Graba strică treaba. Transportul public din Slobozia, suspendat din cauza lipsei licențelor. Scandal și acuzații. VIDEO
De la începutul lunii august, în Slobozia a început să funcționeze Serviciul Public de Transport Local. Primăria a scos pe traseu mai multe autobuze, pe traseele spre Slobozia Nouă și Bora. Cetățenii municipiului nu au reușit, însă, să se bucure prea mult pentru că, în urma unui control inopinat al Poliției Rutiere, efectuat joi, 8 august, activitatea Serviciului Public de Transport Local Slobozia a fost suspendată.
Motivul suspendării activității a reprezentat-o lipsa licenței de transport pentru fiecare mijloc de transport în parte! A fost aplicată și amendă șoferilor, în valoare de 9.000 lei, iar plăcuțele cu numerele de înmatriculare au fost ridicate.
„Documentația de obținere a licențelor a fost depusă la începutul acestei săptămâni. Conform procedurii, urmează ca acestea să fie eliberate până la sfârșitul săptămânii. Continuăm procedura de obținere a licențelor de transport și facem demersurile necesare pentru deblocarea situației existente”, precizau reprezentanții primăriei Slobozia, în jurul orei 14.00.
În condițiile în care în mediul online au apărut acuzații, potrivit cărora PSD ar fi „comandat” acest control, cei doi viceprimari, Rudolf Gradea și Gabriel Mușat, au susținut o conferință de presă la sediul PSD Ialomița pentru a dezminte acuzațiile.
Aceștia susțineau că PSD nu are niciun amestec în această problemă, iar vina aparține exclusiv primarului și aparatului propriu din primărie că au creat această situație, de a trimite autobuze nelicențiate pe traseu.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este de o gravitate fără precedent. Nu știu dacă poți să faci asemenea acuzații, să spui că cineva și-a pus, să zicem „amprenta”, și a divulgat faptul că tu, un serviciu, și orice copil începător trebuie să știe că niciun serviciu nu poate funcționa fără licență. Să vii să spui că ai funcționat fără licență și cineva a venit și a intervenit și, mai ales, cu tentă către PSD, mi se pare foarte exagerat. Cei care suferă sunt cetățenii. Eu cred că autobuzele erau binevenite, chiar dacă erau închiriate. Din păcate, cred că este o greșeală care nu poate fi iertată prea ușor”, a declarat Gabriel Mușat, viceprimarul Sloboziei.
De asemenea, Rudolf Gradea, celălalt viceprimar al Sloboziei, spunea că PSD, prin consilierii locali, au susținut toate proiectele care vizau aceste aspecte, considerând totuși că se putea prelungi contractul cu Nick Touring până când se intra în legalitate, iar Serviciul de Transport putea funcționa corect, legal.
„Noi nu suntem aici pentru a acuza pe cineva, ci încercăm să explicăm o situație care a apărut în municipiul Slobozia, care nici pe departe nu se datorează Partidului Social Democrat. Nu înțelegem ce treabă are partidul, dar în spațiul virtual asta a apărut și cam știm și noi cine postează pe acolo. Eu, personal, nu îi reproșez absolut nimic. Dar aceste lucruri au fost delegate cuiva, că este domnul primar cel care ocupă această funcție, temporar, așa cum spune și hotărârea de Consiliu Local, asta este. Cel care îl înlocuiește pe director, care în acest moment nu a fost ales, este primarul. Eu sunt convins că oamenii din aparatul de specialitate i-au spus, dar decizia nu este a aparatului de specialitate (…) Nu noi suferim, nu dumneavoastră, ci cei de afară, care stau la 37 de grade, care așteaptă niște autobuze, care nu vor veni, din vina cui? Din vina PSD? Îmi pare rău să vă spun… Ce treabă are un partid politic de ce se întâmplă în administrație? (…)”.
La scurt timp, mai exact la ora 17.00, primarul Sloboziei, Adrian Mocioniu, a convocat o ședință de îndată a Consiliului Local pentru a se declara situația de urgență privind imposibilitatea îndeplinirii de către operatorul de transport – Serviciul Public de Transport Local, a obligațiilor prevăzute în hotărârea de dare în administrare prin gestiune directă a serviciului de transport public local de călători prin curse regulate în municipiul Slobozia. De asemenea, consilierii trebuiau să decidă aprobarea încheierii unor contracte de comodat între operatorul de transport, respectiv Serviciul Public de Transport Local și alte entități care dețin mijloace de transport în comun pe toată durata menținerii situației de urgență.
Mai precis, se dorește închirierea altor autobuze, prin contract de comodat, existând discuții cu primăriile Buzău și Giurgiu în acest sens. Până atunci, însă, de vineri, pe traseu va exista un singur autobuz valid, care corespunde din punct de vedere legal… Al doilea cu licență obținută este în garaj, pentru că șoferul a făcut o manevră greșită în curtea RAR și a spart parbrizul… iar probabil, după ce va fi reparat, va fi scos pe traseu și vor fi două autobuze valide. Cele trei autobuze care nu aveau licență sunt „pe tușă” vreo 30 de zile.
Ședința de Consiliu a fost extrem de tensionată, cu acuzații de o parte și de alta. S-a vorbit pe ton foarte ridicat, s-au adus jigniri, s-au făcut acuzații. Ba chiar acesta a acuzat poliția rutieră de „exces de zel”, iar pe cei care, în opinia sa, s-ar bucura de această situație, i-a catalogat ca fiind niște „tâmpiți”. Primarul nu a admis, însă, că vina i-ar aparține pentru tot balamucul creat.
„Am depus cât am putut de repede documentele pentru înmatriculare și licențiere. Singurele documente pe care le mai aveam de ridicat erau licențele de transport pentru fiecare autobuz în parte. Documentația era depusă, documentele complete, trebuia efectuată plata care a întârziat din motive ce țin de birocrație (primarul spune că a plătit din buzunar ca să urgenteze lucrurile!). În urma unor sesizări din presă și sesizări formulate către poliție, astăzi în jurul orei 9.30 un echipaj de poliție a oprit toate cele trei autobuze care efectuau transport, au aplicat amenzi și au ridicat numerele de înmatriculare ale autobuzelor pentru lipsa licenței de transport. Vreau să vă menționez că la ora 14.00 am intrat în posesia licențelor de transport pentru patru autobuze. Deci era o chestiune de câteva ore. De oportunitatea acțiunii poliției și de eficiența ei vă las pe dumneavoastră să judecați. Eu cred că a fost exces de zel. Sunt curios, astăzi, în Slobozia, câte mașini au mai fost verificate?”, spunea primarul.
În final, proiectul a fost supus votului, iar rezultatul, 9 voturi pentru, îi dă posibilitatea de a cere ajutor altor administrații locale pentru a împrumuta câteva autobuze până la rezolvarea problemei actuale.
Mai multe în VIDEO: