Complexul de porci de la Căzănești și-a reluat activitatea
Știm cu toții ce ravagii a făcut pesta porcină africană, atât în gospodăriile populației cât și în complexele de porci. În prezent, în județul Ialomița, situația este oarecum bună, pesta fiind ținută sub control. Ultimul focar, cu numărul 125, a fost declarat recent la Slobozia Nouă, unde un proprietar nu a respectat normele de biosecuritate în zona de protecție.
O veste bună este că la complexul de porci de la Căzănești, care a înregistrat pierderi uriașe în perioada aceasta, nu pentru că a existat vreun caz de pestă porcină, ci din cauză că se afla la mică distanță de marginea zonei de protecție, de 10 km, activitatea fiindu-le blocată aproape două luni, s-a început livrarea. Din cauza suprapopulării au existat măsuri groaznice luate în această perioadă, totul conducând la pierderi semnificative înregistrate.
Reprezentanții Complexului cu aproximativ 80.000 de porci au reușit însă, prin măsuri draconice de biosecuritate, să nu aducă virusul în fermă, iar acum, având în vedere faptul că pesta nu s-a extins, li s-a permis să reia activitatea.
Prefectul județului, Gigi Petre, susținea că datorită măsurilor care au fost luate în Ialomița s-a reușit oprirea pestei la aproximativ 10 km de Căzănești.
„Chiar dacă au existat suspiciuni, ele nu au fost confirmate și pe partea de vest a județului. Sperăm din tot sufletul ca odată cu venirea timpului rece și acest fenomen să fie diminuat. La acest moment sunt în vigoare programe de măsuri la nivelul autorităților publice locale din zona de supraveghere a focarelor existente și datorită faptului că s-a făcut o solicitare la Comitetul Național pentru Combaterea Bolilor ca acea perioadă de carantină după uciderea preventivă a porcilor să fie extinsă la 60 de zile până la popularea cu porci santinelă”, a precizat acesta.
De asemenea, prefectul susținea că s-a renunțat la acele filtre de poliție pentru a verifica mașinile, existând în schimb filtre mobile, compuse din reprezentanți ai DSVSA, Poliție, Jandarmi, care se mută pe diverse trasee pentru verificarea autoturismelor. Adăugăm faptul că în județul Ialomița au fost uciși preventiv 9.745 de porci în gospodăriile populației, fiind despăgubiți toți proprietarii în drept. (foto arhivă)
Citește și: Amara: Au achiziționat porci din zone cu focar de pestă porcina africană și i-au adus în gospodării