comenzi la domiciliu cliseru.ro

Amara: Au achiziționat porci din zone cu focar de pestă porcina africană și i-au adus în gospodării

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
06/11/2018 | Lege si Ordine

Urmare a adresei Unității Locale de Sprijin Amara cu privire la existența unor porcine în patru exploatații de pe raza orașului Amara, deși în localitate a fost efectuată uciderea preventivă a tuturor porcinelor ca urmare a evoluției pestei porcine africane, o echipă de consilieri din cadrul D.S.V.S.A. Ialomița s-a deplasat la exploatațiile menționate constatând existența unui număr total de nouă porcine.

Având în vedere că orașul Amara este supus măsurilor specifice zonei de protecție stabilită pentru focarele de pestă porcină africană, a fost dispusă măsura eutanasierii tuturor porcinelor identificate, cadavrele fiind dirijate, după prelevarea probelor specifice conform Manualului de Diagnostic pentru pesta porcină africană, către o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar.

În cazul a trei exploatații porcinele fuseseră cumpărate de proprietari ulterior efectuării uciderii preventive a porcinelor din orașul Amara (o parte din animale fiind achiziționate chiar din localități aflate sub restricții de pe raza altor județe unde evoluează pesta porcină africană), iar pentru o exploatație s-a constatat că proprietarul nu a notificat autoritățile competente, nici în momentul efectuării uciderii preventive și nici ulterior încheierii acestei acțiuni, cu privire la deținerea de porcine.

Pentru nerespectarea măsurilor de asanare a bolii, stabilite prin Planul de Măsuri  nr. 19119/26.08.2018, proprietarii exploatațiilor au fost sancționați, conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 2400 lei fiecare. De asemenea porcinele eutanasiate nu pot fi despăgubite, conform prevederilor H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare.

Ținând cont de această situație, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița reamintește următoarele:

  • pentru combaterea focarelor de pestă porcină africană de pe raza județului Ialomița au fost întocmite Planuri de Măsuri aprobate, împreună cu măsurile care se impun în zonele de restricție, prin Hotărâri ale Centrului Local de Combatere a Bolilor – Ialomița;
  • în aceste Planuri de Măsuri este menționat că este interzisă circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere;
  • această măsură se menține până la ridicarea oficială a tuturor restricțiilor din zona de protecție și supraveghere;
  • după ridicarea oficială a restricțiilor din zona de protecție și supraveghere se vor introduce, în exploatațiile afectate, porci santinelă;
  • după 45 de zile, de la porcii santinelă, se prelevează probe de sânge ce trebuie testate pentru prezența anticorpilor;
  • dacă în urma acestor teste se dovedește că nicio porcină nu a dezvoltat anticorpi împotriva virusului pestei porcine africane, poate să înceapă repopularea completă.

 Conform Planurilor de Măsuri stabilite pentru combaterea focarelor de pestă porcină africană, Unitățile Locale de Sprijin au obligativitatea de a efectua campanii de conștientizare a populației cu privire la măsurile aprobate de Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița.

 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița va informa fiecare Unitate Locală de Sprijin în momentul ridicării oficiale ale restricțiilor din zonele de protecție și supraveghere.

 Este obligatorie notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică concesionar și a D.S.V.S.A. Ialomița a oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și/sau îmbolnăvire manifestate la porinele aflate în proprietate.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa

Citește și: Complexul de porci de la Căzănești și-a reluat activitatea