Centre de prim ajutor în comunități izolate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sărbătorește, sâmbătă, 8 septembrie,  Ziua Mondială a Primului Ajutor cu tema „Primul ajutor pentru populația vulnerabilă”.

Potrivit Federației, orice persoană are posibilitatea de a învăța să acorde primul ajutor și să salveze vieți, punând accent pe capacitatea comunităților vulnerabile în acordarea primului ajutor.

Viața unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului.

Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgență pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până in momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.

Crucea Roșie Română are o tradiție neîntreruptă de peste 134 în acordarea primului ajutor de bază și in pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roșie.

Primul curs “de bandaje” a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colțea din București. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roșie. Personalități de seamă ale istoriei au îmbrăcat uniforma albă cu emblema Crucii Roșii. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, îmbrăcată în uniformă de infirmieră de Cruce Roșie, inspecta pe front sau în spatele frontului spitalele de campanie.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, Crucea Roșie Română lansează un nou proiect – Centre de prim ajutor în comunități izolate – care are ca scop formarea și instruirea unor persoane din comunități izolate pentru a putea acorda primul ajutor în cazul unor urgențe. Prin acest proiect va fi identificată, în fiecare județ, câte o localitate unde accesul la servicii medicale este dificil, și vor fi instruite familii pentru a putea acorda primul ajutor semenilor lor. Proiectul va fi lansat la Gala Crucii Roșii, care va avea loc duminică, 23 septembrie, evenimentul fiind transmis în direct de postul național de televiziune.