comenzi la domiciliu cliseru.ro

DNA: Acționarii Realitatea Media, urmăriți penal pentru spălare de bani

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
14/10/2013 | Stiri nationale

SC Realitatea Media SAUpdate: AMARIȚEI MIREL MIRCEA, PĂCURARU MARICEL, BARBU SORIN IONUŢ, învinuiți în dosarul Realitatea Media.


Realitatea Media – spălare de bani – peste 1.000.000 euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârșirea mai multor infracţiuni printre care: trafic de influenţă, spălarea banilor proveniți din evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, în care sunt implicate peste 30 persoane fizice şi mai multe  persoane juridice.

Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro.

În cursul dimineţii au fost efectuate percheziţii domiciliare în 35 de locaţii din municipiul Bucureşti.

În baza art. 183 alin. 2 din Codul de procedură penală, au fost emise mandate de aducere pentru 16 persoane fizice care urmează a fi audiate de procurori.

Până în acest moment al cercetărilor, procurorii au  început urmărirea penală faţă de:  SCHWARTZENBERG FABIAN, IONESCU DANIELA MADI,  HOFMAN MONICA, RADU ADRIAN, VÎLSAN ADRIAN MARIAN, BĂTRÎNACHE  TAMARA, NADOLU IOANA, NEAGOE GERALDINA, STĂNCESCU CARMEN, referitor la implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiții (aparent acţionari majoritari sau  acţionari minoritari) au derulat acţiuni infracţionale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse,  în scopul influențării  deciziilor referitoare la SC „Realitatea Media” SA şi preluării controlului asupra acestei.

Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea  controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței,  astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere:

  • Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC „Realitatea Media” SA  şi, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor  și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC „Realitatea Media” SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut.
  • Pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în  complicitate cu persoane  fizice și persoane juridice, au  falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin  interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești.

În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare , dar și cu alte fapte.

Învinuiților  li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie

UPDATE: 15.10.2013

În cauza penală mediatizată prin comunicatul de presă menţionat mai sus, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: AMARIȚEI MIREL MIRCEA, PĂCURARU MARICEL, BARBU SORIN IONUŢ. 

Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiţi,  în cadrul procedurii insolvenţei  SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi din cadrul Brigăzii Specializate de Intervenţii a Jandarmeriei Române.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

foto: http://www.realitatea.net/
comunicat de presă: Direcţia Naţională Anticorupţie