Cursanții DAIRS au ajuns la final de proiect
Vineri, 21 decembrie 2012, la Hotelul Select din Slobozia, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului inter-regional sudic – DAIRS”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Obiectivul general al proiectului, început în 2010, l-a reprezentat dezvoltarea culturii și competențelor antreprenoriale a persoanelor care intenționează să dezvolte afaceri și a managerilor din întreprinderi, prin programe și servicii suport în vederea unui antreprenoriat adaptat cerințelor de dezvoltare economică a regiunilor din Sud.
În cadrul conferinței au fost prezentate activitățile proiectului, implementate în cadrul regiunilor eligibile și rezultatele obținute.
Liderul de proiect a fost AJOFM Ialomița, alături de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița, Buzău, Mehedinți, AJOFM Buzău și Mehedinți, în parteneriat cu European Project Consulting.
Județele în care s-a implementat acest proiect au fost Ialomița, Călărași, Vrancea, Mehedinți, Buzău, Vâlcea, București și Ilfov.
Grupul țintă a fost format din 100 de întreprinzători, 600 de persoane care doreau să inițieze o activitate independentă și 200 de persoane aflate în conducerea unor întreprinderi, în special microîntreprinderi. La cursuri au participat în total 900 de persoane, din care minim 50% au fost femei.
Managerul de proiect Nicoleta Staicu, reprezentant al AJOFM Ialomița, spunea că ideea acestui proiect a existat din 2008, într-o perioadă de boom economic, când foarte multă lume își dorea să înceapă o afacere. În acel context a și fost inițiat, numai că până a fost depus, până a fost evaluat și până a fost semnată cererea de finanțare a venit criza economică. Astfel că implementarea proiectului a fost destul de greoaie, cu multe schimbări, însă nu imposibilă.
Organizarea cursurilor a fost poate cea mai grea dintre activitățile din cadrul proiectului și asta pentru că potențialii beneficiari nu mai erau în număr atât de mare, mulți fiind plecați din țară sau nu mai doreau să înceapă o afacere, speriați de criza economică. Astfel că echipa de implementare a proiectului a fost nevoită să găsească alte soluții, să își extindă aria de recrutare printre șomeri, în mediul privat, ba chiar printre bugetari și pensionari.
O altă problemă a fost legată de alocarea financiară, care a venit cu mari întârzieri, de chiar 6-7 luni, fiind cheltuiți peste 1,3 milioane lei. AJOFM Ialomița a cheltuit, de exemplu, 379.255,72 lei, în special pentru închirierea sălilor de curs, cazarea lectorilor, cheltuieli de funcționare, energie, telefoane, salariile echipei de management etc.
Cu toate aceste probleme întâmpinate, legate de atragerea participanților la cursuri sau de fonduri, proiectul a fost finalizat cu succes, mulți dintre participanți declarându-se foarte mulțumiți.
Câțiva dintre aceștia și-au împărtășit experiențele trăite pe parcursul acestor cursuri, cum s-au familiarizat cu noutățile, câte cunoștințe au acumulat, cât curaj au prins să înceapă pe cont propriu o afacere, cum să se mențină în piață dar și cum să se extindă.
Trebuie spus că, în Slobozia, 12 serii de cursanți au participat la cursurile de consiliere, management de proiect, managementul resurselor umane, managementul diversității, leadership-ul afacerilor etcc, toate acestea aducând un plus de cunoștințe participanților.