Ce mai mâncăm fără să ne îmbolnăvim?
Lapte cu aflatoxină, carne de pasăre cu medicamente sau injectată cu apă, carne de vită înlocuită cu carne de cal, fructe și legume cu pesticide, etichetate sau ținute în condițiii necorespunzătoare.
Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care le avem în ceea ce privește alimentația și care ne-ar putea pune, în final, viața în pericol. Siguranța alimentară este un fel de vis pentru noi, un vis depărtat și asta din cauza unor oameni indiferenți față de semenii lor, dar avizi de bani. Interesele economice au primat și nu siguranța alimentară a consumatorului. Prin urmare, în momentul în care s-a pornit tăvălugul media cu privire la aceste probleme, autoritățile s-au trezit parcă dintr-un somn adânc și au pornit tot felul de verificări pentru a ne demonstra că situația este sub control. În urma acestor controale, nu putem decât să rămânem precauți, chiar dacă rezultatele acestora nu sunt îngrijorătoare.
Doar 2% din laptele verificat conținea aflatoxină și 400 kg de produse lactate
Așadar, A.N.S.V.S.A. a dispus controale în vederea determinării conţinutului în aflatoxină M1 din lapte. În perioada 7 – 19 martie, consilierii D.S.V.S.A. Ialomiţa au procedat la recoltarea a 41 de probe lapte crud/lapte pasteurizat, de la nivelul unităţilor de procesare, ferme comerciale, centre de prelucrare lapte, dozatoare de lapte şi exploataţii nonprofesionale (gospodării particulare).
Probele au fost expediate la I.I.S.P.V. Bucureşti, fiind analizate prin metode acreditate.
În urma analizării acestor probe şi a transmiterii buletinelor de analiză s-a constatat că laptele distribuit prin intermediul tuturor dozatoarelor şi tancurilor de lapte, de pe raza judeţului Ialomiţa, corespunde prevederilor la parametrul aflatoxină M1, ca de altfel și laptele provenit din fermele comerciale de producţie cu mare capacitate (peste 4.000 litri).
Din cantitatea totală de lapte supusă analizelor, un procent foarte mic, sub 2%, a avut un conţinut în aflatoxină M1 ce nu corespunde prevederilor legislaţiei în vigoare, laptele provenind din exploataţii cu un număr redus de animale, cauza apariţiei acestei situaţii fiind furajele de proastă calitate administrate în hrana animalelor.
Prin stabilirea trasabilităţii cantităţilor de lapte neconforme s-a identificat o cantitate de 402,73 kg. produse lactate ce a avut în compoziţie lapte cu un conţinut necorespunzător în ceea ce priveşte aflatoxina M1. Întreaga cantitate de produse lactate incriminate a fost oprită de la vânzarea către consumatorul final, fiind confiscată şi dirijată spre incinerare către o unitate autorizată sanitar-veterinar.
Nu există carne de pasăre cu reziduuri de substanțe medicamentoase și conținut de apă
D.S.V.S.A. Ialomiţa a recoltat 24 de probe de ţesut muscular şi organe comestibile provenite de la animale domestice sacrificate în unităţi autorizate sanitar-veterinar, solicitându-se examene pentru determinarea reziduurilor pentru următoarele substanţe medicamentoase: estrogeni, antibiotice, sulfamide, chloramphenicol, antihelmintice, coccidiostatice, steroizi şi nitromidazoli.
Probele au fost analizate în laboratoare autorizate sanitar-veterinar, prin metode acreditate RENAR, toate buletinele eliberate având rezultat corespunzător.
Ţinând cond de impactul mediatic apărut ca urmare a depistării, în unele state membre UE, a unor cantităţi de carne de pasăre, care încalcă legislaţia UE referitoare la conţinutul de apă admis, D.S.V.S.A. Ialomiţa a procedat la recoltarea, în cadrul controalelor oficiale, a unui număr de 12 probe (5 probe carne pasăre, 4 probe carne curcan, 2 probe carne tocată pasăre, 1 probă carne tocată curcan), solicitându-se examene pentru determinarea conţinutului de apă, conform prevederilor Reg. CE 543/2008.
Probele au fost analizate în laboratoare autorizate sanitar-veterinar, prin metode acreditate RENAR, toate probele având rezultat corespunzător.
Menţionăm că, în cadrul acestor controale, au fost verificaţi atât producători de pe piaţa naţională cât şi produse provenite din state membre UE.
Având în vedere că pe raza judeţului Ialomiţa funcţionează o unitate de abatorizare carne pasăre cu unitate tranşare carne pasăre integrată, s-a procedat la verificarea programului de autocontrol al unităţii, constatându-se că operatorul face dovada respectării prevederilor Reg. CE 543/2008, în ceea ce priveşte conţinutul de apă din carnea de pasăre. De asemenea, probele recoltate, în cadrul controalelor oficiale, din această unitate, au avut rezultate corespunzătoare.
Carne de mici și conserve cu carne de cal în loc de vită
Având în vedere scandalul privind substituirea cărnii de vită cu cea de cal, D.S.V.S.A. Ialomiţa a efectuat, în primele săptămâni ale lunii martie, recoltări de probe de carne preparată şi produse din carne din toate unităţile de procesare sau carmangerii de pe raza judeţului Ialomiţa, în vederea determinării speciei de provenienţă.
Probele au fost analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, prin metode acreditate, toate buletinele de analiză eliberate având rezultate negative pentru decelarea cărnii de cal.
Reprezentanții D.S.V.S.A. Ialomiţa ne asigură că va proceda în continuare la recoltarea de probe de carne preparată/carne tocată/produse din carne cu conţinut de carne de vită, în vederea determinării de specie, prelevarea fiind neprevăzută, neaşteptată şi efectuată la ore şi zile din săptămână care nu au fost stabilite anterior. D.S.V.S.A. Ialomiţa va lua toate precauţiile necesare pentru a se asigura că elementul surpriză în controale este menţinut în permanenţă.
În ceea ce priveşte notificările de alertă primite de D.S.V.S.A. Ialomiţa prin sistemul SRAFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje), având ca subiect substituirea de specie (carne de vită cu carne de cal), s-a procedat la soluţionarea imediată a acestora într-un timp mult mai scurt (maxim 12 ore faţă de 48 de ore termen legal) decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare (Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 68/2005).
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că operatorii economici au procedat la retragerea imediată de la raft a produselor incriminate, conform procedurii de retragere/rechemare a produsului neconform, stabilită prin sistemul de management al calităţii.
Au fost confiscate şi dirijate spre incinerare o cantitate de 6 casolete a 800 gr. de carne preparată (pastă mici) şi 28 conserve carne vită.
Reprezentanții DSVSA Ialomița susțin că problema substituirii de specie (vită-cal) nu a constituit o situaţie prin care să fie pusă în pericol siguranţa alimentară şi a consumatorului ci o situaţie de fraudă economică.
Pentru nedemonstrarea trasabilităţii produselor fabricate, unul dintre operatori a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.200 lei.
Expertize efectuate și pe produse de origine non-alimentară
De la începutul anului și până în prezent au fost prelevate 95 de probe de produse alimentare de origine non-animală, 23 de probe de produse fiind recoltate în vederea determinării reziduurilor de contaminanţi.
Din cele 23 de probe, 12 probe, reprezentate de produse alimentare ca: paste făinoase, pâine, specialităţi de panificaţie şi patiserie, fulgi de porumb, vin, arpacaş, cereale neprelucrate, orez, biscuiţi, au fost prelevate pentru determinări de micotoxine (aflatoxina B1 şi totală, ochratoxina A, deoxinivalenol, zearalenona, toxina T2 şi HT2), iar 11 probe, reprezentate de produse alimentare ca: ciuperci, fructe şi legume proaspete sau congelate, au fost prelevate pentru determinări privind nivelurile de plumb, cadmiu şi nitraţi.
Toate buletinele de analiză eliberate au stabilit conformitatea produselor cu prevederile legislaţiei europene în vigoare.
În ceea ce privește comercializarea legumelor și fructelor proaspete în en-gross-uri, comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ialomița au efectuat, la începutul lunii martie, o acțiune de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind comercializarea legumelor și fructelor proaspete de către importatori și distribuitori. Au fost verificate trei depozite en-gros de legume și fructe, fiind supuse controlului peste 4.700 de kg. De legume și fructe proaspete, constatându-se abateri la peste 900 de kg. Au fost oprite temporar de la comercializare 868 kg de legume și fructe și oprite definitiv de la comercializare 55 de kg de legume și fructe. S-au constatat abateri privind etichetarea, dar și legat de depozitare și expunere.
Comisarii au aplicat trei sancțiuni contravenționale, două avertismente și o amendă în valoare de 5.000 de lei!