„Domnișoara Bovary”, un film în care joacă și o tânără din Slobozia, va rula vineri, în premieră, la Casa Municipală de Cultură!
Premieră cinematografică la Slobozia, vineri, 14 ianuarie. Începând cu ora 18.00, la Casa Municipală de Cultură (Cinema Galax), iubitorii celei de-a șaptea arte pot viziona filmul „Domnișoara Bovary”, realizat de Adrian Popovici, după scenariul lui Ioan Groșan și în regia lui Dinu Tănase.
Filmul are ca laitmotiv celebrul roman al lui Gustave Flaubert, Madame Bovary. În rolurile principale: Vlad Corbeanu, Ioana Barbu și Dan Condurache. În acest film este prezentă și o tânără din Slobozia: Cornelia-Andreea Pandele, în rolul „Saftei”.
Cornelia-Andreea Pandele – Drumul din Bărăgan la Lisabona și către marele ecran
Întreaga poveste a început în clasa a VI-a, la cercul de Teatru din cadrul Palatului Copiilor Slobozia. A început ca o activitate extrașcolară, dar a ajuns să fie mult mai mult: un drum în viață, un scop.
„A fost destul de dificil și nu mă refer la volumul de muncă, ci la faptul că au fost foarte puțini oameni care m-au susținut (nu vorbesc despre familie… m-a susținut din toate punctele de vedere și încă o face… uneori ei cred în mine mai mult decât o fac eu). A fost foarte greu, mai ales în clasa a XII-a când toți profesorii întrebau ce drum vrem să ne alegem pentru tot restul vieții și atunci când le spuneam auzeam aceeași replică: Sunt sigur(ă) că poți mult mai mult. E păcat de tine să faci asta, ești o fată deșteaptă, nu o să ai cine știe ce satisfacții. Mai gândește-te.”
A crescut în Bărăgan și toată viața și-o vedea desfășurându-se la București, dar se pare că viața a avut alte planuri pentru ea. Este absolventă a Facultății de Arte, secția Artele Spectacolului (Actorie) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. În paralel, a absolvit și Facultatea de Științe Economice, Management și, în prezent, este masterand la ambele facultăți, secțiile Arta Actorului de Music-Hall și Managementul Organizațiilor Publice și Private. Încă din primul an de facultate a avut șansa de a juca în câteva spectacole de teatru, printre care „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Cocoșatul de la Notre-Dame” (musical), „Inima Reginei Maria” (la Teatrul de Stat Constanța).
În ultimul an a fost plecată în Portugalia, la Lisabona, și a studiat la Escola Superior de Teatro e Cinema unde a avut oportunitatea pe care nu mulți studenți români de la actorie o au, aceea de a fi parte a unui proiect la Teatrul Național din Lisabona (Teatro Nacional Dona Maria IIa).
„A fost mai mult decât o provocare. Pot spune că am avut parte de foarte multe provocări în viață, provocări care m-au ajutat enorm. Merg pe ideea că sunt norocoasă, așa îmi place să cred, pentru că degeaba muncești zi și noapte dacă nu ai un firicel de noroc în viață. Am plecat din România fără să știu portugheză și, câteva luni mai târziu, m-am trezit pe scena naționalului din Lisabona vorbind în portugheză. A fost foarte interesant și regizorul a avut o idee minunată, m-a pus în lumină, din păcate în defavoarea celorlalți colegi de scenă, pentru că am avut replici atât în portugheză, cât și în engleză și română.”
Filmul Domnișoara Bovary îl consideră tot noroc, deoarece spune că nu știa nimic despre casting sau despre film. Era în al doilea an de facultate și se afla la Festivalul Operelor Independente de la Iași când a fost sunată de regizorul filmului, Dinu Tănase, care i-a spus că i-a fost recomandată pentru rolul Saftei, i-au fost arătate poze cu ea și el o vede pe Cornelia ca fiind o foarte bună Safta. După două zile era la repetiții la Costinești.
„A fost un șoc. Nu realizam ce se întâmplă, iar când am ajuns la Costinești nu îmi revenisem încă și am avut parte de încă o surpriză: în sala de repetiții erau maestrul Dan Condurache, Vlad Corbeanu, Ioana Barbu. Mă tot întrebam ce caut eu la aceeași masă cu dumnealor, care îmi spuneau să nu îi mai domnesc, că doar suntem colegi. Să nu credeți acum că am avut rolul principal în film… a fost un rol micuț, însă așa încep toate. Câte puțin, câte puțin… Nu știu ce planuri are viața cu mine, dar am încredere în ea, până acum nu m-a dezamăgit. Sper doar să fiu norocoasă în continuare.”, ne-a împărtășit Cornelia, pe care o puteți vedea vineri, la Slobozia, în filmul „Domnișoara Bovary”.
Filmul regizat de Dinu Tănase este… „o întoarcere în timp. O privire peste umăr, cu ironie și umor. O poveste despre o generație care nu putea bănui în acei ani cât va fi de aproape “schimbarea”. O lume controlată și subordonată unor reguli de fier pe care erau nevoiți să le accepte în tăcere și să reziste, pentru că voiau cu încăpățânare să trăiască. Era viața lor și doreau să și-o traiască. Buni, răi, reușeau să coexiste alături de cei care controlau și dictau deasupra lor. Unii îndurau scrâșnind din dinți, alții se ascundeau sub platoșa obedienței intrând în jocul puterii, alții, resemnați, renunțau la frământări lăsând să treacă viața pe lângă ei, conviețuind alături de opresori. Cariere mutilate, ratate, altele ajunse pe firmamentul compromisului în topul autorităților. Compromisul și obediența lui Augustin e ca o platoșă pe care și-a imaginat-o că-i poate folosi pentru a putea trece mai departe. Pentru el orizontul pare să nu existe, e nedefinit și nu-l poate întrezări. Salvarea lui este în lumea paralelă. Lumea lui Flaubert, a sentimentelor și frământârilor Emmei, pare de multe ori mult mai puternică decât lumea în care trăiește. De unde și atracția lui față de Ioana, o apariție “bovarică”, care îl face să realizeze că, din ce trăiește în prezent, trecutul este de fapt cea mai crudă realitate. Totul pe fondul Costineștiului acelor vremuri, care este mult diferit de cel de astăzi, unde mișunau activiștii supraveghind suspicios fiecare gest, fiecare privire, fiecare comportament. O narațiune lineară până spre final, întreruptă din când în când de obsesia lecturii.
Așadar, vineri, 14 ianuarie, de la ora 18.00, puteți viziona filmul Domnișoara Bovary la Slobozia. Prețul unui bilet este 5 lei.