„Casa Tudorii”, invadată de sute de gurmanzi
„Înainte vitejii mei, atacaţi pe centru!”, ar fi zis Mihai Viteazul, trezindu-se dis de dimineaţă cu plaiurile natale din Oraşul de Floci invadate sâmbătă, 13 octombrie, de sute de pofticioşi „înarmați” cu linguri, polonice și alte ustensile necesare desfășurării unui festival-concurs de tradiție culinară ialomițeană, aflat deja la cea de-a doua ediție.
Mâncarea ce era pregătită „La Casa Tudorii” a umplut câmpia de miresme îmbietoare, astfel că nu putem garanta că auditoriul a mai savurat vreun cuvânt din discursurile personalităţilor prezente la eveniment. Peştele, sarmalele, fasolea cu ciolan, mămăliguța, fripturile sau diversele tipuri de prăjituri au fost doar câteva dintre preparatele care au atras ca un magnet vizitatorii şi i-au făcut să le tresară papilele gustative.
Festivalul-concurs a avut loc în Baza de Cercetare Arheologică ,,Oraşul de Floci”, din comuna Giurgeni, unde pasionaţii de gastronomie din judeţ, dar şi invitaţi din alte judeţe, au împărtăşit din experienţa lor tuturor celor prezenţi, de la simplii cetăţeni şi până la reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi chiar parlamentari.
Pe parcursul întregii zile, în timp ce se pregăteau mâncărurile tradiţionale şi se vizitau standurile cu mâncăruri deja preparate, au fost susţinute spectacole de către interpreţi, ansambluri şi grupuri folclorice din judeţ, o paradă a costumelor medievale, au putut fi vizitate şi vizionate expoziţii de fotografie, de carte gastronomică sau medalistică, dar şi baza arheologică.
Concursul de gastronomie s-a desfăşurat pe patru secţiuni: mâncăruri calde, aperitive, dulciuri şi preparate conservate şi semiconservate. La final, după degustarea tuturor preparatelor, juriul a avut o misiune foarte grea, aceea de a departaja concurenţii şi de a decide câştigătorii celei de-a doua ediţii. Greu de luat o decizie când toate preparatele au fost delicioase şi când aceştia au fost obligaţi de statutul de juraţi să guste din toate şi să se pronunţe echidistant. Ba chiar unora era cât pe ce să li se aplece de la atâtea bunătăţi.
Vizitatori sau concurenți, toți au avut parte de câte o farfurie cu tradiționala fasole cu ciolan pregătită la ceaun, de sarmale cu mămăliguță, dar și de alte mâncăruri bine preparate și greu, foarte greu de refuzat.
A fost o manifestare amplă, mult mai bine organizată față de anul trecut, cu mulți concurenți și rețete înscrise în concurs, cu muzică și dans, ceea ce a făcut ca participanții să rămână aproape toată ziua „pe baricade”, în ciuda reprizelor de ploaie care le-au dat emoții organizatorilor.
În final, după multe ore de așteptare, s-a încheiat și jurizarea celor aproximativ 100 de concurenți pregătiți cu 250 de preparate culinare.
La secţiunea mâncăruri calde, premiul I şi titlul de „Mare Maestru Culinar” a fost câştigat de Copilău Nela din comuna Giurgeni, cu crap la cuptor, la secţiunea preparate culinare reci, premiul I a fost adjudecat de echipa „Rustic”, la secţiunea dulciuri, titlul de „Mare Maestru Bucătar” a fost câştigat de echipa „Cookies Girls” din Ţăndărei, iar la secţiunea preparate conservate şi semiconservate, locul I a fost obţinut de către echipa „Palatul Copiilor” din Urziceni.
Nu au lipsit premiile speciale, diplomele de excelenţă şi premiile pentru cel mai tânăr şi cel mai în vârstă participant, care au fost acordate Georgianei Trandafir, de 11 ani, din Slobozia, respectiv Elenei Cruţan din Ciulniţa.
Trebuie menționat că echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa a câştigat locul al II-lea, maistrul bucătar Săndel Enescu, împreună cu cei câţiva colegi care l-au ajutat în „ale bucătăriei”, a preparat o tradiţională fasole cu cârnaţi şi a ornat standul de prezentare cu raci, peşte şi friptură de prepeliţe şi iepure. Un avantaj al câştigării premiului l-a constituit şi numărul mare de persoane care au servit fasole cu cârnaţi, gătită în marmită militară, la foc de lemne.
La final, toți au primit felicitările organizatorilor și vizitatorilor. O zi cu bucate alese şi cu bucătari iscusiţi, determinaţi să se afirme pe plan gastronomic într-o manifestare care se înscrie în strategia Consiliului Judeţean Ialomiţa de a promova valorile perene ale tradiţiei ialomiţene în toate formele sale de manifestare, între care, în opinia acestora, bucătăria tradiţională ialomiţeană se dovedeşte a fi o bucătărie unică şi specială.