Festivalul Perlea: Printre concurenții la secțiunea de dirijat se află o tânără, originară din Macedonia
Ediția cu numărul XXVII a Festivalului-concurs „Ionel Perlea”, care se va susține în perioada 3 – 5 mai, la Slobozia, în sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, vine cu noutăți pentru publicul iubitor de muzică de calitate.
Dacă anul trecut alături de secțiunea de interpretare lied a fost introdusă și secțiunea de dirijat, anul acesta se va face o completare a secțiunii de lied, transformându-se oarecum în secțiune de interpretare vocală. Mai precis, pe lângă lied-urile obligatorii, concurenții vor putea interpreta și alt gen liric, pentru a diversifica repertoriul concursului, dar și pentru a atrage cât mai mult public. De asemenea, o noutate în acest an o reprezintă și descoperirea unor lucrări mai puțin cunoscute ale maestrului Ionel Perlea, lucrări de lied orchestrate de maestrul Sabin Pautza pentru a putea fi interpretate în concertul de gală cu eventualii laureați. Inițial, acestea au fost scrise pentru voce și pian, iar Sabin Pautza le-a îmbunătățit și pentru alte voci, dar și pentru orchestră.
De asemenea, Sabin Pautza orchestrează și trei lucrări ale maestrului Theodor Grigoriu, membru cofondator al festivalului, lucrări aflate, de asemenea, în repertoriul obligatoriu al concurenților.
Inițial, s-au înscris în concurs 21 de concurenți, 17 la lied și 4 la dirijat, însă doi dintre cei de la lied s-au retras pe ultima sută de metri, ca urmare a înțelegerii eronate a regulamentului concursului.
„Pentru că suntem în an Centenar, am prevăzut în regulamentul concursului ca repertoriul să fie numai din compozitori români. Din acest motiv, doi dintre concurenți, care pregătiseră un repertoriu din compozitori străini, s-au retras, probabil din cauza faptului că nu mai aveau timp să pregătească un alt repertoriu așa cum prevede regulamentul. Nouă ne pare rău de această neînțelegere”, a declarat Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 2 mai.
Anul acesta, la secțiunea de dirijat, numărul concurenților s-a dublat, unul dintre ei, Alexandru Ilie, fiind desemnat anul trecut, la Festivalul internațional George Enescu, cel mai bun concurent român. De asemenea, printre concurenți se află și o domnișoară originară din Macedonia, care studiază la Universitatea de Muzică din București.
„Cu mare bucurie am acceptat să mă implic în acest eveniment și profit de ocazie să aduc laudele ce se cuvin tuturor celor care sunt implicați în acest proiect, știuți și neștiuți, care fac din acest proiect un eveniment major pentru cultura românească și nu numai. (…) Ionel Perlea este socotit la ora aceasta unul dintre cei mai mari dirijori pe care l-a avut lumea în secolul trecut. (…) Considerăm o datorie de onoare să ținem acest eveniment la înălțimea cuvenită și să facem tot ce e posibil ca maestrul Perlea să fie cunoscut la el acasă”, a afirmat maestrul Sabin Pautza, președintele juriului.
Sabin Pautza susținea că tinerii de astăzi se pot forma în România, existând încă școli de prestigiu, dar din păcate aceștia „iau drumul exilului”, din cauza faptului că nu își găsesc un loc de muncă. Acest concurs îi poate ajuta pe concurenți din mai multe puncte de vedere, asigurându-le o expunere națională.
Deschiderea festivalului va avea loc joi, 3 mai, ora 17.00, cu vernisajul expoziției artistei Maria Unțanu, „Ritmuri, armonii”, dar și lansarea volumului despre muzica lui Giacomo Puccini – Muzica marilor iubiri, scris de Florența Marinescu, urmate de concursul de lied – prima serie de concurenți și recitalul mezzosopranei Claudia Codreanu, la pian Inna Oncescu.
Vineri, 4 mai, va fi concursul de calificare la dirijat, etapa cu pian, iar de la ora 17.00 va avea loc lansarea CD-ului de lieduri Theodor Grigoriu, pe versuri de Șerban Codrin, urmat de concursul de lied, a doua serie de concurenți și recitalul tenorului Cezar Dima, la pian Cezara Petrescu.
Sâmbătă, 5 mai, festivalul continuă cu concursul de dirijat cu orchestră, iar începând cu ora 19.00 va avea loc premierea câștigătorilor, urmată de Gala Laureaților. Vor fi susținute apoi recitaluri de către câștigătorii de la secțiunea de lied, cu orchestră și a câștigătorilor la dirijat, a laureaților ediției 2017, Andrada Urs și Eduard Boboia, și recitalul cu orchestră a baritonului Florin Estefan, cu participarea membrilor Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.
JURIU concurs lied: Sabin Pautza, Ana Rusu- Universitatea Cluj, Ionel Voineag- Universitatea Bucureşti, Claudia Codreanu-Universitatea Bucureşti, Florenţa Marinescu- Universitatea Constanţa, Florin Estefan-Opera din Cluj, Cristina Simionescu-Universitatea Iaşi, Sorina Munteanu- Universitatea Timișoara.
Juriu concurs dirijat: Sabin Pautza – Reşiţa, Cristian Brâncuşi – Bucureşti, Radu Ciorei – Constanţa.
Accesul la spectacolul de Gală se face în baza biletelor de intrare, care se pot achiziționa de la Centrul Cultural UNESCO Iinel Perlea, la prețul de 10 lei.