Câteva unități de învățământ din Slobozia au rămas fără bani pentru plata salariilor
Trei grădinițe dar și seminarul teologic din municipiul Slobozia nu mai au fonduri suficiente pentru plata salariilor cadrelor didactice, aferente lunii septembrie, deficitul fiind de 357.000 lei.
Este vorba despre Grădiniția „Junior”, „Piticot” și „Dumbrava minunată”, dar și de Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur”.
În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 6 octombrie, președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, a adus în atenția publică această problemă cu care se confruntă dascălii din unitățile menționate, fiind de părere că nu trebuia să se ajungă la o astfel de situație.
„Domnul primar, înainte de a face planuri pe termen lung, rezolvă-le pe astea pe termen scurt. Ieri a fost ziua mondială a educației și a fost greu, bănuiesc eu, să ieși în fața dascălilor de la cele trei grădinițe să le spui cât de mult apreciezi educația și învățământul și cât de mult vei susține dumneata educația și învățământul în municipiul Slobozia, în condițiile în care ai restanțe la drepturile salariale, pentru care ești obligat, cu prioritate, să le acorzi resurse financiare. Acesta este mesajul nostru, ca înainte de a contracta împrumuturi care să rezolve cine știe ce investiții, să plătim totuși drepturile salariale”, afirma Gheorghe Tinel.
În aceste condiții, marți, 11 octombrie, Consiliul local Slobozia se va reuni în ședință extraordinară, pentru a lua în discuție și a rezolva problema dascălilor, chiar dacă va fi cu întârziere. Astfel, sumele necesare acoperirii salariilor vor fi luate de la alte unități de învățământ și repartizate acolo unde este nevoie urgentă.
Pentru anul 2016, pentru plata salariilor personalului didactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, s-a repartizat suma de 28.251.000 lei, sumă insuficientă pentru plata salariilor pe anul 2016.
Din analizele efectuate asupra execuției bugetare a cheltuielilor de personal a reieșit faptul că unele unități de învățământ înregistrează o economie la plățile efectuate până la 30 septembrie, în timp ce altele nu au sume suficiente, acest deficit fiind în sumă de 357.000 lei.
Potrivit reprezentanților primăriei, acest decalaj de sume este cauzat de faptul că încă de la începutul anului, prin repartizarea sumelor aferente standardului de cost, au fost distribuite sume sub nivelul de standard calculat conform legislației în vigoare. O altă cauză ar fi că de la începerea anului școlar unele unități au încadrat cadre didactice care au un nivel de salarizare mai mare, iar unitatea are un număr redus de elevi. Totodată, pe parcursul anului 2016, au fost majorate salariile cadrelor didactice, ducând astfel la un necesar de sume pentru plata cheltuielilor de personal mai mare decât cel angajat la începutul anului..
Astfel că, în cadrul unei ședințe extraordinare, se propune diminuarea bugetelor a trei unități de învățământ (școala gimnazială Sf. Andrei, cu suma de 157.000 lei, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” cu suma de 100.000 lei, Colegiul Național „M. Viteazul” cu suma de 100.000 lei) și suplimentarea bugetelor celor trei grădinițe și a seminarului.