Conferință anuală – “Autismul în Ialomița”
Asociația Ajutați-ne să înțelegem lumea (A.S.I.L.) din județul Ialomița organizează cea de-a doua ediție a Conferinței anuale „Autismul în Ialomița”, în data de 25 aprilie 2012, începând cu ora 10, la Centrul Cultural Unesco “Ionel Perlea” din Slobozia, județul Ialomița. Acest eveniment marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, și se înscrie în linia acțiunilor de informare și promovare a cauzei, ce au loc la nivel mondial în toată luna aprilie.
“Obiectivul conferinței este de a crea un cadru propice realizării unui grup de lucru mixt, format din reprezentanți ai instituțiilor publice și ai societății civile. Ne dorim ca acest eveniment să fie un punct de plecare pentru o viitoare colaborare între toți cei implicați în elaborarea unei politici publice favorabile persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) din Ialomița”, a declarat președintele A.S.I.L., dl. Eugen Ghiță.
Invitați să participe sunt Primăria Municipiului Slobozia, Instituția Prefectului din județul Ialomița, Consiliul Local Slobozia, Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, Colegiul Medicilor Ialomița, Asociația Medicilor de Familie Ialomița, directori de școli de masă și școli speciale, alte organizații non-guvernamentale și specialiști care activează în domeniul autismului, părinți ai persoanelor cu TSA, presă și public larg.
Agenda de discuții cuprinde o dezbatere cu privire la politicile publice în curs de desfășurare ce vizează persoanele cu TSA, la legislația actuală și elaborarea normelor de aplicare ale Legii 151/12.07.2010. De asemenea, reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate Ialomița vor comenta cu privire la situația deconturilor pentru programele terapeutice ale persoanelor cu autism, iar Inspectoratul Școlar Ialomița va aduce exemple de incluziune în școala de masă a copiilor cu TSA din județ.
În continuare, A.S.I.L. va realiza o prezentare a celor două Centre de Zi pentru copii cu TSA a căror activitate se desfășoară în orașul Fetești – Centrul Lucia – și în municipiul Slobozia – Centrul Piccolini, unde au loc ședințe de terapie cognitiv-comportamentală, terapie ocupațională și programe de socializare, sub coordonarea specialiștilor din plan local și din plan național. Psih. Mirela Socol, coordonator Centrul Piccolini va vorbi în prezentarea sa despre Acceptul diagnosticului în familia copilului autist, iar dna. Sanda Slobozeanu, părinte al unui tânăr cu autism și coordonator al centrului Lucia, despre programele de incluziune în școala de masă a copiilor cu TSA din orașul Fetești. În final, va avea loc o secțiune de discuții libere unde participanții pot adresa întrebări invitaților.
Participarea este gratuită, dar este nevoie de înscriere la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0727 454 625.
Despre Asociația Ajutați-ne să înțelegem lumea (A.S.I.L.)
Misiunea A.S.I.L. este de a apăra și promova interesele și drepturile persoanelor cu autism din județul Ialomița, de a le asigura un cadru de recuperare, de specializare educațională și de socializare în cadrul celor două Centre de Zi, Lucia în orașul Fetești și Piccolini în municipiul Slobozia, deschise din 2008. Înainte ca asociația să se constituie ca persoană juridică a existat ca grup de inițiativă a părinţilor, iar după aceea primele acțiuni au fost două campanii de advocacy pentru obţinerea spaţiilor unde își desfășoară activitatea cele două Centre de Zi ale A.S.I.L., apoi reabilitarea și amenajarea lor, sprijinirea familiilor persoanelor cu autism prin programe de consiliere și desfășurarea programelor de recuperare pentru beneficiari – în prezent 30 de copii cu TSA – de către 22 de specialiști (psihopedagogi și pedagogi de recuperare), dar și organizarea diferitelor evenimente ale asociației cu ajutorul a peste 80 de voluntari, elevi în învățământul de masă din județul Ialomița. A.S.I.L. este acreditată în acordarea serviciilor de recuperare prin metodele ABA, PECS, TEACCH, atât în Centrele de Zi, cât și la domiciliu. Alte servicii oferite sunt terapia prin artă, meloterapia, terapia prin dans, logopedie, ludoterapie, exerciții de gimnastică, reflexoterapie, grupuri de socializare, terapie ocupațională pentru persoanele cu autism, consilierea și informarea permanentă a familiilor afectate.
Persoană de contact: Eugen Ghiță, președinte A.S.I.L., tel. 0727452625, [email protected], [email protected]