Focar de Pestă Porcină în Slobozia Nouă
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița vă informează că în data de 27.10.2018 într-o exploatație din cartierul Slobozia Nouă a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană, conform buletinului de analiză nr.19171 emis de I.D.S.A. București.
Mentionăm că în municipiul Slobozia evoluează Pestă Porcină Africană din data de 08.09.2018, iar cartierul Slobozia Nouă se află în zona de protecție a acestui focar.
În urma anchetei epidemiologice s-a constatat că proprietarul nu a respectat planul de măsuri aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor, comercializând către persoane necunoscute porci, fără documente sanitare veterinare.
Pentru nerespectarea măsurilor impuse în zona de protecție a unui focar de Pestă Porcină Africană proprietarul a fost sancționat contravențional, conform H.G. 984/2005 actualizată, cu 2400 lei.
Având în vedere evoluția Pestei Porcine Africane în județul Ialomița vă reamintim obligaţiile proprietarilor şi fermierilor la suspectarea unei boli infecţioase:
- anunțarea imediată a medicului veterinar de liberă practică concesionar, a medicului veterinar oficial sau a D.S.V.S.A. Ialomița (telefon – 0243232069);
- până la sosirea medicului veterinar oficial, persoanele fizice şi juridice care deţin suinele suspecte au următoarele obligaţii:
a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;
b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obţinute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori valorifica;
c) să nu permită circulaţia animalelor şi a persoanelor în locurile presupuse a fi contaminate;
d) să păstreze furajele care au venit în contact cu animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra altor animale;
e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, aşternutul, mijloacele de transport folosite şi orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu.
f) să respecte măsurile minime de biosecuritate la intrarea în adăpostul suinelor;
g) să nu cumpere porcine fără documente sanitare veterinare.
Pesta porcină africană nu este o zoonoză (nu se transmite la om), dar poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricțiile impuse comerțului.