Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
Actualizat: 16 iunie 2013

Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Primăria Municipiului Slobozia și Direcția pentru Cultură, Sport și Tineret, vă invită să participați, vineri 14.06.2013, orele 16:00, la vernisajul expoziției de etnografie, Costume populare din colecțiile Muzeului Județean Ialomița, expoziție organizată  cu ocazia Sărbătorilor Municipiului Slobozia.

Această expoziție reunește costume populare, obiecte de podoabă, dar și elemente de artă populară din diferite zone etnografice ale țării, cum ar fi: Hunedoara, Suceava, Vrancea, Gorj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Bihor și Ialomița, intrate în patrimoniul muzeului în urma cercetărilor de teren întreprinse în anii `70 de specialiștii Muzeului Județean Ialomița.

Proiectul expozițional la care facem referire pune în valoare acest patrimoniu inestimabil așa cum de-a lungul timpului au fost valorificate alte categorii de patrimoniu din colecțiile noastre: arheologie, istorie, artă.

Un cadru al expoziției este reprezentat de costumul popular ialomițean descoperit în deceniul VIII al secolului trecut de specialiști ai Muzeului Județean Ialomița și anume: Elena Rența și Răzvan Ciucă, într-un proiect coordonat de etnologul Elena Secoșan.

Privitor la portul popular ialomițean, vreme îndelungată Bărăganul a fost considerat o ,,pată albă” pe harta etnografică a României.

Singurul tip de costum cunoscut era cel ,,de Vlaşca” format într-o restrânsă zonă din sudul judeţului Ilfov- care reprezenta atât în muzee, cât şi în toate reprezentările folclorice, tipologia vestimentaţiei populare din vastul teritoriu al Bărăganului.

Mai mult decât atât, datele din teren au fost valorificate prin organizarea unui atelier format din 12 femei absolvente ale Şcolii Populare de Artă, din comuna Mărculeşti, care au reuşit, respectând întru totul materialul, formele şi tehnicile tradiţionale, să confecţioneze 12 costume populare cu diferite modele.

Demersul de regăsire şi readucere în actualitate a costumului popular ialomiţean a fost continuat în anii ce au urmat prin publicarea unei descrieri complete în volumul Portul popular  de sărbătoare din România, apărut în anul 1984, realizat de Elena Secoşan şi Paul Petrescu.