comenzi la domiciliu cliseru.ro

Cetăţeni, atenţie la înşelăciuni!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/11/2012 | Lege si Ordine

Poliţiştii trag încă o dată un semnal de alarmă cetăţenilor să nu cadă în plasa persoanelor care sună la întâmplare pe telefoane mobile sau trimit mesaje şi se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie mobilă, de electrocasnice sau producători de automobile şi anunţă pe cel sunat că, în urma unui concurs, este fericitul câştigător al unor bunuri precum: autoturisme, telefoane mobile, plasme TV, sume de bani (euro şi lei), minute gratuite.

[box color=yellow type=note]Mai nou, escrocii se folosesc şi de starea emoţională a victimelor, se recomandă a fi rude ale acestora şi sub pretextul faptului că au suferit accidente rutiere sau că au fost implicate în acestea, le solicită urgent diverse sume de bani.[/box]

Cu acest pretext a fost înşelată ieri, 28 noiembrie a.c., o femeie de 69 ani din oraşul Ţăndărei, care a dat curs solicitării unei persoane necunoscute, recomandată a fi nepotul victimei.
Femeia a fost sunată în jurul orei 14.00 de o persoană care i s-a adresat cu apelativul “mamaie”, motiv pentru care bătrâna a crezut că este sunată de nepotul său.
Pretinsul nepot şi-a anunţat bunica despre faptul că a fost implicat într-un accident rutier şi are nevoie urgentă de bani. Profitând de starea emoţională creată de primirea unei astfel de veşti, suspectul a reuşit să-şi convingă victima să-i transfere suma de 3.000 de lei.
Ulterior, fiul victimei şi-a dat seama că femeia a fost înşelată şi a anunţat oamenii legii.

Cel mai recent caz a fost înregistrat de poliţişti azi, 29 noiembrie a.c., victima fiind o femeie de 68 ani, tot din oraşul Ţăndărei.
Suspectul s-a recomandat a fi fiul victimei şi sub pretextul implicării într-un accident rutier i-a solicitat suma de 5000 lei. Victima a dat curs solicitării suspectului şi i-a trimis printr-un serviciu de transfer rapid de bani suma de 1200 lei, ulterior aflând că a fost înşelată.
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate atât pentru identificarea autorului cât şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii ialomiţeni vă recomandă:

  •  Nu daţi curs solicitărilor persoanelor necunoscute care sub diferite pretexte vă solicită sume de bani;
  • Nu acceptaţi să trimiteţi în avans persoanelor necunoscute, sume de bani;
  • Asiguraţi-vă că persoanele care vă contactează sunt cu adevărat rudele dumneavoastră şi verificaţi dacă cele relatate de ei sunt adevărate;
  • Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi;
  • Nu transmiteţi nimănui datele dumneavoastră de identificare sau codul numeric personal;
  • Dacă totuşi aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, sesizaţi Poliţia, ajutând în acest fel la “demascarea” infractorilor.
INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA