Ce mai face Garda de Mediu Ialomița?
Este binecunoscut faptul că toate depozitele de deşeuri menajere neconforme din judeţul Ialomiţa şi-au sistat activitatea din iulie 2009.
De atunci, salubrizarea şi modul de gestionare a depozitelor de deşeuri au reprezentat o provocare pentru autorități.
Mai ales din cauza depozitărilor necontrolate de gunoi de grajd, resturi vegetale, deşeuri de materiale de construcţii şi deşeuri menajere în zona fostelor amplasamente de depozitare, pe marginea drumurilor sau în locurile virane şi păşunile de la marginea localităţilor.
Lucrurile nu sunt în regulă nici după cinci ani de la acel moment. Este vizibil, peste tot.
Poate vă întrebați ce face Garda de Mediu? Și noi ne-am întrebat. Ba chiar de-a lungul timpului am solicitat informații privind activitatea acestei instituții în județ.
Însă, activitatea Gărzii de Mediu din județ este, se pare, ținută la secret din motive instituționale. Mai pe scurt, actualul comisar șef Cornel Vasile ne trimite la șefii de la centru, pentru că dumnealui nu are voie să ofere niciun fel de informație…
Recent, însă, am intrat în posesia unui raport al instituției pe anul 2013, ce a fost prezentat în cadrul Colegiului Prefectural susținut în această lună.
Așa am aflat că, anul trecut, s-au efectuat 58 controale la autorităţile publice locale, după autosesizarea comisarilor, ca urmare a constatării mai multor depozitări necontrolate de deșeuri.
S-a verificat dacă există hotărâri de Consiliu în mai multe localități, de înfiinţare a serviciului public de salubrizare, existenţa contractelor de preluare deşeuri menajere şi reciclabile, modul de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile, existenţa HCL sau a deciziei de stabilire a punctelor de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi a deşeurilor din construcţii, existenţa platformelor de gunoi, curăţarea şanţurilor şi rigolelor aferente drumurilor şi reţelelor stradale.
În urma acestor controale a fost sancţionată UAT Coșereni cu amendă în valoare de 15.000 lei potrivit Legii 211/2011, 57 de autorităţi publice locale au fost sancţionate cu avertismente scrise sau verbale, iar 3 persoane fizice au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 100 lei fiecare pentru afectarea terenurilor prin depozitări necontrolate pe sol a deşeurilor.
Cu ocazia controalelor efectuate s-a constatat că în oraşele mici şi, în special în comune, activităţile specifice serviciului de salubrizare se desfăşoară cu dificultate, din cauza dotărilor slabe şi a lipsei mijloacelor financiare necesare, lipsa contractelor aferente, iar autorităţile publice locale nu prevăd în bugetele locale fonduri pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de salubrizare.
De asemenea, operatorii întâmpină dificultăţi în prestarea serviciului de salubrizare din cauza gradului scăzut de încasare şi nivelului redus al tarifului care nu acoperă în totalitate cheltuielile de exploatare.