Dan Barna, vicepreședintele USR-PLUS, la Gârbovi, Ialomița: Tradiția tăierii porcului în gospodărie leagă generațiile
La invitația primarului Vasile Popa, din comuna ialomițeană Gârbovi, vicepreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a luat parte luni, 20 decembrie, la sacrificarea tradițională a unui porc în gospodărie, așa cum se face, încă, la sate, chiar în ziua de Ignat.
Cu această ocazie, Dan Barna și-a reamintit de unele momente din copilărie, când în această zi se sacrificau porcii în multe gospodării, de multe tradiții ale noastre legate de sărbătoarea Ignatului, ajutând, totodată, la unele activități specifice, precum pârlitul porcului cu paie sau răzuitul șoriciului.
„Tradiția tăierii porcului în gospodărie trebuie să continue. Noi o susținem, USR-PLUS susține această tradiție, pentru că face parte din acele lucruri, cumva, care leagă generațiile una de cealaltă, bunici, părinți, nepoți. Îmi amintesc cu drag de când mergeam la bunici. Când trăia bunica aveam și noi porc, iar tradiția aceasta a sacrificării porcului era în familie. După ce ea nu a mai fost, am mai mers când s-a ivit ocazia, iar acum dacă am primit invitația, am primit-o cu toată bucuria. Când eram mici îmi amintesc că stăteam și căscam gura la adulții care se ocupau de porc. Când ne-am făcut mari, a trebuit să preluăm din sarcini, să cărăm apă, să spălăm… De aceea, venind aici, sper să mai leg cumva vremurile de când făceam asta alături de ai mei. Îi mulțumesc primarului din Gârbovi pentru că m-a invitat”, a declarat vicepreședintele USR-PLUS, Dan Barna.
Pe parcursul procesului de pregătire, Dan Barna a socializat cu toți cei prezenți, atmosfera creată fiind una plăcută și relaxantă, chiar dacă vremea nu a fost tocmai favorabilă în primna parte a zilei.
La rândul său, primarul comunei Gârbovi, Vasile Popa, a adus în discuție necesitatea păstrării tradițiilor moștenite de la străbuni, de la creșterea porcilor în propria gospodărie și până la sacrificarea acestora, considerând că așa „omul de la țară” va avea mâncare pe masă și va fi și sănătos.
„Eu m-am născut și am crescut la țară. Asta am moștenit de la bunicii mei și asta vreau să fac în continuare. De când am ales să rămân în localitate, vreau să mănânc natural și să rămân sănătos. (…) Eu am transmis și domnului vicepreședinte Dan Barna să susțină în Parlament creșterea porcilor în gospodării, pentru ca omul de la țară să aibă carne proaspătă pe masă în permanență”, spunea Vasile Popa, primarul comunei Gârbovi.
Cu privire la prevederile stipulate în „legea porcului”, atât de contestate de oamenii de la sate, vicepreședintele USR-PLUS a admis că sunt dezbateri și controverse pe această temă, susținând faptul că sunt două paliere luate în discuție, partea industrială de creștere a porcilor și cea din gospodării.
„Sunt două paliere. Partea industrială, pentru consumul public, unde sunt reguli foarte stricte, care trebuie respectate și creșterea pentru nevoile gospodăriei proprii și ale familiei. Așa cum spaniolii, italienii și alte națiuni au propriile tradiții privind prelucrarea cărnii în gospodărie și acele produse tradiționale atât de apreciate, la fel și noi, românii, trebuie să ne păstrăm această tradiție, iar noi o susținem. USR – PLUS susține menținerea acestei tradiții în niște limitări care să permită fiecărei gospodării să aibă, dacă doresc bineînțeles, propria posibilitate de a crește un porc sau, mă rog, câțiva porci în jurul casei, fără a vorbi, evident, de producție industrială. Este o dezbatere în Parlament pe această temă. Una este câțiva porci pentru familie și neamul lărgit și alta este creșterea porcilor pentru producție industrială, cu linie de ambalare și cu toate celelalte, unde sunt, evident, norme foarte stricte de siguranță alimentară. (…) Nu trebuie să ascundem faptul că există și un lobby al marii industrii care vrea să descurajeze pe cât posibil această producție de familie sau de comunitate. Și, în acest context, trebuie să existe o balanță și un echilibru între păstrarea tradiției poporului nostru, pentru familie, în ziua de Ignat, și reglementările pentru o producție mai numeroasă”, a fost de părere Dan Barna.
Alături de Dan Barna au fost prezenți la Gârbovi și câțiva membri ai USR-PLUS Ialomița, precum Alexandru Horhocea, Mihai Tănăsescu, Octavian Săvoiu, Marian Țolea, Claudiu Soare, Adrian Vlad, Iulian Buga, Dumitru Trifu, care au petrecut o zi „ca în copilărie”.
„Mă bucur de inițiativa colegilor mei și de prezența domnului vicepreședinte Dan Barna. Este un moment plăcut, este o tradiție cu care noi am crescut. (…) Îmi amintesc când eram mic, eu crescând la bunici până la opt ani, cum înghețam afară, dar tot voiam să mă uit. Din când în când mă duceam în casă la căldură și priveam pe un gemuleț. Da, nu am mai asistat la tăierea porcului de mai mult de 20 de ani. Din păcate, această tradiție probabil se va pierde ușor, ușor, iar copiii noștri nu vor simți bucuria pe care o simțeam noi în perioada sărbătorilor de iarnă. Acum suntem aici cu colegii din organizație, lăsăm politica la o parte și ne bucurăm de tradiția noastră, cea a tăierii porcului. Încă o dată îi mulțumesc domnului vicepreședinte Dan Barna pentru prezența alături de noi și de organizația USR-PLUS Ialomița”, a transmis și Octavian Săvoiu, președintele USR-PLUS Ialomița.