Consiliul Județean Ialomița: „Extinderea colectării separate a deșeurilor municipale”, un proiect de peste 112 milioane de lei
Luni, 11 decembrie, la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, a avut loc lansarea proiectului „Extinderea colectării separate a deșeurilor municipale”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Beneficiarul proiectului este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009, prin Consiliul Județean Ialomița, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 112 milioane de lei.
„Avem în vedere atingerea țintelor de reciclare, conform legislației în vigoare, cantitățile de deșeuri reciclabile și de biodeșeuri colectate separat trebuie să crească, asta comparativ cu situația actuală. Există șase principale deficiențe ale serviciului de salubrizare din județul Ialomița care ne-au determinat să luăm „taurul de coarne”, ca să spunem așa. Colectarea deșeurilor se realizează pe două fracții (umedă și uscată) și nu pe 4 fracții așa cum prevede legislația în vigoare, numărul insuficient de recipiente și echipamente de colectare a deșeurilor, raportat la numărul de locuitori deserviți, precum și utilajele existente, cu grad ridicat de uzură fizică și morală, numărul insuficient de autogunoiere care conduce la creșterea costurilor de logistică, întrucât situația actuală impune necesitatea închirierii unor astfel de utilaje, pentru acoperirea ariei de colectare, costurile semnificative de timp și resurse financiare privind relocarea utilajelor (autogunoierelor) în zonele unde apar defecțiuni, consumurile mari de carburant, piese de schimb și piese pentru reparații, lubrifianți etc., lipsa autospecialelor destinate încărcării și transportului containerelor de 5 mc și a deșeurilor rezultate din construcții și demolări, ce conduce la adoptarea soluției închirierii care generează costuri mari. Suntem, așadar, în postura de a realiza investiții pentru extinderea sistemului de colectare separată. (…) Ne dorim ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit, etapizat, prin trecerea lui pe Fondul de Mediu. Lucru care va crea posibilitatea ca, în mod fericit, în cursul anului următor, sper eu, să fie un proiect implementat, cu o procedură de licitație finalizată și cu utilajele în teren”, a declarat Cătălin Grigore, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Pentru atingerea acestor ținte este necesară îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin diversificarea și îmbunătățirea tehnologică a echipamentelor de precolectare, colectare și transport, reducerea costurilor de întreținere a echipamentelor, dar și scăderea consumului specific de carburant prin utilizarea unor echipamente performante.
Vor fi achiziționate recipiente de colectare (pubele, containere), ce vor fi utilizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabie stradale și vor fi amplasate în zonele centrale ale localităților, autogunoiere și autospeciale, obiectivul principal fiind creșterea ratei de reciclare a deșeurilor municipale la nivelul județului nostru.
Având în vedere extinderea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 de la 9 UAT-uri membre în anul 2021, până la 66 de UAT-uri în 2022, cât și extinderea ariei de operare, este necesară achiziționarea vehiculelor destinate colectării și transportului deșeurilor menajere și achiziționarea pubelelor pentru colectarea separată a deșeurilor la sursă, pentru desfășurarea operațiunilor ce sunt în sarcina Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009.
„Acest proiect reprezintă un pas semnificativ spre o gestionare sustenabilă a deșeurilor și protejarea mediului. Proiectul are o valoare de 112.025.295,97 lei, inclusiv TVA, cu o valoare rambursabilă de 73.804.900,69 lei, compusă din 64.014.454,75 lei grant UE (85%) și 9.790.445,94 lei contribuție buget de stat (13%). Valoarea contribuţiei proprii: 38.220.395,28 lei, compusă din 1.506.222,56 lei (fără TVA), reprezentând 2% din valoarea deficitului de finanțare a proiectului, 18.827.780,91 lei (fără TVA) reprezentând 20% contribuție și 17.886.391,91 lei contravaloare TVA (recuperabil).
Proiectul a fost depus pe POIM, a fost inițiată procedura de achiziție publică a pubelelor, procedură de licitație care a fost, însă, contestată, lucru care a dus la o întârziere a implementării acestuia. Contestația se baza pe faptul că documentația pentru licitație a fost făcută pe un singur lot, presați fiind de termenele din proiect, și nu împărțită pe loturi. Deși contestația a fost pierdută de firma respectivă din Cluj Napoca, proiectul a fost întârziat.
„Sunt câteva lucruri de stabilit pentru viitor în ceea ce înseamnă activitatea de gestionare a deșeurilor. Împreună cu colegii mei, în momentul în care am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean, nu exista în Ialomița un operator pe ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor. Erau, dacă nu mă înșel, șase. Cinci dintre ei în faliment, iar unul pe buza falimentului, care încercau să gestioneze această problemă. Bineînțeles că este o situație destul de complicată pentru fiecare primar să poată gestiona separat, diferit, în 66 de UAT-uri, fiecare să scoată la licitație în funcție de zona de interes, de populație. În unele zone au existat societăți, în unele au și funcționat o perioadă și, ce să vezi, de la an la an au început să crească prețurile pentru acest serviciu. La momentul respectiv am luat decizia începerii procedurilor pentru înființarea ADI și a operatorului regional de colectare a deșeurilor. Lucru pe care l-am transmis administratorului public Alexandru Potor, pe care îl felicit pentru munca depusă, pentru efortul pe care l-a depus de a găsi finanțări europene. A reușit pe ultima sută de metri să depună acest proiect pe POIM. Probabil, dacă nu am fi avut contestații, în momentul de față ar fi fost și implementat pentru că nu era o procedură foarte complicată, nu trebuia să construim un bloc operator sau ceva de genul acesta. Numai că am avut surpriza neplăcută de a fi contestați și am ieșit din termen. La vremea respectivă, cu un ochi am râs și cu unul am plâns, sincer. Pentru că era o presiune anul acesta pe bugetul Consiliului Județean de 30 de milioane, greu de suportat, dar necesară, pentru că fără astfel de investiții nu avem cum să mergem mai departe. Alexandru nu s-a dat bătut, iar astăzi suntem în situația în care putem faza acest proiect și îl putem redepune pe fondul de mediu. Sunt investiții necesare, ține de gradul de civilizație, ține de eliminarea unor probleme pe care le aveți în gestionarea activității în UAT-uri. (…)”, a transmis și președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Despre munca depusă pentru întocmirea acestui proiect a vorbit și administratorul public al județului, Alexandru Potor, care a felicitat toată echipa care s-a străduit ca acest proiect să fie bine realizat, fezabil, afirmând că modelul a fost preluat și de alte județe.
Totodată, a dat asigurări că „nu se pune problema majorării tarifelor în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere”.
„Au fost supuse avizării în cadrul consiliilor locale șase tarife pentru activități care se realizează cu caracter temporar, deșeuri voluminoase, inclusiv pentru colectarea deșeurilor care provin din diverse evenimente, cu caracter menajer, în cantități foarte limitate. Dar pentru tariful pentru serviciile către populație nu s-a pus problema creșterii. (…) Deci este cât se poate de clar. Nu se pune problema creșterii tarifului pentru colectarea și tratarea deșeurilor. (…) Menținerea unui tarif rezonabil de mic, dar în același timp sustenabil economic pentru operator este cheia pentru a reduce poluarea. Acesta este obiectivul pe care Consiliul Județean și l-a asumat. (…) Nimeni nu își dorește altceva decât un serviciu de calitate”, a ținut să sublinieze Alexandru Potor.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, prețul pe care îl practică ADI ECOO este, în prezent, la maxim 60% din prețul practicat de alte societăți din județele limitrofe.