Cum alegem o centrală termică
Alegerea unei centrale termice nu este o sarcină ușoară, însă sperăm că micul nostru ghid pentru cumpărători a explicat câteva noțiuni de bază utile.
Pentru achiziția unui produs optim, îți recomandăm însă să apelezi și la sfaturile unei persoane sau companii specializate în instalații deoarece unele detalii despre instalare sau racordare pot crea probleme necunoscătorilor.
Centralele termice le alegem in functie de:
- puterea termica
- tipul combustibilului folosit
- modalitatea de evacuare a gazelor de ardere
- conventionala sau cu condensare (pentru centralele termice pe gaz), conventionala sau cu gazeificare (pentru centralele cu combustibil solid)
Cum alegem?
Puterea termica a centrale termice este data de necesarul de incalzire. Acesta se calculeaza conform cu STAS 1907 si este un calcul laborios. Pentru studii de fezabilitatea necesarul de incalzire al unei cladiri se pooate aproxima prin metoda pe baza de indici. Aceasta presupune estimarea necesarului de caldura folosind indici rezultati in urma unor calcule anterioare conforme cu STAS 1907 pentru cladiri, de unde rezulta ca un calcul aproximativ al necesarului de caldura se poate obtine mai usor si mai repede. Retineti ca acest calcul este Aproximativ.
O centrală termică de perete este un cazan montat pe un perete sau într-o nișă puțin adâncă din perete, destinat producerii de agent termic necesar încălzirii și a apei calde de consum pentru o locuință individuală,Dacă aceste cazane sunt destinate numai producerii de apă caldă de consum li se spune boilere.
Combustibilul folosit este de obicei gazul natural, dar există construcții care utilizează combustibil lichid (GPL). Pot fi cu cameră de ardere deschisă sau închisă (etanșă). În ultimul timp sunt realizate sub forma cazanelor cu condensare, care au performanțe superioare. Prepararea apei calde de consum se poate face în momentul cererii (instantaneu), sau în prealabil (cu acumulare). De obicei sunt montate în interiorul clădirilor, dar pot fi montate și în exterior. Dar pot fi folositi si peleti pentru a face centrala sa mearga ok .
Aceste centrale termice pe peleti pentru a incalzi apa calda, recirculata ulterior prin sistemul de incalzire al casei, catre radiatoare si sistemele de incalzire din pardoseala.
Avantajele majore ale acestor sisteme sunt ca pot fi conectate la instalatia deja existenta, pot functiona in paralel cu alte sisteme de incalzire si pot fi conectate la panourile solare pentru suplimentarea apei incalzite.
Autonomia sistemelor de incalzire prezentate in aceasta categorie este de lunga durata. Aceasta poate fi de asemenea extinsa prin suportul extern de peleti dar si prin rezerve mari ce pot fi alimentate periodic.
Odata ce apa este incalzita de centralele termice pe peleti, aceasta poate fi stocata in boiler, pentru a fi folosita la momentul la care este nevoie.
Atunci cand alegeti o centrala termica este recomandat sa luati in calcul costul pe intreaga viata a folosirii centralei. Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, peletii ofera åçun pret mai bun decat combustibilii populari. Sunt de asemenea un combustibil ecologic dar si practic, avand in vedere ca se poate programa foarte usor consumul.