De Bobotează, la Slobozia, oamenii s-au îmbulzit să ia apă sfințită
Din păcate, în această zi, la Slobozia, la Catedrala Episcopală, au existat câteva momente în care lumea s-a îmbrâncit pentru a ajunge la butoaiele cu apă sfințită. Așa zișii credincioși, în mare parte persoane în vârstă, „evlavioase” și „cu frica lui Dumnezeu”, au năvălit pur și simplu peste jandarmii care asigurau ordinea, fiind pe punctul de a dărâma butoaiele de apă aflate la intrarea în catedrală. „Înarmați” cu sticle goale, fie de apă, chiar și de 5 litri, de bere, sau de diverse sucuri, toți au uitat de cele sfinte și s-au împins din toate puterile să obțină aghiasmă.
Video: Boboteaza, la Catedrala Episcopala din Slobozia
Boboteaza, la Catedrala Episcopala din Slobozia
Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxă sărbătorește botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Botezul Mântuitorului în Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul, poartă și denumirea de „Epifania” sau „Teofania”, termeni care provin din limba greacă și înseamnă „arătare”, „descoperire”. Atunci când Ioan a acceptat să-L boteze pe Mântuitorul, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).
De Bobotează se sfințesc toate apele. În biserici, după oficierea Sfintei Liturghii, preoții săvârșesc slujbe de sfințire a apei pe care credincioșii o vor duce în casele lor și o vor păstra într-un loc curat.
De asemenea, preotul se duce la o apă curgătoare unde va arunca crucea. Mai mulți bărbați se aruncă în apă ca să o recupereze, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
La Botezul Domnului se face aghiasma mare. Fiind folosită numai în cantități mici, aghiasma nu trebuie să fie înmulțită, o sticlă de aghiasmă mare fiind suficientă pentru un an de zile.
Credincioșii beau aghiasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și până în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie). Numai în această perioadă se poate bea aghiasma mare fără post și spovedanie.
Cu aghiasma mare se pot stropi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic). De asemenea, cu pocăință și cu binecuvântarea duhovnicului, aghiasma mare se poate lua și în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a săvârșit adesea minuni, tamăduind bolnavi, apărând de rele și izbăvind din primejdii pe cei credincioși.