Finanțări nerambursabile alocate din bugetul județului Ialomița pentru activități nonprofit de interes general pentru anul 2022
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care au depus propuneri de finanțare în cadrul Programului finanțărilor nerambursabile alocate din bugetul județului Ialomița, și care au fost admiși pentru finanțare, pentru activitățile nonprofit de interes general din anul 2022, au fost prezenți miercuri, 11 mai, la Consiliul Județean Ialomița, pentru a-și prezenta proiectele și a semna contractele de finanțare.
Bugetul alocat acestui program a fost anul acesta în valoare de 500.000 de lei, suma fiind repartizată pe cinci domenii: Sănătate și educație antidrog (50.000 lei), Educație (100.000 lei), Cultură, culte și religie (100.000 lei), Protecția mediului (50.000 lei) și Sport (200.000 lei).
Consiliul Județean a primit în cadrul acestui program 27 de cereri de finanțare din partea unor asociații, fundații, parohii, persoane fizice, cluburi sportive etc. Dintre acestea, un proiect a fost declarat neeligibil, din cauza faptului că solicitantul nu a răspuns unor cereri de clarificare, iar după evaluare 23 au fost declarate finanțabile, obținând un punctaj minim de 60 de puncte. Dintre acestea, 16 au și reușit să primească fonduri. Anul acesta, suma solicitată în cadrul acestui program a fost aproape dublă față de bugetul alocat.
„Sunt voci și pro și contra cu privire la finanțările pe care le acordă Consiliul Județean ONG-urilor din Ialomița, ONG-uri care încearcă, în diverse domenii, să desfășoare activități care se adresează în principal tinerilor din județ. Pentru o mai bună transparență, pentru a vedea și dumneavoastră, împreună cu noi, ceilalți, cam ce se întâmplă cu banii publici, banii pe care CJ îi acordă în baza ghidului solicitantului pentru anumite proiecte, am organizat această conferință (…) Așa mi se pare normal. (…) Îmi doresc ca fiecare acțiune a Consiliului Județean să se bucure de transparență, nu avem nimic de ascuns, iar fiecare cetățean din Ialomița să înțeleagă ce se întâmplă cu acești bani. Este mult mai bine să avem transparență, este bine și pentru dumneavoastră să fiți cunoscuți, zona de activitate, iar în felul acesta, pe lângă sumele pe care le obțineți de la Consiliul Județean, poate vor veni și oameni din zona privată să vă susțină activitățile pe care le desfășurați (…)”, a precizat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Pe domeniul „Cultură, Culte și Religie” au fost acceptate la finanțare cinci proiecte din cele opt depuse, iar cel mai mare punctaj, 87,60, l-a obținut Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Slobozia, Ialomița, care a primit suma de 5.760 de lei cu proiectul „Artă Plastică pentru Ialomița”, urmat de Fundația „Pod peste Suflete” (83 de puncte), cu proiectul „Cartea cărții romilor – Ialomița”, ce va fi tipărită în 1.000 de exemplare, suma obținută fiind de 17.700 lei. De asemenea, pe locul trei s-a clasat, cu 81 de puncte, Tache Nicolae PF, care a obținut suma de 12.500 de lei cu proiectul „Un sat trăitor în lume – File din monografia Gimbășanilor”. Cu acești bani va fi realizată și tipărită o carte în 500 de exemplare.
Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a obținut o finanțare în sumă de 27.786 lei pentru proiectul „Citim, cunoaștem, scriem, povestim”, iar Asociația Socio-Culturală și Diabet „Bianca” a obținut suma de 29.260 de lei, cu proiectul „The magic of the music „Camp”.
Pe domeniul „Sănătate și Educație Antidrog”, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, filiala Ialomița, a obținut 91,80 de puncte cu proiectul „Educație pentru Sănătate” și suma de 13.500 de lei, iar Asociația „Școala nr. 3 Slobozia” a obținut suma de 15.000 de lei cu proiectul „Sănătate, înainte de toate!”.
Pe domeniul „Educație”, Asociația „Tineretul Ortodox Român” a obținut finanțare în valoare de 19.944 lei pentru implementarea proiectului „Tabăra din pritvorul satului”, Fundația „Floarea Ialomițeană” a obținut suma de 26.886 lei cu proiectul „Descoperă, cunoaște, implică-te”, Asociația pentru recuperarea și integrarea persoanelor cu Autism și sindromul Down „Centrul Logo Pici” a primit finanțare în valoare de 23.895 lei pentru proiectul „Copiii mai întâi”, iar Lică Lucica PF suma de 7.420 lei pentru proiectul „Și eu pot”.
Pe domeniul „Sport” au existat 9 solicitări, însă doar patru s-au încadrat atât ca punctaj, cât și referitor la sumele solicitate: Asociația „Club Sportiv Tenis Con” – 44.865 lei, cu proiectul „Organizare turnee de tenis Slobozia 2022”, Asociația Club Sportiv Piticu 2013 Fetești – 31.369 lei, cu proiectul „Fetești joacă handbal VI”, Asociația Club Sportiv Viitorul Urziceni – 54.400 lei cu proiectul „Festivalul internațional de șah „Liga Roială”.
Pe domeniul „Protecția Mediului” a fost finanțat un singur proiect, al Societății de Geografie din România, filiala Ialomița, care a obținut 84,60 puncte cu proiectul „Natura – Ocrotire – Transformare- Acțiune – Nota 10!”, cu 14.335 lei, suma rămasă din plafonul alocat fiind de 35.664 lei.
Toți cei care au obținut finanțări și-au prezentat atât activitățile pe care le desfășoară zi de zi, cât și proiectele cu care au câștigat.