Carmen Avram (PSD), la Slobozia: Vreau să spun povestea României la Bruxelles
Carmen Avram, candidat pe lista PSD la alegerile europarlamentare, a fost prezentă sâmbătă, 20 aprilie, în Slobozia, la o dezbatere pe tema sprijinirii micilor fermieri, desfăşurată la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, la rându-i candidat, de secretarul de stat Daniel Crunțeanu, de preşedintele PSD Ialomiţa, Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, deputații Ștefan Mușoiu, Mihăiţă Găină şi fermieri din judeţul Ialomiţa.
Carmen Avram, jurnalist și realizator al emisiunii „În premieră”, se află pe locul doi în lista PSD la alegerile europarlamentare și vizează comisia de agricultură din Parlamentul European și pe cea a protecției consumatorului.
Carmen Avram a ascultat ce probleme au ridicat fermierii, mai ales din domeniul zootehnic, cum ar fi subvențiile, stabilite la nivelul efectivelor existente în anul 2013, acțiunile punctuale de denigrare care conduc de multe ori la dispariția lor de pe piață, importul de alimente și de „pâine înghețată”, în condițiile în care România exportă grâu, despre ofensiva retailerilor în orașe, care duc la dispariția magazinelor de cartier, dar și despre reprezentanții României la Bruxelles care, pentru că au negociat prost, „au dat tot din mână și i-am lăsat pe alții să ne hrănească”.
„Chiar dacă am ales de curând să intru în politică, știu suficient de mult despre România şi despre români, astfel încât să îi pot reprezenta cu toată forţa mea şi cu toată nevoia mea de a face din România o putere economică aşa cum i se cuvine. Pentru mine, personal, fermierul român este prioritar. (…) Am venit aici să-mi spuneți de unde să pot începe, să încercăm să construim ceva pentru fermierul român, pentru că fără el depindem de alții. Și nicio țară de pe pământul ăsta nu-și poate da întreaga agricultură pe mâna altora. Sunt niște acțiuni fățișe și directe. Este periculos și este păcat pentru propriul popor. As vrea să fac din fermierul român o tagmă puternică. Vă garantez că vă vorbesc din suflet și sper să vă convingeți de asta. (…) Am prins drag de fermierul român observându-l cum se luptă ca să supraviețuiască. Și este prioritatea mea numărul unul. Aş vrea să îmi spuneţi astăzi ce pot să fac, şi vă garantez că am să fac tot ce e în puterea mea ca să rezolvăm încet, încet la Bruxelles tot ce trebuie rezolvat” – Carmen Avram.
Carmen Avram a preluat, rând pe rând, problemele semnalate şi i-a asigurat pe fermieri că vor fi reprezentaţi aşa cum se cuvine şi vor avea întotdeauna o cale deschisă de comunicare astfel încât agricultura ţării noastre să aducă beneficii atât pentru producători cât şi pentru consumatori.
„Politica Agricolă Comună și renegocierea subvențiilor este numărul unul, fără niciun fel de dubiu. (…) Este rușinos ca o țară ca România, care este atât de fertilă și care are un potențial atât de mare, să aibă o subvenție la jumătate din media europeană. Este inadmisibil că această subvenție, chiar dacă crește, crește într-un ritm mult prea lent, insuficient pentru nevoile și potențialul fermierului român”, a reclamat candidatul PSD (…)”.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Crunțeanu, le-a răspuns punctual fermierilor, referitor la subvenția la animale, respectiv sprijinul cuplat zootehnic și ajutoarele naționale tranzitorii, unde există problema actualizării datelor în perioada de programare, despre negocierile privind subvențiile pentru țara noastră și obținerea unui acord ca în viitorul exercițiu financiar să se ajungă treptat la media europeană.
Daniel Crunțeanu a mai vorbit și despre Casa de Comerț Unirea, prin intermediul căreia se dorește scurtarea lanțului dintre producător și comerciant, prin crearea unui lanț de magazine de tip „Farmershop”, la o distanță maximă de 100 de km față de producător, care să preia producția întreagă și să o predea spre cumpărător cât mai proaspătă.
„Este un proiect la început de drum, este un proiect ambițios, și care cred că până la finele acestui an va avea și primele rezultate”, a spus Crunțeanu.
Unul dintre fermieri a propus chiar înlocuirea acestor așa-zise „aprozare” cu supermarketuri românești, iar un altul a propus ca această Casă să intre și pe piața cerealelor sau să se implice și în exportul de animale.
Totodată, în cadrul dezbaterii s-a vorbit și despre dublul standard, despre rezistența fermierilor francezi din PE, despre utilizarea erbicidelor, neonicotinedoidelor, despre organismele modificate genetic, soia modificată genetic, de exemplu, și interzicerea cultivării în țara noastră, însă importul este permis, dar și despre deciziile luate la nivelul Parlamentului European care afectează fermierii și afacerile lor.
„Niciodată cât am să fiu eu în Parlamentul European nu voi vota împotriva României, indiferent ce s-ar întâmpla și am să susțin orice inițiativă, chiar dacă ea aparține unei alte formațiuni politice, dacă este benefică pentru România. Mă duc acolo ca patriot. În acești ani am trecut printr-o rușine groaznică când am văzut cum se votează împotriva României și ce fel de discursuri se țin în Parlamentul European. Deci eu nu am să votez ceva care afectează România”, a mai spus Carmen Avram.
Fermierii au solicitat ca astfel de întâlniri să mai aibă loc și după alegeri, iar lupta europarlamentarilor să fie aceea de punere în competiție egală a fermierilor români cu ceilalți fermieri din Europa.
De asemenea, s-a mai discutat despre drumurile agricole, despre taxa pe pășune, considerată abuzivă, dar și despre găsirea unor metode coercitive în ceea ce privește vânzarea terenurilor către străini.
Răspunsul a venit prompt, și anume acela ca fermierii să se unească, să facă front comun pentru ca pământul să nu mai fie vândut pe nimic, în condițiile în care în alte țări s-au luat decizii drastice, iar pământul este foarte scump și nu nu mulți sunt aceia care își permit să cumpere un hectar cu 20.000 de euro, de exemplu.
De asemenea, Cătălin Grigore, candidatul ialomițean la PE, a vorbit despre forța de muncă din agricultură și necesitatea încurajării tinerilor prin diverse programe să aleagă acest domeniu, dar și despre liceele agricole, iar Victor Moraru a vorbit despre dezinteresul unor europarlamentari față de problemele României, prin susținerea altor state, despre (ne)colaborarea dintre europarlamentarii români, dar și dintre instituțiile naționale și cele europene, iar Mihăiță Găină a vorbit despre criticile unora cu privire la reprezentanți ai partidului.
După dezbatere, Carmen Avram a susținut și o conferință de presă, unde a făcut mai multe referiri cu privire la comisiile pe care le vizează, obiectivele pe care le țintește, cum a decis să lase jurnalismul și să intre în politică, dar și ce a determinat-o să aleagă PSD.
„Am intrat în politică acum o lună, când am devenit membru al PSD. Știu că pentru foarte multă lume a fost un șoc în primul rând că am intrat în politică și în al doilea rând că am ales PSD. Am explicat de ce am ales PSD. În primul rând mă reprezintă partidul ăsta datorită discursului patriotic pe care îl are și în care cred foarte mult. Iar în politică, de asemenea, pentru că nu mai pot să stau pe margine. După aproape 28 de ani de presă am adunat prea multă frustrare ca observator și e momentul să încerc să fac ceva. Am rămas jurnalist…nu sunt un politician tipic, încă nu am un limbaj de politician, îmi este încă străin, dar o să-l învăț. Sau poate nu trebuie neapărat să-l învăț…Sunt jurnalist. Jurnalismul este ca o aluniță așa… nu trece după ce ieși… Se modifică ceva în creier și ajungi să te uiți la lucruri cu totul și cu totul altfel. (…) Dacă o țin așa cred că o să moară încet, încet, jurnalistul anchetator din mine și o să rămân un politician căruia îi place să spună povești. Ar fi foarte frumos să spun povestea României la Bruxelles”, a mai spus Carmen Avram.
Candidatul PSD a făcut sâmbătă un adevărat tur de forță prin județ. După dezbaterea cu fermierii ialomițeni a mers prin piața agroalimentară din Slobozia, a stat de vorbă cu membrii și simpatizanții PSD, a fost la Țăndărei la Complexul de servicii sociale, dar și la Fetești, atât la sediul PSD cât și la Spitalul municipal.