Fetești: Imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Copii și Adulți cu Autism – Centrul Lucia
Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, filiala Fetești – Centrul de Zi „Lucia” a primit, în folosință gratuită, un imobil pentru desfășurarea unor activități de recuperare cu un număr mai mare de copii. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței Consiliului Local Fetești, desfășurată miercuri, 29 martie.
Centrul va funcționa în clădirea fostei grădinițe nr. 6, iar perioada de acordare este de 10 ani.
Clădirea grădiniței nr. 6 a devenit disponibilă din septembrie 2011, când activitatea unității fost suspendată din cauza numărului redus de copii, aceștia fiind mutați într-o altă grădiniță, iar în decembrie 2016 a fost aprobată schimbarea destinației acestui imobil în spațiu pentru desfășurarea unor activități de utilitate publică.
Reprezentanții Centrului „Lucia” doresc accesarea unui proiect de tip RESPIRO, unde ar putea să-și realizeze eficient obiectivele propuse, prin dezvoltarea și diversificarea terapiei, creșterea numărului de specialiști și servicii terapeutice pentru un număr mai mare de copii.
Proiectul are o perioadă de implementare de 5 ani și o perioadă de supervizare de încă 5 ani. Aici se vor executa lucrări de renovare a clădirii și vor fi dotate sălile de clasă cu tot ce este necesar pentru desfășurarea activității – sală de terapie ocupațională, sală de terapie individuală, sală de kinetoterapie, sală pentru ateliere protejate de lucru, sală pentru after-school, sală pentru terapie senzorială, pentru terapie prin arte combinate, pentru consiliere, loc de joacă în aer liber, spațiu de recreere etc.
La nivelul județului există un singur centru care asigură terapii de specialitate pentru 128 de copii diagnosticați cu autism, centru situat în Slobozia.
În Fetești au fost diagnosticați cu autism 22 de copii, dintre care 11 frecventează Centrul de zi „Lucia”, acreditat în anul 2015 ca furnizor de servicii sociale și licențiat din acest an ca serviciu social.
George Răican, președintele filialei Fetești a Asociației, susținea că un proiect similar este deja în desfășurare de doi ani la Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, iar cel pentru Fetești vine pe o linie de finanțare de la fundația Velux, care va finanța cheltuielile legate de reabilitarea clădirii, dotarea sălilor de terapie, salariile personalului etc.
Demersurile au fost începute în luna octombrie, fiind nevoie de un spațiu pentru a accesa un astfel de proiect.
Potrivit acestuia, numărul copiilor cu autism este mult mai mare în Fetești, mulți dintre ei nefiind înregistrați și, evident, neavând certificat de încadrare în grad de handicap.
Pe 2 aprilie a fost ziua internațională de conștientizare a autismului. Astfel că în Fetești a fost organizat un marș de solidarizare față de copiii cu astfel de probleme.