livrari la domiciliu

Georgeta Filitti și Adrian Năstase, la Salonul anual de carte

Salonul anual de carte, organizat de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, este o ocazie extraordinară de a întâlni scriitori, poeți, oameni de cultură, personalități importante ale culturii, de a afla noutăți din domeniu și de a te îmbogăți sufletește.

Pe parcursul acestei luni, Biblioteca a pregătit pentru iubitorii de cultură o paletă largă de evenimente, de la prelegeri, lansări de carte, întâlniri cu scriitori și până la evenimente muzicale.

Săptămâna trecută, pe 17 octombrie, a venit rândul doamnei Georgeta Filitti, istoric român și autoare a numeroase studii făcute asupra multor personalități istorice românești, o prezență constantă în județul nostru. Alături s-a aflat profesorul universitar Adrian Năstase, fost premier al României.

Prezența acestora în cadrul Salonului de carte a atras atenția și, implicit, prezența autorităților locale și județene, dar și naționale.

Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, a prezentat volumul lui Nicolae Titulescu „Politica externă a României”.

„Politica românească post-decembristă este imposibil de abordat, fără relevarea participării și contribuției domnului Adrian Năstase la momentele ei importante în primul rând ca profesor universitar, dar şi ca deputat, ministru al afacerilor externe, președinte al Camerei Deputaților, prim-ministru în perioada 2000 – 2004. M-a impresionat disponibilitatea și amabilitatea cu care domnia sa a răspuns invitației Consiliului Județean Ialomița și a Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, de a susține, în cadrul Salonului Anual de Carte, un eveniment cultural semnificativ, despre ”Politica externă a României”, dar cu puternice rezonanțe în actualitate”, au susținut reprezentanții Bibliotecii.

„De foarte multă vreme l-am considerat pe Nicolae Titulescu contemporanul nostru, mai ales în momentele importante. Am mers înapoi la ceea ce a scris el și am încercat să folosesc unele dintre analizele lui pentru o situație mai complicată (…)”, spunea Adrian Năstase în deschiderea prelegerii pe care a susținut-o, având totodată o prezentare amplă despre România și rolul pe care l-a avut diplomatul și omul politic Nicolae Titulescu în multe momente ale istoriei.

Adrian Năstase a afirmat totodată că recent a fost dezvelit, la Ambasada Federației Ruse, busturile lui Titulescu și Litvinov, cei care, în 1934, au restabilit relațiile diplomatice între cele două țări. Manifestarea a avut loc în contextul sarbătoririi a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Rusia. Bustul lui Titulescu, realizat de sculptorul Doru Drăgușin, a fost donat de Fundația Europeană Titulescu.

Adrian Năstase a lăsat la Biblioteca Județeană și câteva exemplare din noua sa carte, publicată de curând, „România după Malta”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, doamna Georgeta Filitti a prezentat cărţile “Basarabia Noastră”, autor Nicolae Iorga şi ”Topografia Țării Românești”, avându-l ca autor pe Constantinache Caracaș și editor pe doamna Elena Lazăr, două volume care au întregit regalul de carte de la Sobozia din 17 octombrie 2018.

Salonul anual de carte, cel mai aşteptat eveniment cultural din judeţul Ialomiţa, reprezintă cea mai importantă manifestare culturală din Bărăgan. El se desfăşoară pe parcursul unei luni, în perioada 1 – 31 octombrie.