaţi să conducă autovehicule, deşi nu posedă cunoştinţe elementare privind regulile de circulaţie şi nu conştientizează riscul pe care îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic, reamintim că această faptă constituie infracţiune şi sunt în pericol de a plăti cu libertatea!
Comunicat de presă: IPJ Ialomița – INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA