DSP Ialomița: Gripa evolueaza epidemic
Având în vedere faptul că în săptămâna de supraveghere 17.02-23.02.2020 s-a înregistrat o creștere mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute și activitatea gripală a evoluat, raportându-se un numar de 225 cazuri ce corespund clinic definiției de caz, unele având și test rapid pozitiv, din care unul a necesitat internare (în creștere față de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 149 cazuri cu 6 internări și față de media celor trei săptămâni anterioare, care a fost de 165 cazuri cu 3 internări), specialiștii au concluzionat că în această perioada gripa evoluează epidemic.
În acest context, Direcția de Sănătate Publică Ialomița recomandă, pentru prevenirea Infecțiilor acute respiratorii, inclusiv gripa:
- evitaţi spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital
- limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.
- acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau plica cotului.
- spălaţi corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tușiţi.
- consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.
- pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.
- purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.
- asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecț
- Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei
- singura metoda eficienta de prevenire specifica a gripei este vaccinarea antigripala pentru sezonul epidemic in curs
IMPORTANT!
Consultaţi medicul de familie sau adresați-vă unitatilor medicale pentru simptome care sugerează gripa, respectaţi sfaturile medicale primite, nu vă trataţi singuri şi nu cumpăraţi din farmacii medicamente fără prescripţie medicală. Utilizarea antibioticelor în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică.
VACCINAREA ANTIGRIPALĂ ÎN TIMP UTIL ESTE METODA CEA MAI EFICIENTĂ DE PREVENIRE A GRIPEI. VACCINAREA TREBUIE FĂCUTĂ ANUAL DEOARECE VIRUSUL GRIPAL CIRCULANT SE MODIFICĂ DE LA UN AN LA ALTUL. VACCINUL SE ADMINISTREAZĂ NUMAI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ ȘI ÎN URMA CONSULTULUI MEDICAL.
NUMARUL DOZELOR DE VACCIN ANTIGRIPAL PENTRU SEZONUL EPIDEMIC 2019-2020 PRIMITE DE LA MS = 34510
TOTAL PERSOANE CATAGRAFIATE DIN GRUPELE LA RISC = 48186
DOZE ADMINISTRATE = 34313, DIN CARE
– bolnavi aflati in evidenta cu afectiuni cronice – 13314
– copii 6-59 luni – 44
– gravide – 16
– personal medical – 1971
– persoane institutionalizate – 334
– persoane peste 65 de ani – 18634
DOZE RAMASE IN TERITORIU LA MEDICII DE FAMILIE = 197