Ediția a XXVI-a a Festivalului-concurs Ionel Perlea va fi una specială
În perioada 25 – 27 mai, la Slobozia, va avea loc Festivalul-concurs Ionel Perlea, un festival care se anunță a fi unul special. Organizatorii anunță multe schimbări, majoritatea în premieră.
Una dintre acestea se referă la extinderea numărului de secțiuni. Dacă până acum exista o singură secțiune, anume cea de interpretare a lied-ului, mai nou, va exista și secțiunea de dirijat.
O altă schimbare va fi aceea că festivalul se va susține în sala de spectacole a Consiliului Județean Ialomița. Totodată, în premieră, în Slobozia va veni o orchestră simfonică, formată din 40 de persoane, iar președintele Festivalului va fi maestrul Sabin Pautza, compozitor și dirijor.
Sunt multe noutăți pe care managerul Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, Clementina Tudor, alături de preotul Cătălin Stanciu, reprezentant al Fundației Culturale Perlea și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, ni le-au împărtășit în cadrul unei conferințe de presă.
„Ne-am propus ca acest festival să îl deschidem către public, să aibă o vizibilitate mai mare în județul Ialomița și chiar la nivel național. Asta pentru că, pe de o parte, Ionel Perlea este, din punct de vedere profesional, pe aceeași scară valorică cu George Enescu. George Enescu mult mai apreciat în țară, Ionel Perlea cu mult mai apreciat în străinătate și am zis că este păcat să nu-l evidențiem la adevărata lui valoare. Știm cu toții că se leagă de Ialomița, pentru că este născut la Ograda, și pentru că a purtat dorul depărtării de locurile natale în îndepărtatea Americă unde s-a stins”, a declarat Clementina Tudor.
Noutatea din acest an este că s-a înființat o secțiune de dirijat, mai mult decât necesară dacă ne gândim că Ionel Perlea a fost dirijor. Iar festivalul avea nevoie de o schimbare, de o reinventare.
„În cadrul ședinței Adunării Generale a Fundației Culturale Perlea, la inițiativa tuturor celor care eram acolo, am simțit nevoia să aducem ceva nou la festival. Și atunci, analizând activitatea lui Ionel Perlea, cunoscând-o de altfel cu toții, clar, valoarea culturală inestimabilă a laturii dânsului dirijorale, care i-a guvernat 90 la sută din activitate, era clar că trebuia să înființăm o secțiune de dirijat pentru studenții care acum sunt la secții de dirijat în cadrul universităților mari de muzică din țară. Mai sunt, dar foarte mici, alte evenimente de gen, iar Perlea reprezintă un reper în ceea ce privește activitatea dirijorală din țară și din lume (…), afirma Cătălin Stanciu, reprezentantul fundației Perlea.
Organizatorii au anunțat totodată faptul că, în premieră, în Slobozia va veni o orchestră simfonică, formată din 40 de persoane, candidații trebuind să dirijeze această orchestră. Practic, acesta este examenul lor.
Schimbări sunt și la secțiunea de interpretare a lied-ului, unde concurenții vor avea de interpretat obligatoriu, un lied compus de Sabin Păutza.
Până și programul evenimentului a fost schimbat, ceea ce este un lucru bun. Dacă înainte festivalul se desfășura în weekend, de vineri și până duminică la prânz, acum festivalul va începe joi, și se va încheia sâmbătă seară, cu o gală, unde, din nou în premieră, va fi și un concert de orchestră, pe lângă festivitatea de premiere și gala laureaților. Pe parcursul festivalului vor fi susținute și recitaluri de către baritonul Cătălin Țoropoc, mezzosoprana Oana Andra Ulieru și Irina Iordăchescu, laureată a Festivalului Ionel Perlea.
„Noi sperăm ca această ediție, pe care noi ne-o dorim de o înaltă calitate profesională, să reușească să aducă și public. (…) Îmi doresc ca festivalul Perlea să fie de același calibru ca festivalul Enescu”, a conchis Clementina Tudor.
Bugetul festivalului se ridică la suma de 120.000 lei, iar premiile alocate sunt în total de 10.000 lei pentru fiecare secțiune. Anul acesta, locul I va fi practic Trofeul Ionel Perlea (și nu separat ca până acum), și va fi recompensat cu suma de 5.000 lei, locul II – 3.000 lei, iar locul III – 2.000 lei, pe fiecare secțiune.
Va fi, de asemenea, un juriu de calitate: la secțiunea Dirijat – Sabin Păutza, Cristian Brâncuși, Petru Andriesei, cu participarea membrilor Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, iar la lied: Prof. Univ. Dr. Ionel Voineag București, Prof. Univ. Dr. Florența Marinescu – Constanța, Prof. Univ. Cristina Simionescu – Iași, Prof. Univ. Radu Cristina – Brașov, Prof. Univ. Mariana Șarbu – Timișoara.
Deschiderea festivalului va fi joi, 25 mai, de la 16.30, cu Corala Sf. Mare Mucenic Mina, iar de la ora 17.00 va intra prima serie de concurenți la lied, iar în final va fi recitalul baritonului Cătălin Țoropoc, laureat al festivalului.
Vineri, 26 mai, festivalul va începe de la ora 13.00, cu etapa I a concursului de dirijat, cu pian, urmată de a doua serie de concurenți la lied. În final, va susține un recital mezzosoprana Oana Andra Ulieru, laureată a festivalului.
Vineri, 27 mai, începând cu ora 10.00, vor intra în concurs, în etapa a doua, concurenții dirijori, cu orchestră,
Sâmbătă va avea loc gala laureaților, urmată de recitalul cu orchestră al sopranei Irina Iordăchescu, laureată a festivalului.
Intrarea este gratuită pe tot parcursul festivalului. Pentru ziua de sâmbătă, 28 mai, intrarea se va face pe bază de invitație, cu loc, care se poate ridica, tot gratuit, de la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea.
Cu acest prilej, în foaierul sălii de spectacole, va putea fi vizitată expoziția de costume populare, având loc și o lansare de album „Miniaturi Vocale românești din secolul al XIX” – romanțe românești vechi.