De la 1 septembrie, servicii medicale doar cu cardul de sănătate
Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani.
Proiectul introducerii acestui instrument a început abuni, iar în acest an s-a reușit implementarea lui. Au existat foarte multe probleme de sistem, carduri invalide, oameni puși pe drumuri, medici exasperați, însă, cu toate acestea, de la 1 mai a devenit obligatoriu, existând o perioadă de acomodare cu sistemul până la 1 septembrie.
Au fost distribuite la nivelul județului Ialomița circa 180.000 de carduri, atât în 2014 cât și în 2015. Din păcate, cele emise în 2015 au avut probleme de funcționare, fiind inutilizabile. Astfel că au fost retrase, în locul lor fiind emise adeverințe, până la rezolvarea problemelor.
Au fost retrase peste 9.000 de carduri, însă, în total, aproximativ 29.000 de carduri au fost cu probleme. Dintre acestea, 8.323 au fost refăcute, iar săptămâna trecută au fost distribuite celor 64 de medici de familie pentru a fi direcționate către asigurați. De asemenea, 1.110 sunt în curs de repartizare pentru a intra în posesia asiguraților.
Au mai existat 670 de carduri cu date greșite, emise unor persoane care au decedat sau unor persoane care și-au schimbat numele între perioada emiterii și distribuire.
De asemenea, din zona Casei Armatei, din 1.000 de carduri au fost distribuite aproximativ 270. Celelalte sunt încă la Casa de Asigurări, iar asigurații vor trebui să vină să le ridice.
Totodată, 70 de ialomițeni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase sau personale.
În județul Ialomița există 213.000 de asigurați – pensionari, salariați, coasigurați, copii.
Asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului pot verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziție pe site-ul CNAS, sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidența cărora se află, pentru verificare și, după caz, eliberarea cardului de sănătate.
Asigurații cărora până la această dată nu li s-a emis cardul pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere și vor plăti contravaloarea noului card și a cheltuielilor de distribuire prin servicii poștale, în valoare de 15,5 lei.
Până la primirea noului card, asigurații vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.
Asigurații care, din motive religioase sau personale, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere, în scris, la casa de asigurări, în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate, cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverința nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
Pentru asigurații care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire și distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceștia vor primi cardul prin servicii poștale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
Numărul serviciilor validate cu cardul a depășit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare.
Procesul de tipărire și distribuire a cardului de sănătate este continuu. Acesta este și motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele județene carduri ale asiguraților cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poștale.