comenzi la domiciliu cliseru.ro

Expoziţia “Albinăritul – tradiţii româneşti”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/04/2013 | Locale Ialomita

Vineri, 26 aprilie, la Muzeul Agriculturii din Slobozia, a fost deschisă expoziţia “Albinăritul – tradiţii româneşti”, în prezenţa conducerii Consiliului Judeţean Ialomiţa, a reprezentanţilor apicultorilor din judeţ şi a unui numeros public format din elevi, cadre didactice şi prieteni statornici ai muzeului.

Albinaritul„De ce o expoziţie despre apicultură la Muzeul Agriculturii din Slobozia? Deoarece ţara noastră deţine o tradiţie îndelungată în domeniul creşterii albinelor, apicultura impunându-se ca ocupaţie de sine stătătoare încă din cele mai vechi timpuri, conform mărturiilor istorice existente în acest sens, iar colecţia muzeului nostru conţine martori ai acestei ocupaţii străvechi. Veţi vedea o evoluţie a stupilor, care este foarte interesantă, pornind de la stupii primitivi în formă de clopot, realizaţi din împletituri de nuiele, lipiţi cu lut amestecat cu balegă, din care la scosul mierii se pierdeau familii de albine şi fagurii se storceau. Apoi, buduroaiele din trunchi de copac, scobite la mijloc, precum şi stupi din scânduri dispuse cap la cap, care în interior aveau scândurele sau ţepuşe de lemn pe care se sprijinea magazia de miere. Urmează stupii cu rame, cu un etaj sau cu două şi acoperişuri în două ape din şindrilă sau din tablă, precum şi stupii pentru matcă. Veţi întâlni în expoziţie şi centrifugele pentru miere, atât din lemn, cât şi din metal, alături de alte obiecte ce constituie recuzită pentru apicultori (pompă pentru fum, halat pentru apicultor etc)”, precizează reprezentanții Muzeului Agriculturii.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la sfârşitul lunii octombrie 2013, după următorul program: marţi-vineri, între orele 9,00-17,00, sâmbătă-duminică, între orele 8,00-16,00.