Din 2013, autorizația / acordul de mediu are valabilitate 5 ani!
Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița anunță modificări în ceea ce privește actele de reglementare în domeniu. Astfel, începând cu anul 2013, pentru a depune documentele în vederea obținerii autorizației/ acordului de mediu, persoanele fizice și juridice au obligația să se înscrie în sistemul integrat de mediu, accesând anpm.ro, apoi să depună documentația la APM.
De asemenea, trebuie precizat faptul că, începând din 21 iulie 2013, autorizația de mediu are valabilitatea de cinci ani și nu zece ani cum era până acum.
În condițiile în care autorizația de mediu a fost emisă anterior acestei date, valabilitatea rămâne de 10 ani, iar dacă este supusă revizuirii termenul nu se modifică.
Trebuie menționat că aceste termene, de 5 și 10 ani, au tot fost modificate de-a lungul anilor, astfel că dacă în 2008 autorizațiile se emiteau cu termen de valabilitate de 5 ani, în 2009 termenul a fost modificat la 10 ani, iar acum, în 2013, se revine la 5 ani. Astfel că autorizațiile care au fost emise în 2008 își pierd valabilitatea în cursul anului 2013, iar cei care le-au obținut în acel an trebuie să vină la APM pentru reautorizare. Funcționarea fără autorizație de mediu sau autorizație integrată de mediu este interzisă și reprezintă contravenție, amenda fiind de 60.000 lei.
„Sunt societăți comerciale cărora le expiră autorizația de mediu. Noi încercăm să îi avertizăm, să le reamintim. La ora actuală, se verifică societățile care s-au autorizat în anul 2008, pentru a vedea cine trebuie să-și reînnoiască autorizația, astfel încât să nu intre sub incidența legii. Mulți dintre cei verificați au firmele închise la ora actuală, însă cei care funcționează și știu că au obținut în acel an autorizația, le reamintim că trebuie să refacă documentația”, afirma Laurențiu Ghiauru, directorul APM Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
Reducerile de personal din ultima perioadă au făcut ca Agenția de Protecția a Mediului Ialomița să mai aibă doar 30 de angajați. Astfel că, dacă până nu demult, angajații APM ajutau agenții economici la întocmirea documentelor în vederea obținerii autorizației de mediu, acum acest lucru nu mai este posibil.
„Noi doar îi putem îndruma cu informații. Ei vor trebui să se descurce cum pot, cu firme autorizate sau ei personal. Noi abia facem față”, adăuga directorul APM Ialomița.
O altă precizare importantă făcută de reprezentanții APM a fost și aceea că agenții economici care intenționează să depună documentația de obținere a autorizației de mediu pentru activitatea cu Cod CAEN 0111, cultivarea cerealelor, trebuie să cunoască faptul că pentru această activitate nu trebuie autorizație de mediu. În schimb, dacă la codul CAEN 0111 se adaugă activități conexe, atunci trebuie autorizație.