Exercițiu de nivel tactic TIP JOINT, la un operator economic din SLOBOZIA, cu declanșarea PLANULUI ROȘU
Astăzi, 25 august 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu” al județului Ialomița va desfășura un exercițiu de nivel tactic tip JOINT, în vederea antrenării forțelor și perfecționării modului de intervenție, la un operator economic din municipiul Slobozia.
UPDATE FOTO & VIDEO
Scenariul stabilit presupune stingerea unui incendiu produs în urma unei explozii și salvarea persoanelor surprinse în timpul deflagrației, în zona de livrare marfă și pe acoperișul spațiului comercial.
Potrivit scenariului exercițiului, în data de 25 august 2022, ora 21.00, după încheierea programului de lucru, o echipă de lucru s-a deplasat pe acoperișul magazinului pentru efecturea unor lucrări de reparații la instalația de climatizare a clădirii. Din cauza neatenției unei persoane din echipa de intervenție a fost avariată conducta de gaz natural ce se afla în apropiere, producându-se o explozie ce a afectat clădirea în zona acoperișului și a zonei de livrare marfă, rezultând 3 victime pe acoperiș și 6 victime în zona de livrare marfă.
Alertate, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița s-au deplasat la locul intervenției, au executat recunoașterea, au constituit echipe de căutare-salvare, au instalat punctul medical avansat, au realizat evacuarea victimelor și au asigurat asistența medicală și transportul victimelor la spital.
Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns a fost declanșat Planul Roșu de intervenție și s-a solicitat suplimentarea forțelor de intervenție.
Exercițiul cuprinde trei situații tactice, a doua situație tactică având loc în jurul orei 23.00, când, din cauza nerespectării normelor de prevenire și stingere a incendiilor de către salariați, în zona de recepție marfă unde erau depozitate elemente de mobilier și mase plastice s-a produs un incendiu.
Nerespectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor de către participanții la trafic a condus la situația tactică numărul trei, izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată pe un teren viran din apropierea spațiului comercial. Incendiul s-a propagat cu repeziciune pe o suprafață de 200 de metri pătrați de vegetație uscată și la depozitul de materiale termoizolante (poliestire). În urma degajărilor mari de fum două persoane au suferit intoxicații cu gaze toxice, necesitând îngrijiri medicale.
Exercițiile de acest tip sunt absolut necesare și urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă (explozie urmată de incendiu), precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Toate operațiunile de salvare se vor derula în conformitate cu scenariul exercițiului alături de personal și tehnică din: Comitetul județean pentru situații de urgență, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomița, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ialomița, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Ialomița, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Slobozia, Distrigaz Sud Rețele, Enel Energie și personal din cadrul operatorului economic.
Exercițiul are ca obiective:
- realizarea în bune condiţii a acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor produse în cazul unei explozii urmată de producerea unui incendiu;
- verificarea viabilităţii sistemului informaţional-decizional la nivelul structurilor angrenate în cazul producerii unui astfel de eveniment;
- verificarea modului de răspuns al tuturor instituţiilor cu atribuţiuni în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului;
- stabilirea gradului de acoperire cu forţe şi mijloace, în cazul manifestării unor situaţii de urgenţă cu efecte deosebite;
- realizarea unei informări complete a populaţiei, privind modul de protecţie și de comportare în cazul producerii unui astfel de eveniment, precum şi informarea societăţii civile asupra modului de acţiune al forţelor de intervenţie, în vederea stimulării voluntariatului în astfel de situaţii şi sublinierea importanţei solidarităţii umane în cazul producerii unor astfel de evenimente;
- pregătirea psihologică a personalului de intervenţie şi a populaţiei pentru cunoaşterea modului de acţiune/comportare pe timpul operaţiunilor de căutare-salvare, acordarea primului ajutor medical, evacuare şi relocare temporară în situaţia creată, conform situaţiilor speciale create;
- verificarea modului de informare operativă a eşaloanelor superioare, privind situaţia creată şi solicitarea sprijinului pentru suplimentarea cu forţe şi mijloace de intervenţie;
- verificarea modului de aplicare a planului roșu de intervenție și a procedurilor de intervenție, în cadrul situaţiilor speciale create.
În eventualitatea creării unui disconfort în spațiul public, asigurăm cetățenii că aceste exerciții sunt necesare și benefice pentru întreaga comunitate.
sursa: ISU Ialomița