Cod portocaliu de inundații pe râul Ialomița
AVERTIZARE HIDROLOGICĂ – COD PORTOCALIU de inundații pe râul Ialomița, bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior – județele Ialomița, Dâmbovița, Prahova, Buzău.
ISU Ialomița este pregătit să intervină.
Începând de astăzi, de la ora 12.00 și până mâine 21 iunie 2021, ora 16.00, a fost instituit COD PORTOCALIU de inundații în bazinul hidrografic al râului Ialomița.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, ISU Ialomița a înștiințat comitetele locale pentru situații de urgență și instituțiile cu rol în gestionarea fenomenelor hidrologice periculoase, în vederea luării măsurilor ce se impun în această perioadă.
Totodată, au fost pregătite pentru intervenție autospecialele și motopompele de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate.
Situația înregistrată la nivelul județului Ialomița este permanent monitorizată prin Centrul Operațional al ISU Ialomița.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potențialele efecte generate de fenomenele hidrologice periculoase, pompierii din cadrul ISU Ialomița sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp intervențiile pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.
COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.
În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.
Pompierii militari vă reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor:
• Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
• Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
• Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.
Pe timpul producerii inundaţiei:
• Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
• În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;
• Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;
• Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
• Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
• Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
• Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;
• Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.