comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fetești: Doi muncitori și doi angajați ISU prinși sub un mal de pământ

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
11/07/2013 | Lege si Ordine
Actualizat: 29 ianuarie 2016

Patru oameni prinși sub pământ. Un salvator și-a pierdut viața, iar un muncitor este rănit.

Un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița, Garda de Intervenție Fetești, în vârstă de 42 de ani, și-a pierdut viața, iar un muncitor care efectua lucrări la rețeaua de canalizare din cartierul Coloniști al municipiului Fetești a fost rănit, după ce au fost prinși sub malurile de pământ ale unui șanț cu adâncimea de aproximativ 5 metri.

Joi, 11 iulie, în jurul orei 13.45, în timp ce doi muncitori efectuau lucrări de branșare a unor tuburi de canalizare pe o stradă din cartierul Coloniști, un mal de pământ s-a surpat și a căzut peste ei.  În acel moment, colegii de echipă au anunțat incidentul prin serviciul de urgență 112, la fața locului deplasându-se o echipă de salvatori de la ISU Ialomița. După evaluarea rapidă a situaţiei şi luarea unor măsuri de protecţie a malului, în condiţiile crizei de timp cerută de poziţia victimelor, doi dintre ei au intrat în șanțul respectiv, legați cu cordeline, și au reușit să scoată unul dintre muncitori (Mârșu Valentin Marius-21 de ani), însă, în momentul în care încercau să-l scoată pe cel de-al doilea, un alt mal s-a surpat, prinzându-i și pe salvatori. Unul dintre ei, Gabriel Boitan, a fost astupat de pământ, dar și lovit de plăcile de lemn care susțineau malul. Deși amândoi au fost scoși la scurt timp din șanț, din cauza loviturilor primite direct în torace, Gabriel a intrat în stop cardio-respirator, medicii  efectuând manevre de resuscitare timp de peste 80 de minute, însă fără succes. Din fericire, celălalt salvator are doar contuzii minore, refuzând transportul la spital.

Cel de-al doilea muncitor, Bîcu Giani Relu, în vârstă de 37 de ani, rămas captiv în pământ, a fost scos în viață, după mai multe ore de la producerea accidentului.

Conform medicului SMURD Constanța, Radu Mihaela, el este conștient, colaborant, prezintă răni minore, dar din cauza faptului că a stat atât timp sub o cantitate mare de pământ pot surveni complicații ulterioare și necesită investigații și tratament de specialitate. Pacientul a fost transportat la spitalul Floreasca din București, cu un elicopter. Acesta are o contuzie la membrul inferior drept, fiind stabil hemodinamic.

Primarul municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, a declarat că pe respectiva stradă din cartierul Coloniști se efectuau lucrări de construcție și modernizare a rețelei de apă și canalizare, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproximativ 11 milioane lei. Firma constructoare, care a și câștigat licitația, este Alstom Company Constanța.

Lucrările au început anul trecut în luna februarie și au termen de finalizare februarie 2014. Această firmă are de executat aproximativ 80 de kilometri de rețea de canalizare, adâncimea șanțurilor fiind de aproape 5 metri.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili dacă firma respecta toate prevederile legale în materie de securitate a muncii, dar și cu privire la contractele de muncă încheiate.

Deși mulți dintre muncitori se feresc să declare public anumite nereguli, de frică să nu-și piardă locul de muncă, unii au spart tăcerea și au vorbit despre condițiile inumane în care lucrează, fără echipament de protecție corespunzător, fără a fi luate măsuri minime de securitate și fără a fi remunerați potrivit orelor lucrate. De asemenea, reclamau faptul că reprezentanții firmei îi muncesc până la epuizare, inclusiv în zilele de weekend, și pentru care nu sunt plătiți, însă dacă absentează li se opresc bani din salariu. Mulți dintre ei au și atenționat recent conducerea firmei despre toate aceste nemulțumiri, printr-un protest spontan, însă nu au obținut mare lucru. Mai mult, ziua de grevă a fost considerată absență nemotivată. Unii spuneau că au încasat pe parcursul unei luni de muncă în astfel de condiții puțin peste 300 de lei.

Și reprezentanții administrației locale sunt nemulțumiți de această societate, firma respectivă fiind amendată cu 3.000 lei, în luna martie, de Primărie, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, respectiv ca, după finalizarea lucrărilor, să readucă străzile la starea inițială, fapt ignorat de reprezentanții societății. În urma numeroaselor reclamații primite la primărie din partea cetățenilor, administrația locală a decis să-i amendeze, obligându-i, totodată, să refacă drumul afectat de lucrările de canalizare. De asemenea, ITM i-a sancționat luna trecută, în urma unui control pe relații de muncă, cu amendă în valoare de 1.500 de lei, pentru nerespectarea repausului săptămânal.

De asemenea, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Feteşti s-a constituit, în data de 11.07.2013, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art 37 – 38 din Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi a celor prevăzute de art. 184 afin. 1 şi 3 şi art. 178 alin. 1 şi 2 din Codul penal.

 Pompierii nu mor niciodată, ei ard mereu în sufletele oamenilor pe care i-au salvat ….

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă aduce un ultim omagiu colegului său – plt. Gabriel Boitan din cadrul Detaşamentului de Pompieri Slobozia – Garda de intervenţie Feteşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Carargiu” al judeţului Ialomiţa, plecat dintre noi mult prea devreme, în timpul unei misiuni de salvare desfăşurată astăzi în municipiul Feteşti. (…)
Gabriel Boitan - Fetesti„Sunt întâmplări ale destinului care ne aduc în împrejurări ce ne pun la grea încercare, aşa cum este şi durerosul moment al despărţirii de bunul nostru camarad, chemat la doar 42 ani, spre o lume mai dreaptă şi mai bună. În cei cinci ani de carieră ca pompier salvator, Gabriel Boitan a participat la numeroase intervenţii, aflându-se permanent la datorie, oferindu-ne tuturor un exemplu de curaj, profesionalism şi dăruire, dovedite în numeroasele misiuni, cărora li s-a dedicat trup şi suflet.
Înfruntând natura dezlănţuită, luptând cu focul ori răzbind prin gerul năpraznic şi nămeţii iernii pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, el a dovedit o comportare exemplară, demnă de un adevărat pompier salvator.
Punându-şi chezăşie propria viaţă pentru a o salva pe cea a semenilor, şi-a îndeplinit datoria în mod asumat, înţelegând răspunderea pe care o deţinea, atunci când oamenii se bizuiau pe el.
Se-ntâmplă, uneori, ca preţul acestei dăruiri să fie mult prea mare, camaradul nostru lăsând în urmă o soţie îndurerată şi doi copii care sunt nevoiţi să trăiască fără cel care le deschidea drumul în viaţă, dar aşteptându-l mereu cum făceau de fiecare dată.
Gabriel Boitan este şi va rămâne mereu alături de noi, colegii lui, cu sufletul său mare şi bun, cu amintirea unui om vrednic, priceput şi capabil.
Să ne rugăm pentru el şi să-l cinstim, cu demnitate şi onoare”.