„Firmele care doresc să construiască parcuri fotovoltaice sunt un pic induse în eroare”
Aceasta este părerea prefectului județului Ialomița, Mădălin Teculescu, după ce colectivul de control, constituit din reprezentanți ai mai multor instituții, a descoperit mai multe nereguli la primăriile din județ privind concesionarea unor terenuri în vederea autorizării investițiilor în parcuri fotovoltaice.
Mai multe unități administrativ-teritoriale din județ, pe raza cărora au fost inițiate investiții în parcuri fotovoltaice, au fost verificate, după ce s-a constatat că reprezentanții acestora au găsit o modalitate originală, aceea de a transforma peste noapte terenuri arabile sau pășuni în terenuri neproductive. Mai mult, pe aceste suprafețe se luau și subvenții.
„La controlul de legalitate pe care l-am efectuat, prin citirea hotărârilor de consiliu local, am constatat la o comună, respectiv Sf. Gheorghe, că peste noapte transformaseră 50 de hectare de pășune în teren neproductiv. Eu știam foarte bine tarlaua, parcela, și am zis, ce se întâmplă. Am constatat că și la Jilavele și la Armășești și la multe altele se proceda la fel. (…) Situația este destul de complexă și de delicată. Și de aceea am apăsat un pic pe accelerație pe acest subiect.
Pe de o parte, firmele care doresc să construiască aceste parcuri fotovoltaice sunt un pic induse în eroare. Pe banii lor. Dacă în prima fază li se dă impresia că li se face un favor, transformând pășunea sau terenul arabil în teren neproductiv și eludând taxa de scoatere a terenului din circuitul agricol, care este de 300 de milioane lei vechi pe hectar, pentru că asta s-a încercat să se facă, în a doua fază când la un control ulterior al OLAF-ului (n.r. Oficiul European de Luptă Antifraudă) sau al oricărui institut, pentru că aceste parcuri se fac pe bani europeni, nu se fac din banii proprii, se va constata că baza, terenul, nu a avut statutul care trebuia. Pentru că, repet, în România, parcurile fotovoltaice trebuie făcute numai pe terenuri neproductive. A transforma terenurile productive în terenuri neproductive este o crimă. (…) Iar dacă Ialomița are ceva important, acesta este potențialul agricol”, spunea prefectul în cadrul unei conferințe de presă.
De exemplu, la Perieţi și Reviga, în certificatul de urbanism categoria de folosinţă a terenului este de „curţi -construcţii”, iar în evidenţele APIA – păşuni permanente, pentru care s-au primit subvenţii, iar la Fierbinţi Târg în certificatele de urbanism categoria de folosinţă a terenului este de „păşune intravilan”, iar în evidenţele APIA – teren arabil, pentru care s-au primit subvenţii.