Cele două trofee ale Festivalului-concurs de interpretare lied și dirijat „Ionel Perlea” merg la Cluj și București
Ediția a XXVI-a a Festivalului și concursului național de interpretare lied și dirijat „Ionel Perlea”, desfășurat în perioada 25 – 27 mai, la Slobozia, a fost una cu adevărat specială. Evenimentul a devenit pe parcursul anilor un reper cultural, un reper al muzicii vocal-camerale.
După ce au trecut 25 de ani de lied în concurs şi festival, organizatorii s-au gândit atât la îmbogăţirea conceptuală a evenimentului, la mărirea numărului de manifestări şi la diversificarea acestora, cât şi la o altă strategie de promovare care să atragă şi care să deschidă apetitul publicului pentru acest gen de o valoare deosebită. Astfel că a apărut secțiunea de dirijat, a fost organizată o expoziție de costume populare autentice, elemente de patrimoniu cultural național, categoria tezaur, de la Muzeul Județean, a avut loc o lansare de album, dar și o lansare de carte. Mai mult decât atât, prezența în festival și concurs a maestrului compozitor și dirijor Sabin Pautza, președinte al festivalului, a adus manifestarea la un alt nivel.
Au fost trei zile excepționale, în care am fost fascinați de filarmonică, de modul în care concurenții s-au prezentat în fața juriului și a publicului, dar și de disponibilitatea maestrului Sabin Pautza de a-i îndruma, în special pe concurenții dirijori. Poate dacă noi, cei din sală, am fi fost mai instruiți, am fi observat și alte detalii legate de efortul depus de concurenți pentru a ajunge la nivelul dorit de performanță, am fi simțit tensiunea care plutea în aer, emoțiile și concentrarea. Însă, ne bucurăm că am fost prezenți acolo, chiar dacă nu în număr atât de mare ca la sărbătorile municipiului, și că ne-am completat cunoștințele în materie.
În prima zi, în deschiderea festivalului, a fost prezentată cartea „Sabin Pautza, Maestrul”, o carte de Daniela Caraman Fotea, lansată la Slobozia în prezența acestuia.
Câteva amintiri despre Sabin Pautza a depănat Ionel Voineag, fost elev al maestrului în urmă cu mulți ani, acum legați într-o prietenie sinceră, acesta vorbind și despre festivalul de la Slobozia, „care a căpătat o nouă dimensiune”, evocând totodată și personalitatea lui Ionel Perlea.
Maestrul Sabin Pautza a evitat să vorbească prea mult despre el, însă și-a exprimat, în stilul propriu, câteva păreri despre istorie, religie, limba română, despre păstrarea cu sfințenie a tradițiilor poporului român, despre spiritul și simțul umorului la români, despre unicitatea hazului de necaz, pe care doar românii le au, subliniind că în următoarea perioadă vrea să scoată o carte cu glume, de genul „1001 de glume numai pentru români”, pentru că, în opinia sa, niciun alt popor nu reacționează, nu râde la glume așa cum o fac românii.
„Această carte este a treia de fapt despre mine, că oamenii se îmbulzesc ca să mă laude. Și am spus, sufăr la chestia asta. Ca un bun creștin, eu nu am niciun merit în treaba asta (…)”, spunea Sabin Pautza.
A urmat prima zi de festival-concurs, deschis de președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru. Tot în deschidere a luat cuvântul și maestrul Sabin Pautza, în ciuda faptului că era răcit, care a spus „o povestioară”, despre motivele care l-au determinat să se întoarcă în țară după 33 de ani de dirijat o orchestră din SUA, dar și despre anumite momente din cariera sa, dar și despre cum „titanii” ca Ionel Perlea nu reușesc în România, ci în afara ei.
Spectacolul a început cu un recital al Coralei Sf. Mare Mucenic Mina, dirijor preot Cătălin Stanciu, reprezentant al Fundației Culturale Ionel Perlea.
Au urmat concurenții, prima serie de la secțiunea de interpretare lied, cu pian, iar la final a avut loc un recital susținut de baritonul Cătălin Țoropoc, laureat al festivalului.
De un moment special a avut parte doamna Maria Slătinaru Nistor, căreia toți concurenții i-au cântat „La mulți ani”, la zi aniversară, pe scenă, primind totodată din partea organizatorilor un buchet de flori.
A doua zi a urmat etapa I a concursului de dirijat cu pian, urmată de lansarea albumului „Miniaturi Vocale românești din secolul al XIX-lea și de a doua serie de concurenți la lied. La final, mezzo-soprana Oana Andra Ulieru, laureată a festivalului, a susținut un recital.
Sâmbătă a fost încă o zi specială. După etapa a II-a a concursului de dirijat, de data aceasta cu orchestră, a urmat, după amiază, festivitatea de premiere, Gala Laureaților și recitalul cu orchestră al sopranei Irina Iordăchescu, laureată a Festivalului.
Așadar, juriul a decis acordarea următoarelor distincţii:
Secţiunea de interpretare a liedului:
Premiul I şi Trofeul Ionel Perlea – Andrada Oana Urs – Academia de Muzica Gheorghe Dima Cluj
Premiul II – EX AEQUO
– Silviu Stratulat – Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași
- Silviu Alexandru Mihăilă – Universitatea Națională de Muzică București
Premiul III – EX AEQUO
- Alexandra Știrban – Universitatea Națională de Muzică București
-
Daniela Goria – Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași
Mențiune I – Magda Eliza Maftei – Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj
Mențiune II – Christian Jonnathan Alexandru – Universitatea Națională de Muzică București
Mențiune III – Daniela Maria Dumitru – Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași
Premiul special „Theodor Grigoriu” pentru interpretarea liedului românesc – Alexandra Știrban – Universitatea Națională de Muzică București, acordat de Mihaela Marinescu Grigoriu
Premiul special pentru acompaniament – Iulia Toma
Secţiunea dirijat:
Premiul I şi Trofeul Ionel Perlea – Boboia Eduard Viorel – Universitatea Națională de Muzică București
Premiul II – Stamate George Octavian – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj.
Toți câștigătorii au interpretat, după primirea premiilor, o piesă din concurs, iar concurenții de la secțiunea de dirijat au avut „ca temă” partea I a Simfoniei a V-a, de Franz Schubert și Viziuni Fugitive, de Serghei Prokofiev, în orchestrația maestrului Sabin Pautza.
A urmat recitalul sopranei Irina Iordăchescu, alături de membrii Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza.
Concertul s-a încheiat cu o uvertură din Nunta lui Figaro, de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrare de orchestră a maestrului Sabin Pautza.
Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, alături de Fundația Culturală „Ionel Perlea” și Consiliul Județean Ialomița.
Din juriu au făcut parte: la secțiunea Dirijat – Sabin Păutza, Cristian Brâncuși, Petru Andriesei, iar la lied: Prof. Univ. Dr. Ionel Voineag – București, Prof. Univ. Dr. Florența Marinescu – Constanța, Prof. Univ. Cristina Simionescu – Iași, Prof. Univ. Radu Cristina – Brașov, Prof. Univ. Mariana Șarbu – Timișoara.