Comuna Traian, singura comunitate marginalizată cu populație romă din regiunea Sud Muntenia care a primit finanțare din FSE
Marți, 19 septembrie, în sala Căminului Cultural din comuna Traian, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Împreună inovăm – măsuri integrate de dezvoltare și incluziune socială în comuna Traian, județul Ialomița, cod 103113”, finanțat din FSE prin POCU 2014-2020.
Comuna Traian din județul Ialomița, cu 20,8% persoane aparținând minorității rome, este singura comunitate marginalizată cu populație romă din regiunea Sud Muntenia care a primit finanțare din FSE prin POCU 2014-2020, AP 4, OS 4.1.
„Este un proiect destul de ambițios și, în același timp, implică foarte mari responsabilități (…). Chiar dacă știam că responsabilitățile sunt foarte mari, am decis să ne implicăm și, împreună cu partenerii din acest proiect, să-l implementăm, să obținem rezultatele pe care ni le-am propus și pentru care acest proiect a fost selectat pentru finanțare. Nu va fi deloc ușor, pentru că acest proiect se îndreaptă cel mai mult spre resursa umană din această localitate. Nu pot spune că nu avem o relație bună cu oamenii (…), însă știți că unele lucruri se vor desfășura cu o anumită greutate, pentru că lucrezi cu oameni diferiți, cu o anumită pregătire, avem și o comunitate destul de numeroasă de romi. M-am implicat în acest proiect pentru că sunt ceva probleme, legate de cheltuielile mari pe asistență socială. Să nu credeți că avem o comunitate de oameni leneși dacă există foarte multe dosare de ajutor social. Din contră! (…) Prioritatea în acest proiect este finanțarea educației, a sănătății, chiar dacă nu așa cum ne-am fi dorit, iar un obiectiv major (50%) îl reprezintă formarea profesională. Va trebui să descoperim peste 400 de oameni care să urmeze cursuri de formare profesională, obiectivul fiind ca, în final, 115 să își găsească și un loc de muncă (…). De asemenea, 22 de planuri de afaceri din cele care vor fi depuse vor fi selectate, iar pentru a putea fi implementate vor fi acordați 25.000 de euro. Va exista posibilitatea ca acești micro-afaceriști să fie consiliați pentru a reuși să-și întocmească aceste planuri de afaceri (…) ”, a declarat primarul localității Traian, Năstase Fănel.
Totodată, acesta spunea că foarte mulți locuitori au ales să plece la muncă în străinătate, astfel că din cei peste 3.100 de locuitori acum au mai rămas puțin peste 2.000.
Cursurile de formare profesională vor fi în general în meseriile: operatori prelucrare-validare date, agent vânzări, mecanic auto, ospătar-bucătar, manichiurist, coafer-frizer, lucrător în construcții, lucrător comercial etc.
Tot în cadrul proiectului, 66 de locuințe pentru care există acte de proprietate vor fi renovate. Beneficiarii proiectului, care nu au acte de proprietate, dar doresc să le fie renovate locuințele, vor fi consiliați juridic pentru a intra în legalitate, fiind prevăzute inclusiv taxele notariale. Proiectul este unul amplu, bugetul acestuia fiind de 21,598,012.52 lei, din care peste 50% va fi cheltuit pe măsuri de ocupare în beneficiul celor 897 de persoane din grupul țintă. Astfel, 27% din totalul populației comunei Traian va primi sprijin pentru a ieși din riscul de sărăcie și excluziune socială în care se află în prezent.
Adăugăm faptul că activitățile educaționale care vor fi desfășurate vor fi extrem de benefice pentru copiii din localitate, însă nu numai pentru ei, peste 200 de persoane urmând să fie sprijinite să finalizeze opt clase, prin programul „A doua șansă”. Însă, cea mai mare amenințare pentru succesul acestui proiect este neîncrederea oamenilor că va fi dus la bun sfârșit, că beneficiarii vor rezista până la final, în condițiile în care la ora actuală mulți nu au încredere în ei, nu realizează ce calități au, stima de sine fiind o mare problemă. Totuși, pentru a-i atrage spre educație, spre formare profesională, în proiect sunt prevăzute fonduri pentru beneficiari, aceștia urmând să primească subvenții la finalul cursurilor. Reprezentanții factorilor implicați ne asigură că, la finalul proiectului, comunitatea va fi total schimbată.
Așadar, partenerii proiectului – Comuna Traian, prin Primărie, în calitate de lider și 4 membri – Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat (ADICA) din Călărași, S.C. SERVEL S.R.L. din Slobozia, Școala Profesională Traian și Asociația ARES’EL din Ploiești și-au propus rezultate concrete cu efecte asupra întregii comunități: 336 de copii (din care 187 romi) vor beneficia de activități educaționale suplimentare celor școlare (programul „Școală după școală”, intervenții tip „Zone prioritare de educație”, activități extra-curriculare, programe de educație pentru sănătate și creșterea stimei de sine), 204 persoane (din care 88 romi) vor finaliza 8 clase în cadrul programului „A doua șansă”, 479 de persoane apte de muncă (din care 123 romi) vor fi consiliate și orientate profesional, iar 378 de persoane (din care 76 romi) vor dobândi o calificare, 115 persoane (din care 25 romi) vor fi angajate la finalul proiectului, iar 22 de persoane își vor deschide propria afacere cu finanțare din proiect (25.000 euro/afacere), 66 de gospodării care dețin acte de proprietate, din cele 245 ai căror membri formează grupul țintă, vor fi renovate.
Toate cele 879 de persoane din GT (din care 234 de etnie romă) vor beneficia de servicii sociale și medicale suplimentare și vor participa la activități de incluziune socială și coeziune comunitară.
Proiectul are o perioadă de implementare de 36 luni, începând cu 21 august 2017. Valoarea totală a proiectului este de 21,598,012.52 lei, din care contribuția liderului și partenerilor este de 351,286.51 lei, iar asistența financiară nerambursabilă este de 21,246,726.01 lei.
Au participat la eveniment locuitori ai comunei Traian, membrii grupului țintă din proiect, agenți economici din comună și localitățile învecinate, formatori de opinie, oficialități locale și județene, presă, experți din proiect.
Au mai luat cuvântul: președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, primarul comunei Valea Ciorii, Ionescu Ștefan, Mihaela Teodorescu, manager de proiect, Gabriela Bădică, coordonator tehnic ADICA (partenerul 1 în proiect), Elena Șerbănescu, coordonator tehnic SERVEL (partenerul 2 în proiect), Florentina Spătaru, coordonator tehnic Școala Profesională Traian (partenerul 3 în proiect), Cristina Luncă, coordonator tehnic ARES’EL (partenerul 4 în proiect).