Do you believe in change?
Cât de mult cred deținuții în programele de incluziune socială?
Penitenciarul Slobozia a organizat, miercuri, 31 august, un workshop regional de diseminare a rezultatelor obţinute pe parcursul a trei ani de implementare a unui amplu proiect cu finanţare europeană, respectiv “Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informare a societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar”.
Implementarea proiectului a început la 1 noiembrie 2009 și se va încheia la 31 octombrie 2011, fiind alocată suma de 5 milioane de euro din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul a fost derulat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în parteneriat cu Direcţia Generală a Serviciilor Penitenciare, I.Zone şi B.D.O. din Portugalia.
Scopul principal al acestui seminar l-a constituit diseminarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului, informarea reprezentanţilor comunităţii şi a factorilor interesaţi cu privire la activităţile desfăşurate, precum şi oferirea de exemple de bună practică.
„Acest proiect a fost unul îndrăzneț, cu un scop destul de dificil de atins, care a presupus multă muncă și eforturi. Schimbarea mentalității la nivelul sistemului penitenciar, programe educative, relații de colaborare cu parteneri din afara penitenciarului, standardizarea proceselor interne importante și a procedurilor, implementarea managementului de calitate etc., sunt câteva dintre activitățile desfășurate, scopul general al proiectului fiind schimbarea culturii organizaționale. Se știe că este o boală grea în România și este unul dintre principalii factori care trenează dezvoltarea unei organizații”, a declarat în acest context comisarul șef Rusu Gabriel.
Programul a fost implementat în șase penitenciare din cinci euroregiuni, grupul țintă fiind constituit din reprezentanții conducerii unităților-directori și directori adjuncți, personalul de educație și asistență psihosocială, personalul din sectorul operativ și administrativ, deținuții și familiile acestora, societatea și asociațiile de voluntari, precum și mass-media.
Pe parcursul implementării proiectului au fost instruiți peste 500 de deținuți, fiind implicate peste 12 ONG-uri și diferiți angajatori. De la Penitenciarul Slobozia s-au implicat efectiv în desfășurarea activităților 41 de lucrători, 262 de deținuți și 11 voluntari.
Pe parcursul acestor ani s-au implementat în Penitenciar programe educaționale precum „Cafeneaua ideilor”, „O zi în Penitenciar”, „Managementul voluntariatului”, „Implicarea angajatorilor în mediul penitenciar”, „Dezvoltarea spiritului antreprenorial al persoanelor private de libertate”, „A educa pentru a repara”, dar și cursuri de calificare.
Seminarul susținut săptămâna trecută s-a bucurat de o participare numeroasă care a inclus reprezentanți ai partenerilor implicați în proiect, un exemplu fiind reprezentantul I.ZONE Pedro das Neves, și ai unor instituții publice locale. Au fost, de asemenea, prezenți și membri ai unor ONG-uri, asociații, precum și ai unor societăți comerciale private.
Comisarul șef Rusu Gabriel a adăugat că participarea numeroasă la acest seminar, atât din țară cât și din străinătate, este dovada că „proiectul a ajuns la capăt și nu oricum, ci cu bine”, în ciuda greutăților întâmpinate pe parcursul implementării lui, lucru recunoscut și de managerul proiectului, Adrian Neagoe, din partea ANP.
Agenda workshop-ului a inclus prezentări ale activităților și programelor susținute pe întreaga durată a proiectului, prezentarea lucrărilor de reabilitare și investiții finanțate din bugetul proiectului, precum și discuții libere într-un cadru informal.
La final, participanții au asistat la inaugurarea spaţiilor amenajate în cadrul proiectului, respectiv cabinetul de consiliere, sala destinată activităţilor de grup, clubul deţinuţilor, sala de pregătire a personalului, sala de consiliu, Spaţiul N.O.I., biroul de formare profesională.