Elevii ialomițeni şi-au dovedit măiestria în diverse meşteşuguri tradiționale
Tradițiile sunt emblema noastră ca și popor, iar faptul că tinerii încă sunt interesați de perpetuarea lor este dovada că aceastea nu sunt nici învechite, nici ieșite din uz.
Un exemplu în acest sens l-au dat mai mulți elevi ialomițeni care au participat în data de 8 iunie 2012 la Olimpiada ,,Meșteșuguri artistice tradiționale”, desfășurată la Școala cu clasele I-VIII nr. 3 Slobozia. În cadrul acestui concurs, școlarii, fie ei de gimnaziu sau de liceu, s-au întrecut în probe precum pictura pe lemn, pictura pe sticlă, croșetat și tricotat, cusut pe etamină, încondeierea ouălor ori realizarea de măști care mai de care mai interesante și din material diferite.
Gica Dinu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, ne-a declarat că, la ediția de anul trecut, unul dintre elevi s-a întors medaliat cu bronz de la faza națională, iar în acest an olimpicii pe județ vor merge la o confruntare mult mai acerbă care va avea loc la Sibiu. ”La faza județeană participă 64 de elevi din toate colțurile județului. Avem elevi de la Maia, de la Jilavele, dar și din Urziceni și Slobozia. Obligatorii pentru această olimpiadă sunt costumele populare omologate, un produs finit și unul pe care îl realizează în ziua competiției”, a mai explicat Gica Dinu.
Copiii au deprins meșteșugul fie de la școală, fie de la părinți sau de la artiștii populari din zona lor, însă cu toții sunt foarte pasionați de ceea ce fac, iar din mâinile lor ies adevărate opere.
Georgiana Trandafir are 12 ani și învață la școala din Luciu, fiind pasionată de cusătura pe etamină. ”Într-o bună zi am văzut-o pe bunica mea lucrând și am vrut să știu ce face, iar ea m-a învățat. De anul trecut am început să cos și am realizat un prosop decorativ, o pernuță și nu numai”, a mai spus Georgiana.
Rebeca Șerban este în clasa a cincea la Liceul Pedagogic Matei Basarab Slobozia și croșetează extrem de frumos. Pentru a dovedi juriului cât este de pricepută a adus cu ea o gentuță modernă lucrată de ea.
”Am văzut la mama mea și ea mi-a povestit că a învățat când era de vârsta mea, așa că am vrut să știu și eu”, a mărturisit Rebeca.
În aceeași sală de aflau și două eleve de la Urziceni care pictează dumnezeiește icoane, ele fiind, de altfel, și câștigătoarele locurilor I la secțiunile pictură pe lemn și pictură pe sticlă. Ana Beatrice Batarigă este elevă a Colegiului Național ,,Grigore Moisil” Urziceni, iar Alexandra Olăreanu învață la Școala cu clasele I-VIII nr 1 ,,Al. Odobescu” Urziceni. Ambele merg la Cercul de pictură ,,Sf.Apostol Luca – Protopopiatul Urziceni și sunt foarte pasionate de
pictura icoanelor.
La secțiunea ouă potcovite, locul I a fost adjudecat de echipa formată din Daniel Ghiță și Mihai Ioniță – Școala cu clasele I-VIII ,,Constantin M. Cantacuzino” Jilavele; iar la categoria măști, premiul I a revenit atât școlii din Jilavele, cât și Liceul Pedagogic ”Matei Basarab” Slobozia diplomele mergând la Simona Sintion, respectiv Roxana Dolete și Alexandra Preda.
Chiar dacă în mediul rural pare a se pierde interesul pentru valorificarea capacităților artistice, prin astfel de competiții se încearcă o revigorare a artei populare în rândul celor mici, pentru ca ei să știe că această formă de creativitate este, totodată, o manieră certă de continuitate a tradițiilor.