comenzi la domiciliu cliseru.ro

DSVSA Ialomița: Au fost stinse 12 focare de pestă porcină africană

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/04/2019 | Lege si Ordine

Ținând cont de modificările aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană, conform Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației că, în perioada 09.04 – 17.04.2019, au fost stinse un număr de 12 focare de pestă porcină africană, de pe raza localităților Țăndărei (5 focare), Ograda (2 focare), Frățilești (3 focare), Sărățeni (2 focare).

De asemenea analizând situația epidemiologică în ceea ce privește evoluția pestei porcine africane în exploatațiile nonprofesionale și în mediul silvatic, D.S.V.S.A. Ialomița a demarat procedura de introducere a porcilor santinelă în exploatațiile afectate de boală de pe raza localităților: Mihail Kogălniceanu (7 exploatații) și Hagieni (2 exploatații).

Anterior introducerii în exploatațiile afectate porcinele santinele au fost testate serologic, în direcția pestei porcine africane, obținând rezultate negative.

Porcinele santinelă vor fi menținute timp de minim 45 de zile în aceste exploatații, după această perioadă urmând a fi retestate serologic, în direcția pestei porcine africane, iar în cazul obținerii rezultatelor favorabile vor fi ridicate restricțiile impuse în ceea ce privește repopularea cu porcine a celorlalte exploatații nonprofesionale din localitățile menționate anterior.

DSVSA Ialomița